یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

بیوتکنولوژی


بیوتکنولوژی
● تاریخچه بیو تکنولوژی:
تکوین ( بیوتکنولوژی) ( فناوری زیستی) از سالهای بسیار دور آغاز شده وتاکنون ادامه یافته است.
● برای تکامل فناوری زیستی، میتوان سه دوره قائل شد:
▪ دوره تاریخی که بشر با استفاده ناخود اگاه از فرایند های زیستی به تولید محصولات تخمیری مانند نان، لبنیات، ترشیجات، سرکه، مشروبات الکلی،.... میپرداخت. شش هزار سال قبل از میلاد مسیح، سومریان وبابلیها از مخمرها استفاده میکردند. مصریها از چهار هزار سال قبل، با کمک مخمر وخمیر مایه، نان میپختند. در این دوران انسان فرایندهای ساده وابتدایی فناوری زیستی – بویژه تخمیر – را بکار میگرفت.
▪ در دوره بخستین قرن حاضر، بشر به استفاده آگاهانه از فناوری تخمیر وکشت ریزاندامواره ( میکرو ارگانیسم) ها در محیطهای مناسب وسپس تولید آنتی بیوتیکها وآنزیمها به گسترش این علم مبادرت ورزید. در آن دوره، این بخش از علم ( میکرو بیولوژی صنعتی ) نام گرفت.
بتدریج ، با استفاده از شیوه های فناوری زیستی نوین، بسیاری از فرایندهای یاد شده تحت تاثیر قرار گرفت وبه سمت بهبود وکار آمدی بیشتر رفت.
▪ دوره نوین فناوری زیستی با کمک علم ژنتیک در حال ایجاد حول در زندگی بشر است. این دوره از سال ۱۳۵۵ ه.ش، با انتقال ژنهایی از یک ریزاندامواره به ریزاندامواره ای دیگر، آغاز شد.بر اثر پیشرفت در زیست شناسی مولکولی وژنتیک وشناخت عمیقتر اجزا وفرایندهای سلولی ومولکولی ، متخصصان علوم زیستی توانستند که به اصطلاح وتغییر خصوصیات ریزاندامواره ها بپردازند وریزاندامواره هایی با خصوصیات کاملا جدید به وجود آورند تا با استفاده از آنها، بتوان ترکیبات جدید را با مقادیر بسیار بیشتر وکارایی بالاتر تولید کرد.
منبع : سازمان آموزش و پرورش استان خراسان