پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


شمشیر دو لبه بحران اقتصادی در انتخابات آمریکا


شمشیر دو لبه بحران اقتصادی در انتخابات آمریکا
بحران اقتصادی جهان ادامه دارد و بازارهای بورس سهام در اروپا و آسیا، مرتباً سیر صعودی و نزولی را همزمان طی می کنند اگرچه به دلیل آنکه دولت ایالت متحده برای دومین بار، طی یک ماه اخیر (اکتبر) نرخ بهره را کاهش داده و بازارهای سهام آسیایی بار دیگر افزایش یافته است. Federal Reserve بانک مرکزی آمریکا، در آخرین روزها از ماه اکتبر و در حالی که تنها چند روز تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده، نرخ بهره را نیم درصد کاهش داده است. انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، همزمان با بحران مالی جهان و بیکار شدن بسیاری از مردم از جنجال آمیزترین بحث های این روزها به شمار می رود. با وجود آنکه نگرانی مالی، همه گیر شده است اما سناتور باراک اوباما نامزد ریاست جمهوری آمریکا از حزب دموکرات برای یک برنامه تبلیغات انتخاباتی اش، بیش از پنج میلیون دلار هزینه کرده است. این آگهی انتخاباتی ۳۰ دقیقه ای، در بهترین ساعات پخش برنامه ها از شبکه های اصلی تلویزیونی آمریکا پخش شده است.
سناتور جان مک کین رقیب جمهوریخواه اوباما که مرتباً با مساله افزایش مالیات از سوی دموکرات ها در صورت راه یافتن به کاخ سفید از اوباما انتقاد می کند از هزینه های آگهی انتخاباتی اوباما انتقاد کرده و گفته است «اوباما صلاحیت اداره کشور را ندارد و در صورت پیروزی، مالیات ها را افزایش خواهد داد.»
اما با تمام این اظهارات، مردم که حزب جمهوریخواه را عامل بحران اقتصادی می دانند، هوادار اوباما هستند و براساس آخرین نظرسنجی ها، اوباما هنوز از مک کین چندین امتیاز جلوتر است. اما این رقم در مقایسه با گذشته کاهش یافته و از ۱۲ امتیاز به چهار امتیاز رسیده است.
نکته قابل ذکر آن است که حتی اگر اوباما میلیون ها دلار هزینه تبلیغاتی نیز انجام ندهد، سرخوردگی مردم آمریکا نسبت به حزب جمهوریخواه سبب شده او میان مردم از محبوبیت زیادی برخوردار باشد و به ویژه مهاجران و سیاه پوستان آمریکا که ۲۰ درصد جمعیت این کشور را تشکیل می دهند، از هواداران اوباما باشند.
تفاوت در اینجاست که نام مک کین روی ایست های عابر پیاده، در چهارراه های مهم نقش بسته، اما تصاویر اوباما روی ماشین ها و تی شرت ها دیده می شود. مردم آمریکا حتی با خرید محصولات کاندیداهای ریاست جمهوری، رای های پیش از چهارم نوامبررا اعلام می کنند و تجارت و بازرگانی و آگهی های مربوط به آنها در مساله انتخابات ریاست جمهوری، به شدت افزایش یافته است.عکس های صورت اوباما و مک کین، روی بسیاری از محصولات، از سس های تند تا لیوان و ... علامت گذاری شده است. مردم با خرید این محصولات در حقیقت اعلام می کنند که طرفدار کدام حزب هستند. به گزارش خبرگزاری ها، لباس های ورزشی که تصاویر اوباما روی آنهاست، بسیار فروش بالایی داشته است و در شهر نیویورک، کلاه گیس های مدل موی «سارا پیلن» بسیار زیاد شده است.
با تمام این گفته ها تحلیلگران معتقدند تا روز انتخابات، هیچ چیز قابل پیش بینی نیست چرا که با وجود آنکه آمریکا در اذهان مردم مهد دموکراسی تعبیر می شود، هنوز هم انسان های متعصبی وجود دارند که به دلیل رنگ پوست، اندیشه انسان ها را نادیده می گیرند.
