یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

ایران ابرقدرتی نوظهور


ایران ابرقدرتی نوظهور
وزارت دفاع اسرائیل می گوید : ایران موجودیت اسرائیل را تهدید می کند و خطری جدی برای اسرائیل است و اسرائیل باید خود را برای مقابله با تهدید جدی ایران آماده کند از طرفی ارتش ایران ساختار خود را تغییر داده تا قابلیت دفاعی خود را در برابر حملات هوایی افزایش دهد.
آیا این اظهارات و تحولات ، به معنی رویارویی دو کشور در آینده ای نزدیک است ؟
آنچه همیشه ، تنها در گفته های رهبران اسرائیل گفته می شد ، اینبار در گزارش ارتش اسرائیل به دولت رسما قید شده است : ایران خطری برای موجودیت اسرائیل است
معنی رسمی شدن چنین حرفی اینست ، که دولت اسرائیل موظف می شود که تمرکز اصلی خود را در دادن بودجه و امکانات به آماده سازی هرچه بیشتر ارتش و تامین تجهیزات و سیستم های نوین نظامی و افزایش فعالیت های اطلاعاتی و جاسوسی در مقابله با خطر ایران معطوف کند
هراس اسرائیل بیشتر از اظهارات تند ضد اسرائیلی مقامات ایران است که همیشه از نابودی اسرائیل سخن می گویند ، اما تاکنون صحبتی از اقدام نظامی علیه اسرائیل نکرده اند اما در همان حدی هم که گفته شده است ، کافی است تا زنگ های خطر در اسرائیل برای همیشه طنین انداز باشد
سیاستمداران اسرائیل هر کدام می کوشند در مورد مسئله ی ایران خود را نسبت به رقیبان شان سر سخت تر نشان دهند.
بنیامین نتانیاهو رهبر حزب دست راستی لیکود می گوید : اسرائیل به هیچ قیمتی اجازه نخواهد داد ایران به تسلیحات اتمی دست پیدا کند ، منزوی کردن ایران و فشار بر حکومت ایران باید همراه با زنده نگه داشتن گزینه نظامی باشد ، چون هیچ گزینه ی دیگری وجود ندارد تا ایران را از راهی که در پیش گرفته باز داشت. معنی چنین وعده ای اینست که برای حمله ای پیشگیرانه به تاسیسات اتمی ایران ، سیاستمداران حزب لیکود بر خلاف رقبای خود منتظر چراغ سبز امریکا نخواهند بود.
ولی آیا این امر عملی است ؟!
اسرائیل در سال ۱۹۸۰ تاسیسات اتمی اوسیراک عراق و در اندک زمانی قبل تاسیسات اتمی ناتمام سوریه را نابود کرده است و نشان داده است اگر احساس خطر کند دست به هر اقدامی می زند
ولی آیا ایران امروز ، با عراق و سوریه قابل قیاس است ؟!
مقامات ایران هشیار تر از هر زمانی ، از این موضوع غافل نشده اند و در یک همزمانی تصادفی خبر از تغییراتی در نیروهای مسلح می دهند که این اقدام تنها برای بالا بردن قدرت دفاعی و بازدارندگی ایران اتخاذ می شود.
احمد میقاتی فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا این خبر را رسما اعلام کرد و گفت نیروهای مسلح ایران از این مقطع زمانی به بعد ، به چهار بخش ، نیروی هوایی ، نیروی دریایی ، نیروی زمینی ، و نیروی پدافندی تقسیم خواهند شد و نیروی پدافندی رکن چهارم ارتش ایرانیان خواهد بود
رکن چهارم ارتش ایران به بهترین و پیشرفته ترین تجهیزات و سامانه های پدافندی داخلی و خارجی مجهز خواهند شد از سامانه های موشکی HAWK و استینگر امریکایی گرفته تا , ..…, S-۲۰۰ , TOR M-۱ , SAM-۶ وهمچنین S-۳۰۰ و BUK های تازه از راه رسیده ی روسی و انواع و اقسام توپ های ضد هوایی جدید ساخت داخل و همچنین غرب و شرق دنیا.همچنین نیروی هوایی ایران ، حریفی سرسخت برای هر متجاوز خواهد بود ، البته شایعاتی که به واقعیت بسیار نزدیک است از حضورMIG-۳۱,SU-۲۷ و به احتمال ضعیف تر SU-۳۰ در ایران سخن می گویند که تا به امروز ازدید دشمنان پنهان نگاه داشته شده است.همچنین گفته می شود ۵۵ فروند از تامکت های ایران دوران استراحت را پشت سر گذاشته اند و با تجهیزات و سامانه های جدیدی وارد کارزار شده اند و رقبای جوان خود را به مبارزه می طلبند.تامکت های ایرانیان ، نسبت به ۳۰ سال قبل بسیار پیشرفته تر و هولناک تر شده اند ، تا جائیکه گفته میشود ، توانسته اند از فاصله ۱۰۰ مایلی یک F-۱۱۷ امریکایی را مورد قفل راداری قرار دهند !
