پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

پرسش و پاسخ


پرسش و پاسخ
بعضی از پرسش‌ها را، ابتدا باید با پرسش‌های مشابهی به صورت (منطقی ودیاكلتیك) در مسیر معقولی هدایت كرد. فی‌المثل اگر سوال شود آیا به غیر از پیمبران و ائمه اطهار كه در اوج كمال اخلاقی و انسانی و از لحاظ تقوا و ایمان سرآمد همه‌ی انسان‌ها بوده‌اند، اشخاص دیگری توانسته‌اند، لااقل یكی از این صفات عالیه را دارا باشند و آیا اصلا چنین حركت و اقدامی مقدور و امكان‌پذیر است؟!
دوستی كه خود اهل تحقیق و تفحص است و كمال‌طلب تا آن درجه كه در عنفوان جوانی در راه ایمان و اعتقادش در صفوف اول جبهه‌های جنگ با اتكال و یاری پروردگار حضور به هم می‌رسانیده؛ ولی اكنون آنرا نوعی جوانی و برانگیخته از احساسات قلمداد می‌كند، و شاید روزگار و انفسای كنونی او را به شك و تردید انداخته می‌پرسید؛ به غیر از آنچه در افواه عمومی و به صورت روایت و افسانه نقل قول می‌شود و در كتاب‌های عرفانی از اعمال و رفتار خارق‌العاده و شگفت‌انگیز شخصیت‌های نادر و نایابی نام برده شده آیا در حال حاضر می‌توان باز هم سراغ اینگونه افراد را گرفت؟! با یك پرسش منطقی از این دوست، قاعده و برهان را برای جوابگوئی به این قضیه بدین شكل مطرح می‌كنیم؛ اگر كسانی وجود داشته باشند كه (عدالت) را رعایت نمی‌كنند و بدان پای‌بند نیستند آیا باید منكر (عدالت) شد؟!. و به نوعی دیگر اگر رحم و انصاف و مروت برای عده‌ای هیچگاه مطرح نیست، باید به كلی منكر آن شد یا بالعكس آنرا نتیجه نادانی و سهل‌انگاری و قصور از سوی همین بی‌انصافان و بی‌مروت‌ها دانست؟!. به همین ترتیب، بدیها و خوبی‌ها را با عقل سلیم از یكدیگر تفكیك می‌‌كنیم تا برسیم به اصل و مبداء همه‌ی این قواعد و قوانین.
وقتی قبول كردیم كه بدی و خوبی مفهوم دارد، و انسان‌ها چه بدوی باشند و چه متمدن و مترقی بسیاری از این قواعد و قوانین را می‌شناسند و آنها را پذیرفته‌اند مثل عدالت و ظلم، و درستی و نادرستی، و كلیه‌ی تضادهای موجود را كه اگر اندكی انصاف و دقت داشته باشند به خوبی این تضادها را می‌شناسند، چرا كه تمام شرایط لازم را از لحاظ قوای جسمی و روحی در وجود خود سراغ دارند. حال كلام آخر و نتیجه سخن! طبیعی‌ست و بسیار صریح و واضح كه می‌گویند؛ نابرده رنج گنج میسر نمی‌شود.
از آنجا كه برای یك بی‌نماز درهای مساجد را نمی‌بندند، به همین ترتیب با انكار و بی‌تفاوتی كسانیكه منكر عدل و انصاف هستند درهای مراجع قضائی را نمی‌بندند و دادگاه‌ها را تعطیل نمی‌كنند مضافا به اینكه اگر (جمله عالم كافر گردند- بر دامن كبریائی پروردگار گرد و غبار نمی‌نشیند) و هیچ تغییری در نظام آفرینش پدید نمی‌آید و بسیارند كسانیكه اینگونه با دیدگان هوشیار به جهان می‌نگرند و در خلوت و آشكار تا پای جان حق و عدالت را پاسداری می‌كنند و شك هم ندارند كه با تلاش و كوشش به عالی‌ترین مدارج انسانی رسید!.
كاظم جمشیدیان
منبع : روزنامه تفاهم