هفته گذشته دو نفر که آمریکا آنها را نئونازی معرفی کرده و ۱۸ سال و ۲۰ سال سن دارند در دادگاهی در «تنسی» به اتهام توطئه قتل اوباما حضور یافتند. اوباما در واکنش به این توطئه قتل گفته است «که نگران این موضوع نیست و این خبر، بازتاب ماهیت مردم آمریکا نیست.
باوجود آنکه اوباما در برخورد با این مساله بسیار زیرکانه عمل کرده و اذهان عمومی مردم آمریکا را زیر سوال نبرده است، اما هواداران او به ویژه به دلیل قتل «مارتین لوترکینگ» در ۴۰ سال پیش، نگران این مساله هستند.
به هر حال بحران اقتصادی که مانند شمشیر دو لبه ای برای هر دو حزب به شمار می رود، کلید پیروزی انتخابات است چرا که مک کین اعتقاد دارد، این پرداخت مالیات ها نبوده که آمریکا را به آمریکای بزرگ تبدیل کرده است بلکه معتقد است: «آمریکا به این دلیل بزرگ شده که سرزمینی است برای آنان که به شغل نیاز دارند یا ایجاد شغل می کنند و فرصت را به طور مناسب پخش می کنند.»
از سوی دیگر اوباما نیز می گوید:«پس از ۲۱ ماه و سه بار مناظره تلویزیونی، مک کین قادر نیست به مردم آمریکا درباره یک موضوع ساده، آن هم اینکه اگر به کاخ سفید راه یافت، عکس العمل متفاوتی از جورج بوش به ویژه در مساله اقتصاد خواهد داشت، پاسخ دهد.
در ۳۱ ایالت آمریکا که شامل «فلوریدا» نیز می شود، رای گیری ها نشان می دهد ۶۰ درصد از مردم برای دموکرات ها ثبت نام کرده اند.
به «فلوریدا» به طور ویژه اشاره شده زیرا که پیشتر جمهوریخواهان در این ایالت، جلوتر از دموکرات ها بوده اند. در میان ایالت های مهم و کلیدی آمریکا، اوباما از حمایت پنج ایالت کلیدی از هشت ایالت برخوردار است. ایالت «اوهایو» نیز در انتخابات ۱۱ رئیس جمهور آمریکا، بسیار حساس و سرنوشت ساز بوده است.
مک کین نیز تاکید کرده بر این موضوع آگاه است که هیچ جمهوریخواهی، بدون ایالت «اوهایو» از زمان «آبراهام لینکلن» در سال ۱۸۶۰ موفق به پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری نشده است. نکته ای که باید روی آن تاکید کرد این است که با وجود آنکه نیکلا سارکوزی رئیس جمهوری فرانسه که کشورش ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، معتقد است آمریکا و سرمایه داری در بحران مالی کنونی گناهکار است اما این مردم اروپا هستند که نسبت به این بحران دست به اعتراض و اعتصاب می زنند. شاید مردم آمریکا براین باورند که همه این جنجال ها، تنها بازی تبلیغاتی برای سیاست های کاخ سفید است که هنوز قابل پیش بینی نیست.در یونان، اعتصاب عمومی باعت هرج و مرج شده و پروازها از یونان به دیگر نقاط دنیا، و از کشورهای دیگر به یونان به دلیل اعتصاب ها متوقف شده است. حمل ونقل عمومی در یونان، هفته گذشته با ۲۴ ساعت اعتصاب جدی روبه رو بود. این اعتصاب ها نه تنها حمل ونقل را در یونان تحت شعاع قرار داده بلکه در بیمارستان ها تنها عده کمی کارمند، آن هم برای مسائل بسیار ضروری وجود داشته و اداره های پست و مدارس این کشور تعطیل شده بود.
