شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا


تئاترهای تابستانی


تئاترهای تابستانی
● همسایه ها
▪ كارگردان ومترجم: داود دانشور
▪ نویسنده: جیمز ساندرز
▪ بازیگران: پرویز فلاحی پور، دیدار رزاقی
▪ محل اجرا: تالار چهارسو، زمان اجرا: تیرماه ،۸۵ ساعت اجرا: ۱۸
▪ یكی از عمده ترین مشخصه های «همسایه ها» شخصیت پردازی آن محسوب می شود؛ اشخاصی كه در نگاه اول دو همسایه معمولی جلوه می كنند. در نگاه اول هیچ كدام شخصیت اصلی نیستند، اما بعد از مدتی زن را شخصیت محوری می پنداری و در نیمه پایانی نمایش گمان می كنی كه مرد سیاه پوست محور است.
● زخمه بر آب
▪ كارگردان: حمیدرضا فلاحی
▪ نویسنده: سلما سلامتی
▪ موسیقی: عباس تقی آبادی
▪ طراح پوستر: سمانه شریفی
▪ مشاور كارگردان: مینا توكلی، دستیار كارگردان: لیلا مدن پور، دستیار اجرایی: بهارك نهضت اخلاق، مدیرصحنه: عادل محمددوست
▪ بازیگران: نادیا فرجی، شهرام نجاتی، المیرا طالبی، سهیلا طاهری، پریسا طالبی، عادل محمددوست
▪ محل اجرا: خانه نمایش اداره تئاتر، زمان اجرا: خرداد و تیر ،۱۳۸۵ ساعت اجرا: ۱۸
▪ خلاصه: زن و مردی در سرزمین تاریكی ها عاشق یكدیگر می شوند اما حاصل عشق آن دو، زایش فرزندانی مرده است.
● اولئانا
▪ كارگردان: علی اكبر علیزاد
▪ نویسنده: دیوید ممت
▪ بازیگران: محمدرضا جوزی و میترا گرجی
▪ زمان اجرا: ۳۰دی و ۱بهمن۱۳۸۴ ساعت اجرا: ۱۵و۳۰/،۱۹
▪ مكان اجرا: كارگاه نمایش
▪ خلاصه: داستان در مورد یك دختر دانشجو است كه به دفتر استادش می رود تا در مورد یكی از واحدهای درسی كه در آن مردود شده است، صحبت كند. نمایشنامه در سه پرده به كشمكش بین این استاد و دانشجو می پردازد. نمایشنامه در مورد روابط دردسرساز استاد مرد و دانشجوی دختر او است، روابطی كه منجر به طرح اتهام آزار جنسی می شود و این امر علاوه بر این كه باعث می شود استاد شغل اش را از دست بدهد، او را وادار می كند در پایان نمایشنامه دانشجوی مذكور را در دفتر خود مورد حمله و ضرب و جرح قرار دهد.
عده زیادی این نمایشنامه را در حكم حمله ای قرائت كرده اند كه به اصطلاح حقانیت سیاسی را آماج خود قرار می دهد، ولی با سطوح متفاوتی از تائید. دانیل مافسون شرح مختصری از مباحثاتی كه این نمایشنامه را در برگرفته ارائه كرده است. او این نمایشنامه را یك وجهی و حاكی از تبعیض جنسی دانسته است و در همان زمان اشاره می كند كه دیگران تا چه حد دیدگاه متضادی را (در مورد نمایشنامه) اتخاذ كرده اند. (مافسون ۱۹۹۳) در واقع، نمایشنامه نه فقط فی نفسه بلكه علاوه بر این به دلیل زمینه اجتماعی مورد اتهامی كه مسائل مربوط به آزار جنسی هنوز در آن ادامه دارد، بحث برانگیز و به روی تفاسیر مختلف باز است.مثلاً وقتی اولئانا در سال ۱۹۹۴ در تورنتو اجرا شد، یك دانشجوی مرد دانشگاه تورنتو در یك روزنامه دانشجویی نوشت: «نمایشنامه ممت نوشته ای درخشان است و حمله ای بی رحمانه به موذیگری حقانیت سیاسی و فمینیسم ستیزه جویانه...»