ایران به قابلیت بروز رسانی و نگهداری موشک فونیکس دست پیدا کرده که بسیاری آن را مشابه نوع سی آن و یا پیشرفته تر از آن برای مقابله با پادکارها و سیستم های اغتشاش گر می دانند.در سال .... آواکس های آمریکایی شلیک ده تیر موشک فونیکس را ثبت کرده اند که از تامکت های ایران علیه اهدافی در ۱۵۰ مایلی شلیک شده بود و همه ، اهداف خود را با موفقیتی باور نکردنی نابود کرده و جالبترین بخش این اتفاق این بود که آواکس های آمریکایی نتوانسته بودند به قسمت رادار و کدهای موشک نفوذ کنند که برای آنان بسیار درد آور بوده است ،این بدان معنی است که ایرانیان تکنولوژی ساخت قطعات الکترونیکی این موشک پیشرفته را بدست آورده اند و کدهای مخصوص خود را در حافظه آن به کاربرده اند و این زنگ خطریست برای هواپیماهای غرب و اسرائیل چون دیگر سامانه جنگ الکترونیک آنها کارایی چندانی بر روی تامکتهای ایرانی نخواهند داشت . سوال بزرگی که برای آمریکایی ها مطرح است اینست که ایرانیان چگونه به سیستم دید افق دسترسی پیدا کرده چیزی که برای ساخت موشک های با برد بیش از ۲۰۰ کیلومتر به آن نیاز است امواجی که از رادار تامکت ایرانی ساطع می شود به امواج نمونه روسی و حتی آمریکایی هیچ شباهتی ندارد.بله ! ایرانیان توانسته اند با تمامی تحریم های مختلف ، آن چه را که می خواسته اند ،بسازند.برای آمریکایی ها جای بسی تعجب و شگفتیست که چگونه ایرانیان تامکتهای خود را تنومند تر کرده و آنها را تبدیل به یک رهگیر تمام عیار کرده اند که حتی F-۱۱۷ هم از دید تیزبینشان در امان نیست.
این امر نشان می دهد ایرانیان بیش از هر زمانی از آسمان نگرانند و کشور را از هوا بیشتر در خطر می دانند .پیامدهای اوضاع اخیر در خاور نزدیک را به قاطعیت می توان ، پیش درآمد جنگ جهانی سوم نامید. اسرائیل هم زمان نقش آهنگ ساز، تنظیم کننده و تک نواز ویولن را بر عهده دارد که جنگ در غزه را ، راه انداخته است. هدف تنها یک چیز بود: ارز اندام نظامی و اینکه اسرائیل را بر اساس فناوری های جدید ، را به نمایش جهانیان و علی الخصوص ایران بگذارد.اما این وظیفه به طور کامل اجرا نشد چرا که جامعه جهانی اگرچه با تعلل اما به هر حال وادار شد که اسرائیل را به خاطر نامتناسب بودن تعداد قربانیان در میان مردم غیر نظامی و خرابی های وسیع ، و نسل کشی فلسطینیان ، مهاجم بشمارد. اما از همه ی اینها مهمتر اینکه آمریکا از مقامات اسرائیل حمایت سیاسی نکرد. به اعتقاد واشنگتن جنگ گسترده در خاور نزدیک در حال حاضر بجا نیست. آمریکا هم اکنون به حل مسئله داخلی خود یعنی خروج کشور از معضل اقتصادی می اندیشد. طرفداران رییس جمهور آمریکا نیز تلاش می کنند که کلیه مناقشات خارجی را به فاز آرامی سوق دهند.در همین حال واشنگتن از موضع اسرائیل در قبال سوریه و ایران حمایت می کند.تایید آن سخنان جنجال برانگیز "یووالی روتم" سفیر اسرائیل در استرالیاست که طی دیداری با یهودیان محلی در سیدنی اعلام کرد که عملیات در غزه فقط تمرین حمله احتمالی به ایران بوده است. وی این مسئله را در نظر نگرفت که در این سالن خبرنگاران نیز حضور دارند. سارا کومینگ خبرنگار کانال هفت شبکه تلویزیونی استرالیا در این باره می گوید: سفیر اسرائیل گفت که عملیات در غزه چیزی جز تمرین مناقشه با ایران نبوده که تا سال آینده به سلاح هسته ای دست خواهد یافت.سوریه نیز در جایگاه دوم لیست دشمنان دولت یهودی اسرائیل قرار دارد. سناریو تقریبا به این صورت خواهد بود: اسرائیل به ایران و سوریه حمله خواهد کرد. سپس در این عملیات گسترده نظامی متحدین اسرائیل یعنی آمریکا و ترکیه نیز جذب خواهند شد.اگرچه در معادله ای که این خبرنگار ترسیم می کند یک مقوله ضد و نقیض به چشم می خورد (مناقشه نخست وزیر ترکیه با رییس جمهور اسرائیل در داووس) اما سه کشور در مناقشه ای درگیر خواهند شد که به تدریج به جنگ جهانی سوم مبدل شده که در نهایت دو تمدن مسیحی و مسلمان را به جان هم خواهد انداخت و جنگ صلیبی دوم براه خواهد افتاد اما اینبار پیروز معرکه کیست ؟ در این میان موضع روسیه اهمیت زیادی دارد که مدت هاست که نقش بازنده،را مقابل آمریکا را در منطقه خاور نزدیک بازی می کند.اما در حال حاضر موضع بی طرفانه مسکو و خودداری سیاسی در خصوص جنگ به حکومت روسیه اجازه خواهد داد که از نظر سیاسی و اقتصادی مستحکم شود. در جنگ ها همیشه کسانی که مبارزه نمی کنند، پیروز می شوند. در حین جنگ جهانی دوم این آمریکا بود که پیروز میدان شد تا در حاشیه ویرانی های اروپا و شوروی بتواند توان اقتصادی خود را افزایش دهد.
