شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

ژنرال بدون یونیفورم!


ژنرال بدون یونیفورم!
سرانجام پرویز مشرف رئیس جمهور پاکستان از ریاست ارتش پاکستان استعفا داد تا بتواند فارغ از جنجال آفرینیهای مخالفان داخلی خود وارد صحنه سیاسی اسلام آباد شود.این اقدام پرویز مشرف سبب بروز نگرانیها و امیدواریهای همزمانی در میان مخالفان وی شده است.پرویز مشرف طی مراسمی با حضور مقامات پاکستانی رسما از سمت فرماندهی کل ارتش کناره‌گیری کرد.
اکثر احزاب مخالف پاکستانی از جمله حزب مسلم لیگ نواز شریف از این مراسم استقبال کرده و این اقدام مشرف را گامی برای اصلاح هر چه بیشتر امور قلمداد کردند.آخرین سخنان مشرف در کسوت نظامی اش جالب توجه است:
“من دیگر در این یونیفورم نخواهم بود. اعتراف می کنم که از این لحاظ غمگینم. پس از ۴۶ سال پوشیدن لباس نظامی باید با ارتش خداحافظی کنم.ارتش زندگی من است. ارتش عشق من است، من به ارتش عشق می ورزم. نیروهای مسلح پاکستان نیروهایی منسجم، متعهد به کشور و نجات‌دهنده‌ی پاکستان هستند. “
از یک سو مخالفان مشرف امیوارند که اقدام اخیر رئیس جمهور کشورشان مقدمه ای برای کمرنگ تر شدن حضور سیاسی وی در اسلام آباد باشد.بسیاری از مخالفان مشرف حضور همزمان وی در ارتش و دولت را معلول تداوم قدرت وی می دانستند.اما هم اکنون این قدرت همزمان حداقل به صورت رسمی و صوری بر هم ریخته است . مشرف تنها به عنوان فردی سیاسی مورد شناسایی شهروندان پاکستانی قرار خواهد گرفت.
اما در کنار این امیدواری نگرانی بازگشت موثر مشرف به قدرت نیز خودنمایی می کند.رئیس جمهور پاکستان هم اکنون با استعفای خود از ارتش قدرت مانور سیاسی از مخالفان خود را سلب نموده است .بر این اساس دیگر قضات و دیوانسالاران مخالف دولت بهانه ای جهت انتقاد از مشرف ندارند.بسیاری از تحلیلگران مسائل پلکستان استعفای مشرف از ارتش را مقدمه ای جهت نقش افرینی بیشتر وی در معادلات اسلام آباد می دانند، خصوصا اینکه اخیرا بوش پسر حمایت خود از رئیس جمهور پاکستان را اعلام نموده است. این در حالیست که بسیاری از جمهوریخواهان سنتی و دموکراتها خواهان سرکارآمدن افرادی مانند نواز شریف و بی نظیر بوتو در اسلام آباد هستند.از این رو به نظر می رسد که در صورت جابه جایی قدرت در کاخ سفید و شکست جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۸ ایالات متحده آمریکا شاهد چرخش علنی سیاستهای کاخ سفید در قبال دولت مشرف باشیم.البته این امر مستلزم پایداری دولت وی تا نوامبر سال ۲۰۰۸ خواهد بود.برخی از تحلیلگران معتقدند که این اقدام مشرف منجر به کسب بسیاری از امتیازات سیاسی مثبت برای وی خواهد شد. به خصوص آنکه مشرف با این اقدام خود درصدد رساندن این پیام به گوش مخالفانش بود که وی یک رهبر دموکرات مردمی است و با کنار گذاشتن پست نظامی‌اش حاضر است به عنوان یک شهروند غیر نظامی و تنها با اختیار داشتن امتیازات ریاست جمهوری بر پاکستان حکومت کند. مشرف زمینه را برای سازش هر چه بیشتر احزاب مخالف در پاکستان مهیا ساخته است.
اما از سویی دیگر تحرکات نواز شریف و بی نظیر بوتو در اسلام آباد و دیگر شهرهای پاکستان به شدت افزایش یافته و اخبار مربوط به ائتلاف این دو هر لحظه جذاب تر می شود. اخیرا نخست‌وزیر سابق پاکستان اعلام کرده است که آماده اتحاد با دیگر نواز شریف، همتای پیشین خود برای تشکیل ائتلاف در انتخابات پارلمانی این کشور است.
“بی‌نظیر بوتو” رهبر حزب مردمی پاکستان و از مخالفان اصلی “پرویز مشرف” رئیس جمهوری این کشور به هنگام پر کردن اوراق ثبت‌نام مربوط به شرکت در انتخابات پارلمانی، اعلام کرده است که حزب متبوع وی آماده تشکیل ائتلاف با همه احزاب سیاسی میانه‌رو بوده و از بازگشت نواز شریف به پاکستان استقبال می‌کند چرا که این مساله فرهنگ دمکراتیک و سیاسی را در پاکستان تقویت خواهد کرد.مخالفان مشرف خواهان لغو وضعیت فوق‌العاده اعلام شده از سوی ژنرال “پرویز مشرف” رئیس‌جمهور این کشور هستند و معتقدند برقراری این وضعیت در کشور هیچگونه همخوانی و سازگاری با برگزاری آزادانه و عادلانه انتخابات ندارد.
بی نظیر بوتو در این میان سعی دارد سیاست دوگانه ای را دنبال نماید.وی از یک شود سعی در ائتلاف با احزاب میانه رو دارد و از سوی دیگر سخن از تحریم انتخابات و احتمال تقلب در آن به میان می آورد.به تازگی رهبر حزب مردم پاکستان در نامه‌ای به رییس کمیسیون انتخاباتی این کشور درباره احتمال تقلب در انتخابات آتی هشدار داده است. بی‌نظیربوتو در نامه خود افزوده است که هرگونه توطئه، فساد و تقلب در انتخابات باید قبل از اجرا خنثی شود. به اعتقاد بی نظیر بوتو کمیسیون انتخابات باید درباره تعداد صندوق‌های اخذ رای در کشور به تفکیک مجلس ملی و ایالتی، اطلاعیه رسمی صادر کند. حزب مردم پاکستان تعداد نامزدهای خود برای حضور در انتخابات مجالس ملی و ایالتی را اعلام کرده است.
این حزب برای مجلس ملی ۵۰و مجالس ایالتی ۱۳۰نامزد انتخاباتی معرفی کرده است. بوتو از ابتدای حیات سیاسی خود تاکنون چهار بار برای نمایندگی در مجلس ملی انتخاب شده است اما در سال ۲۰۰۲میلادی به اتهام تخلفات مالی و مسایل سیاسی از سوی کمیسیون انتخاباتی رد صلاحیت شد. انتخابات مجالس ملی و ایالتی پاکستان قرار است هشتم ژانویه سال ۲۰۰۸ میلادی (۱۸دی) برگزار شود.
در نهایت اینکه استعفای پرویز مشرف ازسمت فرماندهی ارتش پاکستان را می توان به عنوان تحولی مهم در صحنه سیاسی اسلام آباد مورد تحلیل و بررسی قرار داد.آیا این استعفا می تواند در بازچینی پازلهای سیاسی و امنیتی اسلام آباد موثر باشد؟پاسخ این سوال را گذشت زمان مشخص خواهد کرد.
علی صیدی
منبع : روزنامه رسالت