شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

گروه خونی بمبئی


گروه خونی بمبئی
دوست عزیزی در باره گروه خونی بمبئی سوال کرد .در باره گروه خونی بمبئی مطلب کوتاهی تهیه کردم .که توجه این عزیز و سایر دوستان را به آن جلب می کنم.
گلبول قرمز یک سلول است که دارای غشاء و سیتوپلاسم می باشد.بروی غشاء گلبول قرمز دو نوع آنتی ژن بنامهای A, B وجود دارد.
آنتی ژنهای گروه خونی توسط ژنهایی که بروی کروموزوم شماره ۹ قرار دارند.ساخته شده و بصورت خوشه ای بروی این غشاء قرار می گیرند.
● چندین مجموعه از ژنهای مختلف بروز آنتی ژنهای گروههای خونی ABO را کنترل می کنند که شامل :
▪ خود ژن ABO
▪ ژن ترشحی
▪ ژن Y
▪ ژن H
این ژنها با هم مشارکت کرده تا سیستم ABO بوجود آید .غشاء گلبول قرمز لیپیدی بوده و بروی غشاء مواد قندی قرار گرفته. و این مواد قندی آنتی ژن ABO را بوجود می آورد.
مواد قندی از جنس الیگو ساکارید بوده . این اولیگو ساکارید دارای یک قند گالاکتوز در ابتدا و یک قند گالاکتوز در انتها و یک قند N استیل گلوکز آمین در بین این دو قند می باشد.این اولیگو ساکارید بعنوان پایه یا ستون و یا اسکلتی بوده که آنتی ژن گروه خونی روی آن قرار می گیرد.
ژن H موجود در روی کروموزوم دستور ساخت آنزیمیرا تحت عنوان فوکوزیل ترانسفراز داده این آنزیم قندی به نام فوکوز را حمل کرده و روی این اولیگو ساکارید در کربن شماره ۲ در گالاکتوز انتهایی می نشاند .با انجام این عمل ماده ای به نام ماده H بروی گلبول قرمز بوجود می آید .فردی که فقط ماده H دارد بنام گروه خونی O معروف است. حال اگر بر
روی ماده H یک قندی بنام N استیل گالاکتوز در کربن شماره ۳ گالاکتوز انتهایی بنشیند. فرد دارای گروه خونی A است . حال اگر بر روی ماده H قندی بنام گالاکتوز در کربن شماره ۳ گالاکتوز انتهایی قرار گیرد گروه خونی B بوجود آمده است.
● اما گروه خونی بمبئی:
همانطور که گفته شد یک فرد با گروه خونی O دارای ژن H بوده که ماده ای به نام H را بوجود آورده ولی در افراد نادر و کمیاب ممکن است که ژن H بروی کروموزوم وجود نداشته باشد و عدم وجود این ژن باعث شده که دستور ساخت ماده H بروی غشاء گلبول قرمز نداشته باشیم . لذا عدم وجود ماده H حتی اگر فرد دارای ژن گروهA و یا گروه B و یا گروه AB بر روی کروموزوم باشد نمی تواند این گروه خونی را از خود بروز دهد و فرد عملاً دارای گلبول قرمز بوده که فقط دارای ماده قندی اولیگو ساکارید بروی غشاء می باشد.چنین فردی یک گروه خونی جدید تحت عنوان گروه خونی
بمبئی یا فنوتیپ بمبئی دارا خواهد بود .علت چنین نامگذاری به این دلیل بوده که اولین بار در شهر بمبئی در کشور هندوستان در فردی مشاهده شد.در کشور ما چند سال پیش در شهر اصفهان در یک خانواده چندین فرد با
این گروه خونی مشاهده شد. افرادی با این گروه خونی در صورت نیاز به خون فقط از افرادی که دارای گروه خونی بمبئی باشند می توانند خون دریافت کنند.لذا باید افراد دارای گروه خونی بمبئی بدقت شناسایی شوند زیرا ممکن است در پاره ای از موارد پزشک بدون اطلاع از این گروه خونی به این فرد گروه خونی O تزریق کند که لطمات جبران ناپذیری وارد می کند .افراد ی با گروه خونی بمبئی تنها از گروه خونی بمبئی می توانند خون دریافت کنند.

برگرفته از سایت زیست شناسی ساری
منبع : سازمان آموزش و پرورش استان خراسان


همچنین مشاهده کنید