حال آیا اسرائیل واقعا توان حمله به ایران را دارد ؟
این سوالی است که صاحب نظران پاسخ های متفاوتی به آن می دهند
پاسخ عده ای + و پاسخ عده ای – است
هنوز هیچ کسی نمی داند که در آینده چه اتفاقی می افتد. آیا اسرائیل واقعا در صدد حمله به ایران و بمباران مراکز اتمی ایران می باشند؟
اسرائیل از کوبیدن بر طبل جنگ و قطعی جلوه دادن حمله غافل گیرانه به تاسیسات هسته ای ایران چه هدفی را دنبال می کند ؟
در واقع می توان گفت سران اسرائیل قصد دارند با استفاده از سیاست تزریق نگرانی به افکار عمومی ایران ضعف نظامی و علی الخصوص سیاسی خود را پنهان کنند چرا که ممکن است توان کمی برای حمله به ایران را داشته باشد ولی از توان کیفی لازم برای حمله به ایران برخوردار نیستند و می داند که در صورت بروز هرگونه حرکت نسنجیده ای در پیشدستی برای حمله نظامی به ایران ، خود شعله ور شدن جنگی می شود که عاقبتی نامعلوم خواهد داشت .
در واقع می توان اینطور پیش بینی نمود که اصلا حمله غافل گیرانه ای وجود ندارد و سران اسرائیل قصد دارند از این طریق فشارهای روانی در درون ایران را افزایش داده تا بلکه به این امید واهی ، بتوانند خللی در اراده دولت و ملت ایران در خصوص ادامه فعالیت های هسته ای بوجود آورند.
همه می دانند که اسرائیل در آرزوی مهار و متوقف کردن قدرت رو به فزونی ایران در منطقه و جهان است و در این راستا سعی می کند به هر طریقی که شده اهداف خود را عملی نماید. اما می توان گفت که آرزوی اسرائیل برای حمله به ایران و بمباران مراکز هسته ای ایران نظیر آنچه که در عراق و سوریه انجام داد ، تنها خیالی کودکانه و بدون پشتوانه است که اسرائیل نمی تواند آنرا عملی نماید.
اگر اسرائیل بخواهد هر اقدام جاه طلبانه ای را در منطقه انجام دهد یقینا امریکا به راحتی با آن موافقت نمی کند زیرا با روی کار آمدن دولت نوپای اوباما و تمایل وافر سیاستمداران و دولتمردان امریکایی به برقراری ارتباط با ایرانیان یقینا با هرگونه اقدامی در شرایط کنونی مخالفت می کنند
در حال حاضر آمریکا در عراق و افغانستان با مشکلات فراوانی دست به گریبان است است و اقتدار آمریکا در جهان زیر سوال رفته است . همچنین با به راه انداختن دو جنگ خونین طی دو سال گذشته توسط اسرائیل در لبنان و غزه افکار عمومی مردم جهان و حتی حامیان سنتی اسرائیل دیگر تحمل نبردی ویرانگر ، را ندارد ، زیرا در اینصورت ، ایرانیان نیز با تمام توان وارد این مهلکه خواهند شد و از تمام امکانات مادی و معنوی خود استفاده خواهند کرد . پارسیان در طول هزاران سال تمدن خود ، بارها اثبات کرده اند ، در زمان تهاجم بیگانه به سرزمین شان با تمام اختلافاتی که ممکن است با هم داشته باشند ، متحد شده و مهاجم را نابود می کنند و شاید کار به جایی کشیده شود که کسی انتظارش را نخواهد داشت
اگر بنشینیم و بیطرفانه به موضوع بنگریم، پی می بریم اسرائیل در حد و اندازه ای نیست که بتواند از طریق نظامی با ایرانیان در گیر شود ، زیرا اگر این کار عملی بود ، اربابش امریکا سال ها قبل از اینکه ماجرا به اینجا برسد ، پرونده ی اتمی ایران را مختومه می کرد.
امیررضا صمیمی
www.gentex.blogfa.com