کارخانه غول آسای «سونی» نیز پیش بینی کرده، درخواست مصرف محصولات این کمپانی به نصف کاهش یابد. روزنامه Detroit نیز چندی پیش نوشته بود، شرکت اتومبیل سازی «نیسان» پیشنهاد داده حدود ۲۰ درصد از شرکت اتومبیل سازی Chrysler را خریداری کند. ۸۰ درصد کارخانه اتومبیل سازی Chrysler که سال گذشته از آلمان خریداری شد به Cerberus تعلق دارد و ۲۰ درصد دیگر آن تحت مالکیت Daimber است.
اما با وجود آنکه تقاضا برای خرید ماشین کاهش یافته، گویا مردم همچنان ناچارند که حتی در شرایط بد اقتصادی، محصولات غذایی شان را تهیه کنند. بزرگ ترین کارخانه تولیدی محصولات غذایی فرانسه به نام Danone اعلام کرده، بیش از سه میلیارد یورو، فروش محصولات آن افزایش یافته است.
شرکت هواپیما سازی «بوئینگ» و بزرگ ترین اتحادیه های آن به دلیل پایان دادن به اعتصاب کارمندان این شرکت، قراردادی آزمایشی به مدت چهار سال را تنظیم کرده اند که باید از سوی ۲۷ هزار نفر از کارمندان آن رای مثبت بیاورد. بوئینگ نیز پس از آن به این قرارداد دست یافته که، براساس برآوردها در اثر اعتصاب کارکنانش در هر روز ۸۰ میلیون یورو ضرر کرده که در مجموع ضررهای این شرکت ۴/۲ بیلیون یورور تخمین زده شده است.
اتحادیه اروپا نیز سعی دارد به کمک کشورهای بحران زده بشتابد و اخیراً مجارستان مبلغ ۲۰ بیلیون یورو، بسته کمک های جهانی را دریافت کرد. پیش از آن وام هایی نیز به کشورهای ایسلند و اوکراین تعلق گرفته بود.
نکته تاسف بارتر مساله اینکه در حالی که نیمی از مردم جهان، با درآمد تنها دو دلار در روز زندگی می کنند اما برخی کشورها با جنگ افروزی و هزینه های لشکرکشی و اسلحه سازی، جهان را دچار بحران می سازند و سازمان ملل متحد بدون واکنش به این سیاست ها، تنها بیانیه انتشار می دهد که نمی تواند در سال جاری مانند گذشته به کمک گرسنگان بشتابد.
مردم جهان در گرسنگی و قحطی جان می بازند و از سوی دیگر، مسکو اعلام می کند تعمیرات ایستگاه های جنگی اصلی در مناطق جدایی طلب گرجستان یعنی South Ossetia- Abkhazia را آغاز کرده است.
همچنین کارشناسان نیز می گویند، کشورهای قفقاز بیش از دو بیلیون یورو برای بازسازی درگیری با روسیه نیاز دارند. در این شرایط نیز، دولت ها به جای اندیشیدن به چاره ای مناسب تنها در فکر کاهش بودجه ها و قطع کردن شغل ها هستند. مجلس سنای ایتالیا، این هفته طرح اصلاحاتی Silvio Berlusconi نخست وزیر این کشور را با ۱۲۶ رای موافق در برابر ۱۳۲ رای مخالف به تصویب رساند. براساس این رفرم در بخش آموزش و پرورش ایتالیا، ۹ بیلیون یورو از هزینه ها قطع خواهد شد و همچنین حدود ۱۳۰ هزار نفر شغل های خود را از دست خواهند داد.
اگرچه هزاران نفر از مردم ایتالیا به ویژه معلمان و دانش آموزان دست به تظاهرات گسترده ای در اعتراض به این لایحه زده اند اما مقام های ایتالیایی و نخست وزیر این کشور اعلام کرده اند، این اصلاح الزام آور است.
شاید این بحران مالی که مانند مرضی در دنیا پخش شده، مهر تاییدی بر گفته مارکس باشد که می گوید: «دنیای سرمایه داری در درون خودش نابود خواهد شد.» اما به باور طبقه متوسط جهان، تا زمانی که سیاست های دولت ها اینچنین است، هیچ نظامی پاسخگوی نیازمندی های مردم نیست.»
شیدا محمدی
منبع : روزنامه سرمایه