جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

حفظ کیفیت و سلامت غذا


حفظ کیفیت و سلامت غذا
همیشه کیفیت ماده غذایی که در یخچال نگهداری می شود نسبت به ماده غذایی که تازه مصرف شود، کمی افت دارد اما اگر ماده غذایی در شرایط مناسب و در زمان پیشنهادی روی بسته آن نگهداری شود، طعم و خاصیت آن تغییر چندانی نخواهد داشت.
کیفیت با سلامت متفاوت است. غذایی باکیفیت پایین ممکن است سالم باشد مثل میوه ای که زیادی رسیده یا شیر پاستوریزه ای که ترش شده. برعکس، ممکن است ماده غذایی ناسالم ظاهر یا مزه مناسبی داشته باشد در حالی که شمارش میکروبی آن بالا باشد. مثلاً اگر مرغ پخته کنار مرغ خام قرار گرفته باشد و مقداری از آب مرغ خام به آن نفوذ کند، آلوده می شود چون ممکن است حاوی باکتری سالمونلا باشد. هدف شما در نگهداری مواد غذایی در خانه باید این باشد که کیفیت و سلامت مواد غذایی را توامان حفظ کنید.
حفظ کیفیت مواد غذایی به چند عامل بستگی دارد؛ کیفیت ماده غذایی خام، فرآیند تولید محصول غذایی، روش نگهداری ماده غذایی پیش از خرید و مدت نگهداری. معمولاً بهترین زمان مصرف که روی بسته های مواد غذایی نوشته می شود این عوامل را در نظر می گیرد. باکتری ها از طریق جابه جا شدن های بی دقت وارد مواد غذایی می شوند بنابراین همیشه دست ها، یخچال، فریزر و ظرفی که غذا در آن است را تمیز نگه دارید.
● انتخاب مواد غذایی
برای اطمینان از سلامتی ماده غذایی معمولاً روی بسته بندی آنها تاریخ هایی نوشته می شود. معمول ترین تاریخ هایی که روی بسته های مواد غذایی می نویسند اینها هستند:
▪ تاریخ مصرف:
این تاریخ نشان می دهد محصول پس از خرید تا چه موقع بهترین کیفیت خود را حفظ می کند.
▪ تاریخ انقضا:
این تاریخ آخرین روزی است که محصول باید خورده شود. تازگی ها تخم مرغ ها هم تاریخ انقضا دارند که باید به آن توجه بشود.
▪ تاریخ بسته بندی:
این تاریخ روی کنسروها و سایر مواد غذایی بسته بندی شده نشان می دهد فراوری چه روزی صورت گرفته است. البته از روی این تاریخ نمی توان فهمید بهترین زمان مصرف ماده غذایی چه موقع است.
▪ تاریخ فروش:
این تاریخ کمتر روی بسته بندی مواد غذایی ایرانی دیده می شود و نشان می دهد آخرین روز مناسب برای فروش آن ماده غذایی چه موقع است. پس از خرید مشتری تا زمان معمول برای نگهداری و خوردن آن وقت دارد. این تاریخ برای محصولات نان و شیرینی مناسب است.
موقع خرید مواد غذایی در نظر داشته باشید اگر بسته بندی آن به هر طریقی آسیب دیده باشد عمر نگهداری آن کمتر از تاریخ های ذکر شده خواهد بود بنابراین همیشه در انتخاب مواد غذایی بسته ای را بردارید که پاره نشده یا شکسته نباشد. مواد غذایی یخچالی باید سرد و مواد غذایی فریزری باید یخ زده و سفت باشند.
اگر خریدهای دیگری هم دارید اول آنها را انجام بدهید بعد به سراغ خرید مواد غذایی یخچالی و فریزری بروید.هنگام خرید گوشت، مرغ و ماهی آنها را در پلاستیک جداگانه ای قرار بدهید تا با مواد غذایی دیگر تماس نداشته باشند.
مواد غذایی فاسدشدنی را سریع به خانه برسانید و در یخچال بگذارید. اگر فاصله خرید کردن و به خانه رسیدن به یک ساعت برسد، در هوای گرم باید گوشت را در کلمن یخ بگذارید و به خانه ببرید. وقتی هم که به خانه رسیدید فاسدشدنی ها را فوراً در یخچال بگذارید. دمای بین ۴ تا ۶۰ درجه سانتیگراد خطرناک ترین محدوده دمایی است چون باکتری ها در این محدوده بسیار سریع رشد می کنند و تعداد آنها در هر ۲۰ دقیقه دو برابر می شود.
برای نگهداری مواد غذایی در یخچال یک قانون مهم وجود دارد و آن این است که هرچه را زودتر در یخچال گذاشته اید زودتر مصرف کنید، خوب است که هرچه را تازه می خرید در یخچال عقب تر بگذارید تا باقیمانده مواد غذایی که از قبل در یخچال هستند و جلوتر قرار گرفته اند زودتر مصرف شوند.
برای سالم ماندن مواد غذایی در یخچال موارد زیر را رعایت کنید. در یخچال را به خصوص در هوای گرم زیاد باز و بسته نکنید. غذاهای فاسدشدنی را در ظرف دردار بگذارید یا خوب در کاغذ آلومینیومی بپیچید تا عطر و طعم شان حفظ شود و نیز عطر سایر مواد غذایی موجود را به خود نگیرد.
گوشت، مرغ و ماهی خام باید بسیار خوب پیچیده بشوند تا به مواد غذایی دیگر چکه نکنند. اگر آنها را آماده و بسته بندی شده می خرید در کیسه پلاستیک بزرگ و سالم یا در سینی بزرگی بگذارید که آب شان در یخچال راه نیفتد.
اگر احیاناً یخچال تان به این طریق آلوده شد آن را با آب گرم و صابون بشویید و با محلول یک قاشق نمک در یک لیوان آب ضدعفونی کنید.گوشت پخته یا هر غذایی که از شب مانده باید خوب پوشانده شود تا خشک نشود. از تماس مواد خام و پخته جلوگیری کنید.
نوشین دیانتی
منبع : روزنامه شرق