چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا
قیمیز (Kymyz)
«قمیز» نوعی نوشیدنی لذت بخش است که از شیر مادیان تهیه می شود و در میان اقوام ترک کوچدار و نیمه کوچدار ، امروزه نیز مورد استفاده قرار می گیرد .
این کلمه که عموما بصورت Kymyz تلفظ و نوشته می شود ، به شکل Kumys وارد زبانهای روسی و غربی شده است .
با وجود اینکه این نوشیدنی در حکم نوشیدنی ملی ترکان تلقی می شود ، با آن چه در ادبیات شفاهی و چه در ادبیات کتبی زیاد مواجه نمی شویم .
در کتیبه های «اورخون» و همینطور در دیگر آثار ترکی قبل از اسلام ، تا حالا با این کلمه برخورد نشده است.
در کتاب «قوتادغی بیلیک» (نشر رشید رحمتی آرات ، استانبول ، ۱۹۴۷ ، Lvx ، شماره ۴۴۴۲) در بین موادی که از پرورش حیوانات بدست می آید ، این نوشیدنی ذکر می شود.
در کتاب «نوایی» از نوشیدن «قیمیز» به جای شراب صحبت می شود (ش . سلیمان ، ص ۲۴۹) ، در کتاب Oguz kahan destani (نشر و . بانگ و رشید رحمتی آرات ، استانبول ، ۱۹۳۶ ، سطر ۸۰) عبارت Süt – din kumuz bolmak بکار می رود که معنای آن چندان واضح نیست.
در دیوان لغت ترک محمود کاشغری غیر از کلمات Kymyzlanmak , kymyz (صاحب Kymyz شدن ) ، همینطور عبارت Kymyz almyla (سیب ترش ) بکار می رود.
برای کاربرد آن در ترکی قزاقی به عبارتهای Kymyzdy bagyt (قیمیزلی واغیت ، قیمیزینگ بول چاغی) و Kymyzdyk (Kymyz – lyk « غوزی غولاغی » Ramex ocetoza ) مراجعه شود .
«قیمیز» در حکم نوعی نوشیدنی ، توسط بعضی از اقوام دیگر که در ارتباط با ترکان بوده اند نیز ذکر می شود.
همانطور که «هرودوت» در وصف زندگانی اسکیت ها از «قیمیز» سخن بمیان می آورد ، مورخ های سلسله تانگ (۹۰۷ – ۶۱۸) نیز از آن صحبت می کنند .
در کتاب Kutubi «عیون التواریخ»
(Brockelmann , GAL , II , ۴۸ ; Yazma nüshasi Istanbul , KÖprülü kütüp . , nr . ۱۱۲۱ , ۲۶۹ a )
آمده است که «بایبارس اول» (م : از حاکمان حکومت ترکان مملوک) سال ۶۷۶ (۱۲۷۷) ، قبل از رحلتش در دربار خود در شام ، چند روز Kymyz (القومیز = al – kumiz)نوشیده است .
مدتها بعد یعنی در قرن دوازده (هفده) ، در بین مراسم منسوب به دربار خانهای ازبک ، از رسم نوشیدن قیمیز ((a۳۵۱;amidan – I Kumiz صحبت می شود .
در این مورد رجوع شود به کتاب ابن محمود ابن والی بنام بحرالاسرارفی مناقب الاخیار
(bk . Grunder . der iran . Phil . , II , ۳۶۲ ; Ind . off . , nr . ۵۷۵ ; metin n۳۵۱;r . w. Barthold , zap . geogr . ob۳۵۱;ç . po otdel . etnogr . , ۱۹۰۹ , xxx۱۷, ۲۹۵ V. dd. ).
«قیمیز» به رنگ شیر ، میخوش ، خوشبو و خیلی مقوی بوده و همینطور لذت بخش است .
«قیمیز» کم چربی و دارای نمک های معدنی کمی است .
«قیمیز» سرشار از ویتامین c است و تأثیر آن در درمان بعضی از بیماریها مخصوصا بیماری «سل» ، به ثبوت رسیده است .
از اواسط قرن نوزدهم افتتاح «سناتوریوم های قیمیز» (م : آسایشگاههای مسلولین که در آنها مصرف «قیمیز» رایج است) آغاز می شود .
▪ «قیمیز» با توجه به درجه ترشی آن دارای سه نوع است :
ـ کمی ترش یا ملایم (یک روزه) ، متوسط (دو روزه) و خیلی ترش (سه روزه) .
ـ بهترین نوع «قیمیز» نوع دو روزه ی آن است .
ـ قیمیزی را که بیش از اندازه ترش شده است ، با افزودن شیر تازه می توان ملایم کرد.
منبع : پایگاه اطلاع رسانی گمیشان
همچنین مشاهده کنید
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
خرید بلیط هواپیما
روز معلم ایران معلمان رهبر انقلاب بابک زنجانی دولت مجلس شورای اسلامی مجلس دولت سیزدهم حجاب شورای نگهبان شهید مطهری
معلم تهران شهرداری تهران هواشناسی سیل آموزش و پرورش قوه قضاییه پلیس فضای مجازی سلامت دستگیری سازمان هواشناسی
قیمت دلار خودرو قیمت خودرو دلار حقوق بازنشستگان بانک مرکزی ایران خودرو سایپا چین قیمت طلا بازار خودرو تورم
تلویزیون رضا عطاران دفاع مقدس سریال سینما نون خ سینمای ایران فیلم موسیقی تئاتر رسانه ملی کتاب
رژیم صهیونیستی اسرائیل آمریکا فلسطین غزه جنگ غزه حماس نوار غزه روسیه عربستان اوکراین ترکیه
پرسپولیس فوتبال استقلال رئال مادرید بایرن مونیخ لیگ قهرمانان اروپا سپاهان تراکتور باشگاه استقلال تیم ملی فوتسال ایران لیگ برتر ایران فوتسال
وزیر ارتباطات تبلیغات اپل پهپاد نخبگان گوگل ناسا
دیابت کاهش وزن بیماری قلبی بیمه مسمومیت داروخانه خواب روانشناسی طول عمر