جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

مصائب احمدی نژاد در راه ریاست جمهوری دهم


مصائب احمدی نژاد در راه ریاست جمهوری دهم
۱) دولت دکتر محمود احمدی نژاد در حالی وارد آخرین ماههای فعالیت چهار ساله اش می شود که موجی از انتقادات خرد و کلان متوجه کابینه او گشته است. رییس جمهور منتخب دوره نهم که با کوله باری از شعارهای اقتصادی در کنار ویژگی هایی چون مکلا بودن و ساده پوشی توانست در جنگ ساختگی فقر و غنا در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری پیشین ، پیروز میدان رقابت باشد امروز اما در پیچ و خم فشار سنگین امور اجرایی کشور با چالش های بسیاری مواجه گردیده است.
جناح حاکم که در سال های دور از حاکمیت، مشکلات معیشتی مردم را بهانه انتقاد از دولت های وقت قرار داده بود، امروز و پس از به قدرت رسیدن در میان هجمه مصائب معیشتی و افزایش کم سابقه نرخ تورم، حتی اعلام عدم تحقق وعده های اقتصادی اش را از سوی منتقدان بر نمی تابد.
ناگفته نماند دولتگرایان برای کم رنگ تر جلوه دادن این قسم از بحران های اقتصادی و اجتماعی فقط به ذکر این مساله بسنده نکردند و در مقاطع زمانی مختلف با مانورهای تبلیغاتی- رسانه ای، پای باندهای کلان مافیایی را نیز به میان کشیدند و هر آنی که اقتضائات زمانی و مکانی اجازه نمی داد تا تقصیرها را بر گردن دولت های سازندگی و اصلاحات بیاندازند ازعامل مجهولی به نام دستهای خرابکار و باندهای مخوف مافیایی به عنوان موانع بنیادی پیشبرد برنامه های خود سخن به میان آوردند.
ادعایی که به زودی از سوی بسیاری از کارشناسان ومدیران بلند پایه نظام نیز با واکنش و مخالفت روبرو شد. چه بسا که در صورت اثبات نفوذ چنین باندهایی در سطوح مختلف نظام اداری و مالی ،با تکیه بر آمارهای رسمی می توان به سادگی دریافت که سهم این عوامل در اقتصاد کشوری همچون ایران در مقایسه با سهمی که در اختیار دولت قرار دارد بسیار ناچیز بوده و وجود تمام قد آنها نیز نمی تواند عامل مهمی در تخریب و تضعیف وضعیت معیشتی و اقتصادی مردم باشد.
با این تفاسیر، دقت و موشکافی در عدم تعادل و همسانی در برنامه های دولت تا به امروز شاید بتواند تصویر روشنی از صحت و سقم ادعاهای احمدی نژاد را به افکار عمومی ارائه دهد.
مسائل و مشکلاتی چون رشد بی رویه میزان واردات، تعطیلی یا ورشکستگی تعدادی از کارخانه ها و تولیدی های بزرگ و کوچک، افزایش بی سابقه و سرسام آور قیمت مسکن، نا هماهنگی در اجرای طرح نظام هماهنگ پرداخت حقوق، بحران قطعی گاز در زمستان گذشته (آن هم در کشوری که دومین صادرکننده بزرگ گاز جهان است)، عدم تحقق شعار آوردن نفت بر سر سفره مردم، عدم موفقیت کامل در دستیابی به اهداف طرح اعطای تسهیلات به بنگاه های زودبازده، سردرگمی بسیاری از مردم نسبت به ماهیت و چیستی سهام عدالت ،نارضایتی عمومی نسبت به اجرای طرح سهمیه بندی بنزین و به تبع آن افزایش روزافزون مخارج خانوار و صد البته تغییرات اتوبوسی در راس هرم مدیریتی وزارتخانه ها و دستگاه های اجرایی از جمله مواردی است که پاسخگویی شفاف دولتمردان به آنها هم موجب افزایش حس اعتماد مردم نسبت به حاکمیت خواهد شد و هم از دیگر سوی، میزان نقش تخریبی باندهای مافیایی ونقاط ضعف دولت های پیشین را در عدم دستیابی به اهداف محوری دولت نهم مشخص می سازد.
در غیر این صورت نخستین نکته ای که در ذهن هر شهروند ایرانی نسبت به اقدامات دولت فعلی رخ نمایی خواهد کرد به طور حتم این مسئله خواهد بود: خالی بودن دست رییس دولت در اجرای شعارها و طرح های کلان اقتصادی و اجتماعی.
۲) در فاصله یکسال مانده تا انتخابات ریاست جمهوری دهم، بدون شک احمدی نژاد و دولت‌مردانش بیش از گذشته در رسانه ها حضور خواهند یافت. مشاوران رییس جمهور جوان به خوبی بر این مهم واقفند که برای پیروزی در انتخابات آتی، می بایست با شدت و دقت بیشتری به ترمیم اساسی نقاط ضعف دولت همت گمارند و شرایط را به گونه ای رقم بزنند که اقشار گسترده تری از مخالفان دیروز و امروز به حامیان فردا بدل گردند.
هم او که با کم هزینه ترین میزان تبلیغات انتخاباتی در بهار ۸۴ توانست آرای قشر وسیعی از دهک های پایین جامعه را نسبت به تحقق شعارها و آمال دوران ریاست جمهوری اش به سبد آرای خویش رهنمون نماید، اکنون اما در عرصه پاسخگویی به مطالبات مردمی با انتقادات بسیاری دست و پنجه نرم می کند.
لکن در شرایط کنونی عواملی چون عدم پاسخگویی مناسب به مطالبات صنفی و معیشتی قشر وسیعی از فرهنگیان، کارگران و بازنشستگان و موازی با آن برخوردهای سلبی با احزاب، دانشگاهیان و مطبوعات به عنوان ستون های اصلی جامعه، حکایت از آن دارد که احمدی نژاد و دوستانش راه بسیار دشواری را نسبت به دیگررقبا برای حضور در دولت دهم، پیش رو خواهند داشت.
این مساله در بطن خود تنها یک پیام هشدار آمیز را در اذهان رییس جمهور عدالت خواه و حامیانش تداعی می کند مبنی بر آنکه امکان جلوس مجدد بر کرسی ریاست جمهوری ایران برای وی احتمالاً امری محال است.
نیما نوربخش
روزنامه نگار و مدیر اجرایی هفته نامه ساحل سبز(شمال ایران)
سپیده بخشی