● عشق پیری
▪ كارگردان: اصغر سمسارزاده
▪ نویسنده: حسین فتحی روشن
▪ بازیگران: اصغر سمسارزاده، محمدرضا اسماعیلی، مرتضی تبریزی، داریوش هاشمی، فریبا قاسمی، سهیلا جدیری
▪ محل اجرا: مجموعه فرهنگی شهید چمران، زمان اجرا: فروردین و اردیبهشت ،۱۳۸۵ ساعت اجرا: ،۱۹ بهای بلیت: ۴ هزار تومان، نام گروه: سهند چهار
● خلاصه: خواهر و برادری كه سن و سالی از آنها گذشته هر دو به پای یكدیگر نشسته اند. برادر كه از بیماری پاركینسون رنج می برد و خواهرش از او نگهداری می كند و خواهر از یكنواختی زندگی خسته شده و به دنبال پرستاری می گردد كه از او مراقبت كند. پرستار مرد وارد شده به برادر نزدیك شده و علت بیماری را جویا می شود پرستار متوجه می شود كه پیرمرد از تنهایی رنج می برد و عاشق شده، پرستار سعی می كند به پیرمرد كمك كند.
● گفت وگوی تروریست ها
▪ كارگردان: پیام فروتن
▪ نویسنده: رابین سوانز
▪ بازیگران: حمید نفر، فرهاد تفرشی، پریناز لطف الهی، مهدی شاه پیری، سهند جعفری زاد، گلناز فرمانی، فرانك ترابی، هدیه عبدالوهابی، مریم میرحبیبی، عابس خلقی، كبری دبیری، بهروز پناهنده، اصغر حساس
▪ محل اجرا: تالار مولوی، زمان اجرا: خرداد و تیر ۱۳۸۵
▪ خلاصه: این نمایش به زندگی پنج نفر می پردازد كه از نگاه غربی ها تروریست هستند.
● موسیو ابراهیم و گل های قرآن
▪ كارگردان و نویسنده: علیرضا كوشك جلالی (براساس قصه ای از امانوئل اشمیت)
▪ بازیگران: بهزاد فراهانی، هومن برق نورد
▪ محل اجرا: تئاتر شهر، تالار چهارسو ،زمان اجرا: تیر ماه ،۱۳۸۵ ساعت اجرا: ۳۰/،۱۹ قیمت بلیت: ۳۰ هزار ریال
▪ خلاصه: این نمایش داستان زندگی یك پسر ۱۳ساله یهودی است كه با یك مرد ترك زبان مسلمان آشنا می شود و اتفاقاتی برای او رخ می دهد. یك دوستی غیرمتعارف بین پسربچه ای یهودی و پیرمردی خردمند و عارف... كوشك جلالی موفق شده است با كمترین و ساده ترین امكانات تاثیر زیادی بر تماشاچیان بگذارد... بازی پویا و زنده بین دو هنرپیشه تماشاچیان را به دنیای سراسر هیجان و لذت برخورد دو نسل و دو دیدگاه مذهبی می برد. كوشك جلالی درباره این نمایش می گوید: اوایل بهار ۲۰۰۲ بود. در دفتر كارم در تئاتر «خانه فرهنگ های شهركلن» نشسته بودم.
روی میز تعداد زیادی كتاب قرار داشت و من به دنبال چند نمایشنامه برای اجرا در فصل جدید كلافه بودم. وقت بسیار محدود بود و می بایستی تا دو روز دیگر برنامه تئاترمان را جهت گرفتن بودجه به اداره فرهنگ شهر كلن ارائه می دادم. ناگهان بازیگران گروهم با یك كیك و هدیه وارد شدند و شروع كردند به خواندن «تولدت مبارك»، تازه فهمیدم این روزی كه نمی بایست فراموش كنم را فراموش كرده بودم.جشن كوچكی برگزار شد.
در میان هدایا چشمم به یك كتاب جیبی خورد. آن را به دست گرفتم كه یك نگاه سرسری به آن بیندازم. سرم را كه بلند كردم دیدم همه رفته اند و كتاب به انتها رسیده و من خوشحال از این كه كار انتخاب نمایشنامه به اتمام رسیده.فردای همان روز در جلسه ای اعلام كردم كه می خواهم این قصه را تبدیل به نمایشنامه كنم! برای اكثر اعضای گروه بعید به نظر می رسید كه بتوان این قصه پر پرسوناژ را تنها با دو بازیگر به صحنه برد. مسئولان تئاتر در اداره فرهنگ با پیشنهاد ما موافقت كردند و وجه لازم را در اختیارمان گذاشتند. كوتاه سخن. چهار ماه بعد اولین اجرای این نمایش، حتی قبل از این كه فیلم «موسیو ابراهیم و...» به سینماها راه پیدا كند، در شهر كلن به صحنه آمد كه با استقبال خوب تماشاچیان و منتقد روبه رو شد. موفقیت این اجرا به حدی بود كه این كار از بین تقریباً ۳۰۰ نمایش كاندید بهترین اجرای سال ۲۰۰۳ در ایالت غرب آلمان شد. تاكنون بیش از ۲۵۰ بار اجرا گشته و هنوز هم یكی از پرفروش ترین نمایش ها در شهر كلن است.
