پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

بیت‌المقدس زندانی شهرسازیهای جدید رژیم صهیونیستی


بیت‌المقدس زندانی شهرسازیهای جدید رژیم صهیونیستی
اگر چه پس از فشارهای اعتراض آمیز مسلمانان جهان و مجامع جهانی رژیم صهیونیستی موقتاً كار تخریب مسجدالاقصی را متوقف كرد اما تاریخ اشغالگری سرزمین مظلوم فلسطین نشان از جنایات صهیونیستهایی دارد كه در جای جای این سرزمین مقدس و مظلوم به وضوح به چشم می خورد.
از جمله آثار ددمنشانه آنها را می توان در خصوص تخریب مسجدالاقصی در طی دوران پنجاه ساله اشغالگران صهیونیستی مشاهده كرد آنها در تازه ترین اقدام خود طی عملیاتی غیرقانونی اقدام به حفاری و ساخت و ساز جدید در ضلع غربی مسجدالاقصی كرده اند. صهیونیستها از صبح روز سه شنبه ششم فوریه ۲۰۰۷ عملیات انهدام یك تپه را كه به باب المغاربه در دیوار جنوب غربی مسجدالاقصی منتهی می شود آغاز كردند.
این تپه تنها جزء باقی مانده از باب المغاربه تاریخی است كه در سال ۱۹۶۷ به منظور گسترش میدان جلوی دیوار ندبه منهدم شد. بعدها به این بهانه كه باب المغاربه كه ورودی مخصوص بانوان به حرم قدس شریف است، در حال فرو ریختن است و ایمنی ندارد آن را بستند و بدین ترتیب حتی از دسترسی كارشناسان به آن ممانعت كردند و از تعمیر آن توسط مؤسسه وقف اسلامی كه همواره متكفل امور قدس بوده است نیز جلوگیری كردند.
این تپه تاریخی تنها راه ورود به مسجدالاقصی در قسمت غرب و جزء لاینفكی از حرم است. این مسیر شامل پلی چوبی و دو اتاق متعلق به اوقاف اسلامی دوران اموی «۶۶۱ -۷۵۰ م» است و جنبه میراثی و تاریخی دارد. مقامات اسراییل اعلام كرده اند كه این عملیات حفاری را كه آغاز كرده اند، به مدت حداقل ۸ ماه ادامه خواهد یافت و هدفشان این است كه با ساختن یك پل شیشه ای، میدان براق یعنی محوطه جلو دیوار ندبه را به مسجدالاقصی متصل كنند، و برای این كار دست به تخریب زده اند تا بتوانند ستونهای نگاهدارنده این پل را نصب كنند. اما چنین وانمود می كنند كه این اقدامها جنبه ترمیم و بازسازی دارد.
اما به دنبال این فشارها و اعتراضها، در رسانه های فرانسه از قول مقامات رژیم صهیونیستی اعلام شد كه این اقدامات را متوقف كرده اند تا از مسلمانان بیت المقدس نیز در باب آن نظرخواهی شود.
اما سفیر فلسطین در یونسكو گفت كه این یك حیله تبلیغاتی اسراییل برای كاستن فشار افكار عمومی مسلمانان است، چون آن چه را كه فعلاً متوقف كرده اند ساخت و ساز آن است، ولی حفاری و از میان بردن آن آثار تاریخی دوران اسلامی همچنان ادامه دارد.
سالها پیش قبل از آن كه دولت خودگردان فلسطین به وجود آید، به پیشنهاد اتحادیه عرب و مباشرت وزارت اوقاف اردن، بافت قدیم شهر بیت المقدس كه مسجدالاقصی و قبه الصخره و آثار قدیمی و تاریخی دیگری متعلق به مسیحیان و یا یهودیان را نیز در خود جای داده است و براساس كنوانسیون حفاظت از میراث فرهنگی و طبیعی مصوب ۱۹۷۲ یونسكو در فهرست میراث جهانی یونسكو و نیز به عنوان میراث جهانی در معرض خطر، به ثبت رسیده است. لذا ثبت یك اثر در فهرست میراث جهانی به این معنی است كه ارزش آن فراتر از تعلق به سرزمین یا ملتی خاص باشد، بلكه جهانی است و میراث مشترك همه بشریت محسوب می شود. اما وضعیت خاص بیت المقدس به دلیل شرایط ویژه، همواره مورد توجه دقیق و برجسته یونسكو و سازمانهای جهانی می باشد.
به طوری كه پروفسور پرسویر، استاد ممتاز تاریخ قرون وسطی و معاون پیشین دانشگاه سوربن و كارشناس و ارزیاب شورای بین المللی آثار و چشم اندازهای تاریخی، و رئیس كمیسیون حفاظت از آثار تاریخی جهانی كه از سوی یونسكو مأمور تهیه گزارش در خصوص بیت المقدس و مسجدالاقصی شده بود گزارش كرد: شهر قدیم بیت المقدس كه به ثبت جهانی رسیده، زندانی شهرسازیهای عظیم حومه به ویژه در بخش شرقی شده است. ساخت و سازهای مختلف، بزرگراهها و هتلهای بزرگ هویت واقعی تاریخی قدس شریف و به ویژه مسجدالاقصی را در هم ریخته است.
تغییرهایی كه در تركیب اجتماعی قدس در حال وقوع است، بتدریج ساختار میان ساخت شهری و میراث برجای مانده در قدس قدیم را تحت الشعاع قرار می دهد، زیرا در سال ۱۹۹۹ هنوز در شهر قدیم، تمایز سنتی و تاریخی میان چهار ناحیه اصلی، یعنی ناحیه یهودی در جنوب شرقی، ناحیه ارامنه در جنوب غربی، ناحیه مسیحی در شمال غربی و ناحیه اسلامی در شمال شرقی به چشم می خورد، اما آثار و تبعات ناخوشایند این تحولات بر سازگاری میان ساخت شهری جدید و اصالت میراث شهر قدیم، به تدریج در حال تخریب است.
این شرایط در حالی است كه آن چه امروز مطرح است حفظ تمامیت محله مسلمان نشین می باشد كه ناحیه قدیمی و پرجمعیتی است كه صهیونیستها از دهه ۱۹۷۰ تاكنون به نام پاكسازی محله های مسلمان نشین به توجیه تخریبهای خودسرانه خویش برآمده اند، در این راستا، منطقه حساس برج اللقلق كه در ضلع جنوب شرقی دیوار سلیمان واقع شده است، توسط تعدادی از ولگردان صهیونیستی اشغال شد كه می خواستند یك شهرك یهودی نشین تأسیس كنند و از آن طریق كار نظارت بر تخریب مسجدالاقصی را نیز پوشش دهند و مسلمانان را از آن منطقه فراری دهند.
پس از آن وقتی كه مؤسسه وقف اسلامی اقدام به باز نمودن پنجره قدیمی مسجدالاقصی كه به الاقصای كهنه معروف بود و با سنگ و خاك و مواد متفرقه توسط صهیونیستها بسته شده بود اقدام كرد، بلافاصله پلیس رژیم صهیونیستی این پنجره را كه در بخش جنوبی مسجد واقع شده بود به دلایل امنیتی مسدود كرد.
منبع : روزنامه قدس