جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

مدافعان محیط زیست


مدافعان محیط زیست
در همه مزارع و باغ ها ، امکان وجود دشمنان طبیعی آفات گیاهی به مقیاس فراوان و متنوع وجود دارد ، فقط کافی است به برسی شناسایی بپردازیم .
در مزارع برنج ، جوامع انبوهی از حشره ها و عنکبوت های مفید و عوامل بیماری زا که به آفت برنج حمله می کنند ، وجود دارد که باید به جای مصرف بی رویه آفت کش ها ، از این گو نه مفید و سودمند برای کنترل آفات استفاده کرد . زیرا برون وجود این گو نه های سودمند ، جمعیت حشره آفت به سرعت افزایش یافته و می تواند تمام محصول را از بین ببرد . آفات دارای زاد و ولد بالایی هستند و مرگ و میر زیاد خود را که در طبیعت رخ می دهد را جبران می کنند .
تعادل طبیعی بین آفات ها و دشمنان آنها به وسیله حشره کشهای مرگبار از بین می رود . البته در مواردی که مصرف حشره کشها ضروری می شود ، با استفاده از روش های مناسب و یا به میزان مناسب و لازم از این حشره کش ها از صدمه دیدن عوامل کنترل طبیعی جلوگیری کرد .
شکارگرها مهمترین گروه موجودات زنده در مبارزه بیولوژیک با آفات برنج هستند . هر شکارگر در طول عمر خود تعداد زیادی از آفات را شکار می کند . گاهی کشاورزان و برنج کاران آنها را به غلط جزو آفات تصور می کنند . شکارگرها تقریبا در همه جای مزرعه برنج دیده می شوند . بعضی از این شکارگرها مانند عنکبوتها ، کفشدوزکها و سوسکهای کارابیده در جست و جوی شکارهای خود یعنی ، زنجره های تیره سیکادلیده و فولگوریده و پروانه ها و لارو های ساقه خوار و کرم های برگ خوار می باشند .
عنکبوتها، آفت های پر تحرک را مورد حمله و شکار قرار می دهند ، اما بعضی از آنها هم تخم حشره ها را صید می کنند . بعضی از گونه های عنکبوت ها فقط در طول شب به شکار می پردازند .
عنکبوتهای دیگر تار می تنند وآنچه که در طول روز و شب در دام آنها می افتند را جمع آوری می کنند . بسیاری از سوسک ها ، بعضی ملخ های شکاری و سیرسیرک ها تخم حشره ها را ترجیح می دهند ، به همین دلیل گاهی ۸۰-۹۰ در صد تخم های یک آفت به وسیله شكاری ها خورده می شوند .
یک عنکبوت بالغ ممکن است روزانه ۵-۱۵ عدد زنجره فلوگوریده قهوه ای را بخورد . اغلب شکارگرها در حالت بالع و نابالغ به حشره ها حمله می کنند .
شکارگرهای دیگر مثل سن های آبی روی سطح آب مزرعه برنج زندگی می کنند . وقتی که حشراتی مثل زنجرک های تیره سیکادلیده و فولگوریده و لاروهای کوچک ساقه خوارها و برگ لوله کن ها هنگامی که در جست و جوی غذا از روی برگ ها سقوط می کنند مورد حمله بعضی شکارگرهای آبی واقع می شوند .
پارازیت ها معمولا در انتخاب میزبان تخصصی تر از شکارگرها رفتار می کنند . به همین دلیل به جز گونه های درشت با رنگ های روشن و درخشان ، بقیه پارازیت ها اغلب از دید مخفی می باشند.
شکارچی ها برای تکمیل رشد خود را به صورت گروهی یا انفرادی ، روی و یا داخل و یا نزدیک میزبان قرار می دهند . وقتی که یک تخم پاریزیت گشوده می شود و پارازیت جوان رشد می کند میزبان معمولا تغذیه را متوقف کرده و به زودی می میرد .
برخلاف شکارگرها ، پارازیت ها می توانند میزبان خود را پیدا کنند ، حتی زمانی که تراکم میزبان کم باشد .
گروه های مختلفی از میکروارگانیسم ها می توانند آفات برنج را آلوده کرده و آنها را از بین ببرند و مهمترین آنها عبارتند از: قارچ ها ، ویروس ها و باکتری ها ، و نماتد ها . بعضی موجودات زنده دیگر را نیز می توان جزو پارازیت ها محسوب کرد.
ویروس ها و قارچ ها اغلب لاروهای پروانه ها را کنترل می کنند . لاروهایی که مورد حمله شکارگرها قرار می گیرند از تغذیه دست کشیده و محتویات بدن آنها به حالت مایع تبدیل شده و پیکر پیوسته مانند آنها روی گیاه برنج آویزان می ماند .
مدیریت صحیح مبارزه با علف های هرز و آفات مزارع برنج نقش مهمی در جلوگیری از نابودی محیط زیست دارد .
واکنش علف های هرز در مقابل مصرف زیاد سموم علف کش موجب افزایش اعتراض جهانی به اثر نابود کننده سموم دفع آفات نباتی روی محیط زیست و سلامتی بشر، روش های مبارزه تلفیقی با علف هرز و آفات بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
سارا فراهانی
منبع : پرشین بلاگ