● آی قصه قصه قصه
▪ كارگردان: مجتبی مهدی
▪ نویسنده: مجتبی مهدی
▪ بازیگران: سارا حسنی، روشنك كریمی، فرهاد تلالو، احسان مهدی
▪ محل اجرا: تالار هنر، زمان اجرا: خرداد و تیر ،۱۳۸۵ ساعت اجرا: ۱۹
▪ خلاصه: این نمایش نگاهی متفاوت به قصه های حسن و خانم حنا، میهمان های ناخوانده، خروس زری پیرهن پری، ماه پیشونی، بزبز قندی و كدو قلقله زن دارد.
● شش پنگوئن كوچك
▪ كارگردان: رضا عبدالعلی زاده
▪ نویسنده: بوریس آپریلوف
▪ مترجم: روزبه امامی
▪ بازیگران: عزیز مالكی، محمدحسین ناظم، حامد سید، مژگان قربانلو، بهاره میرزاپور، مسعود شكریان، زهرا یعقوبی، لیلا پنجه ای خامنه، عزیز مالكی، علی باروتی، مونا بیگی، زویا امامی
محل اجرا: تالار هنر، زمان اجرا: تیر و مرداد ،۱۳۸۵ ساعت اجرا: ۳۰/۱۷
▪ خلاصه: پنگوئن بزرگ به پنگوئن های كوچك هشدار می دهد كه مراقب خرس قطبی وحشی باشند و از او دوری كنند، اما پنگوئن های كوچولو از روی حس كنجكاوی به دنبال خرس قطبی وحشی می گردند، در این میان آنها با شخصیت هایی مثل شیرآبی، نهنگ و شتر آشنا می شوند و از آنها سراغ خرس قطبی وحشی را می گیرند ولی آنها به پنگوئن های كوچك می خندند. پنگوئن ها باز به دنبال خرس قطبی وحشی می گردند تا این كه با بچه خرس قطبی آشنا می شوند و به او در درس هایش كمك می كنند و وقتی خرس بزرگ می خواهد پنگوئن ها را بخورد بچه خرس ها نمی گذارند و دوستی بین بچه خرس و پنگوئن ها ایجاد می شود.
● از خاك تا افلاك
▪ كارگردان: محمود فرهنگ
▪ نویسنده: مهدی متوسلی
▪ بازیگران: اكبر عبدی، عزیز فلاحی پور، محمود راسخ فرد، سیروس كهوری نژاد، كریم اكبری مباركه
▪ محل اجرا: تالار اصلی تئاترشهر، زمان اجرا: خرداد و تیر ،۱۳۸۵ ساعت اجرا: ۲۰
▪ خلاصه: تعدادی رزمنده كه در زمان جنگ در پشت یك خاكریز محاصره شده اند، با هم قرار می گذارند كه اگر زنده ماندند چهل سال بعد یكدیگر را در پشت همان خاكریز ملاقات كنند، اما از آن افراد فقط پنج نفر مانده اند.
● ازدواج موفق
▪ كارگردان: صبا ملكی
▪ نویسنده: مهدی زمین پرداز
بازیگران: آرش خداكرمی، مصطفی رامش، نیلوفر جنیدی، امید صباحی، آرزو صافی، مهسا معروفی، عباس پیرزاده
▪ محل اجرا: تئاتر پارس، زمان اجرا: تیر و مرداد ۱۳۸۵
▪ خلاصه: موسسه ای وجود دارد كه زمینه ازدواج را برای جوانان فراهم می كند اما مشخص می شود كه این موسسه در حال كلاهبرداری است.
● چه خبر اینجا
▪ نویسنده و كارگردان: پوریا وزیری
▪ بازیگران: سوگل خیرالهی، علی رحیمی، مصطفی رامش، آرزو صافی، پیام وزیری، بابك شاه حسینی، افشین نراقی
▪ محل اجرا: تئاتر پارس ، زمان اجرا: تیر و مرداد ۱۳۸۵
▪ خلاصه: یك كارگردان تئاتر كه با مشكلات اقتصادی مواجه شده است برای ثروتمند شدن و ازدواج با دختر مورد علاقه اش تصمیم می گیرد یك فیلم سینمایی بسازد.
منبع : روزنامه شرق