دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

به یخچال اعتماد نکنید


به یخچال اعتماد نکنید
● آیا غذاها در یخچال سالم می‌مانند؟
اگر سه تا بچه در سن رشد داشته باشید كه دائم سر یخچال می‌روند و محتویات آن را تخلیه می‌كنند، احتمالا‌ً مجبور نیستید فكر خوراكی‌های مانده در یخچال را كه هنوز قابل مصرف هستند، بكنید. با این حال خالی شدن هر روزه یخچال مساوی است با هر روز به خرید رفتن و این یعنی صرف وقت و انرژی در حد وحشتناك! چندی پیش، محققی به نام دكتر دویل در دانشگاه جرجیا كه كارش بررسی سلامت مواد غذایی است، تصمیم گرفت با انجام چند بررسی آزمایشگاهی به سوالات زیر پاسخ دهد:
▪ هر خوراكی تا چه مدت پس از نگهداری در یخچال هنوز سالم و قابل مصرف است؟
▪ آیا از روی ظاهر مانده و بد شكل مواد غذایی می‌توان حدس زد كه آن ماده فاسد شده یا خیر؟
▪ آیا می‌توان به یخچال به عنوان یك محافظ بی قید و شرط برای مواد غذایی اعتماد كرد؟
دكتر دویل كار خود را با بررسی گوشت بوقلمونی كه ۶ روز قبل خریداری شده بود، شروع كرد. آزمایش‌های وی نشان داد كه باكتری‌ها به تعداد بسیار زیاد در داخل گوشت وجود دارند. به این ترتیب تقریبا می‌توان مطمئن بود كه این گوشت فاسد شده است. دكتر دویل توصیه می كند گوشت حداكثر تا ۴ روز در یخچال نگهداری شود. با بررسی‌های بیشتر، او به این نتیجه رسید كه مصرف گوشت‌های بسته بندی شده بسیار سالم‌تر است تا گوشت‌هایی كه به صورت آزاد از بازار تهیه می شوند.
● تخم مرغ های آلوده
دكتر دویل تعدادی تخم مرغ را كه تاریخ مصرف حك شده بر روی آنها به پایان رسیده بود، آزمایش كرد و در كمال تعجب مشاهده كرد كه آنها سالمند و قابل استفاده! دكتر دویل موضوع را چنین توضیح داد كه احتمالا فرایند ضدعفونی كه در طی بسته‌بندی و آماده‌سازی تخم مرغ‌ها صورت گرفته، باكتری‌های آنها را كشته و سالم نگهشان داشته است.شیر پاستوریزه نیز از آزمایش‌های دكتر سربلند بیرون آمد. او در این باره می‌گوید اگرچه ممكن است شیر بعد از یك تا دو هفته طعم ناخوشایندی پیدا كند، اما از لحاظ بهداشتی كاملا سالم بوده و مصرف آن خطری را ایجاد نمی كند.
سس مایونز و كچاپ نیز به علت آنكه در تهیه آن از سركه استفاده شده و سركه قابلیت میكرب‌كشی دارد، تا مدت‌های طولانی حتی تا یك سال در یخچال قابل نگهداری است.
● نیمه‌خورده‌تان را نخورید
آخرین نكته‌ای كه تحقیقات دكتر دویل به آن دست یافته آن است كه در بسته‌های سالاد نیمه‌خورده كه دو هفته در یخچال نگهداری شده بودند، مقادیر بسیار زیادی از باكتری‌های گوناگون وجود داشتند، علی‌رغم آنكه ظاهر سالاد چندان نامطلوب به نظر نمی‌رسید.
او از این موضوع چنین نتیجه گیری می كند كه بهتر است غذاهای بسته بندی را بعد از باز كردن بسته آن در كوتاه ترین مدت مصرف كنید چرا كه با این كار آنها را در معرض مواجهه مستقیم با انواع آلودگی‌های محیطی قرار داده‌اید.نكات دیگری هم در این مطالعه به چشم می‌خورد كه توضیح قابل قبولی درباره آنها وجود ندارد. به عنوان مثال مرغ بریان و لوبیاهایی كه شب پیش پخته و در یخچال گذاشته شده بود، حاوی ده‌ها هزار كلونی میكربی بود، در حالی كه غذاهای چینی كه سه روز پیش از بیرون تهیه شده یا پنیر پیتزایی كه از ۵ روز قبل در یخچال گذاشته شده بود، تقریبا سالم مانده بود.
دكتر دویل چنین نتیجه ‌گیری می‌كند كه زمان مجاز نگهداری مواد غذایی گوناگون برحسب نوع تهیه و مواد به كار رفته در آن متفاوت است و نیز اینكه از روی ظاهر خوراكی‌ها نمی‌توان درباره سالم یا فاسد بودن آن قضاوت كرد. و حرف آخر اینكه نمی‌توان هر ماده غذایی را به صرف اینكه در یخچال بوده سالم تلقی كرد.
‌‌ دكتر فرنوش صفوی فر
‌‌ منبع: ABC News
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید