دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

بررسی فراوانی آنتی بادی های آنتی گلیادین و آنتی اندومیزیال در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۱


بررسی فراوانی آنتی بادی های آنتی گلیادین و آنتی اندومیزیال در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۱
● مقدمه:
مطالعات فراوانی بر شیوع بیماری سلیاک و افزایش سطح سرمی آنتی بادی های آنتی گلیادین (AGA) و آنتی اندومیزیال (AEA) در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ در مقایسه با جمعیت عادی دلالت دارد، لذا غربالگری بیماری سلیاک در بیماران دیابت نوع ۱ توصیه شده است و تعیین توام AGA و AEA به عنوان آزمون انتخابی معرفی شده است.
● مواد و روشها:
این مطالعه به صورت مورد ـ شاهدی و آینده نگر در سالهای ۸۰-۱۳۷۹ در بیمارستان امام خمینی انجام گرفته است. ۸۰ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۱ که به طور متوالی به درمانگاه غدد بیمارستان امام خمینی مراجعه کرده بودند، به عنوان گروه مورد و ۸۰ بیمار غیردیابتی مراجعه کننده به درمانگاه داخلی همین مرکز که از نظر سن و جنس با گروه مورد تطبیق داده شده بودند، به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. سطح AGA-IgA و AEA-IgA خون بیماران اندازه گیری شد و از بیمارانی که سطح AGA-IgA یا AEA-IgAِ در آنها بالا بود، بیوپسی دئودنوم گرفته شد.
● یافته ها:
از میان ۸۰ بیمار گروه شاهد AGA و AEA در هیچ کدام مثبت نشد. در حالی که در ۳ نفر از ۸۰ بیمار دیابتی (۸/۳%) هم AGA و هم AEA مثبت بود. برای سه بیماری که AGA و AEA مثبت داشتند، بیوپسی دئودنوم انجام شد و دو نفر آتروفی ویلوس به نفع بیماری سلیاک داشتند.
● نتیجه گیری:
شیوع بیماری سلیاک در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ در مطالعه ما نیز مشابه سایر مطالعات است و از این رو، غربالگری با آزمونهای AGA و AEA در یک سال بعد از تشخیص دیابت نوع یک توصیه میگردد.
ناصر ابراهیمی دریانی
منوچهر نخجوانی
شهرام میرمومن
حسین بهرامی
بابک حق پناه
عاطفه فخاریان
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید