چهارشنبه, ۲ خرداد, ۱۴۰۳ / 22 May, 2024
مجله ویستا

این توفان آرام می گیرد


این توفان آرام می گیرد
عصبانیت امری طبیعی ولی مخرب است. آیا شما از آن دسته افرادی هستید که وقتی با صدای بوق نامعمول در آن سوی خط روبه رو می شوید گوشی خود را محکم به تلفن می کوبید آیا بر سر جای پارک با اشخاص دیگر دعوا می کنید و یا پس از مشاجره ای که با همسرتان دارید مشت خود را محکم به دیوار می کوبید .
عصبانیت احساسی طبیعی است گاهی به جای اینکه احساس خود را به یک شیوه مثبت و درست بیان کنید آن را با یک روش خصمانه و تهاجمی بروز می دهید. رفتاری که ممکن است به خشونت بینجامد و پیامدهای بسیار نامطلوبی را از نظر شخصیتی و یا موقعیت شغلی و ... به همراه داشته باشد.
● عصبانیت را بفهمید
عصبانیت به خودی خود بد نیست و بیان آن به شیوه مناسب کاری صحیح است زیرا در موقعیت های خطرناک موجب محافظت فرد می شود و انرژی لازم برای حل مشکل را به او می دهد و گاهی نیز باعث تجدید نظر در رفتارها و دیدگاه های اجتماعی و فرهنگی می شود.
قطعاً احساس ناامیدی، رنجش و تنفر، بی حوصلگی همه و همه می تواند باعث شود که زود عصبانی شویم.
برای بسیاری از مردم این لحظات زودگذر است آنها می توانند به سرعت بر اعصاب خود تسلط یافته و آرام بگیرند بدون اینکه منفجر شوند و یا از کوره دربروند.
اما اگر عموماً این اتفاق نمی افتد و شما پس از اینکه جای پارک خود را از دست می دهید هنوز هم عصبانی هستید و خونتان به جوش آمده باید مهارت های مدیریت خشم را به دست آورید.
● سطح عصبانیت
شما چقدر عصبانی هستید
به کمک این جدول شما می توانید عصبانیت خود را بسنجید. اگر چه این جدول عصبانیت را اندازه نمی گیرد، اما می توان با کمک این جدول آگاهی بیشتری نسبت به عصبانیت پیدا کرد.
● سنجش عصبانیت
کنار کلماتی که رفتار و یا افکار شما را در طول هفته گذشته هنگام عصبانیت بیان می کند علامت بزنید.
در صورت بروز این موارد علامت بزنید
▪ خشمناک
▪ تلخ
▪ سرکش
▪ کینه توز
▪ فریب خورده
▪ رنجیده خاطر
▪ عصبانی و آتشی
▪ بی میل
▪ بدخو، تندخو
▪ آماده دعوا
▪ فریاد زدن و نعره کشیدن
▪ بیهودگی
▪ ناامید
اگر تعداد علامت های شما زیاد است (و یا حتی چند عدد از این موارد علامت زده شده) سطح عصبانیت شما بالاست و باید سعی کنید با در نظر گرفتن و به کار بستن نکات مدیریت خشم به مدت چند هفته آن را تحت کنترل خود در آورید.
هر چند وقت یک بار این جدول را مجدداً مرور کنید و ببینید که آیا در کنترل عصبانیت موفق بوده اید یا نه.
● آزمایش خصوصیات
چرا بیش از دیگران عصبانی می شوید عکس العمل های عصبانیت گاهی به صورت عادت در آمده اند و به صورت اتوماتیک به این شرایط با عصبانیت واکنش نشان می دهید بدون اینکه حتی لحظه ای به عکس العمل خود بیندیشید. گاهی ممکن است پس از تفکر از شدت عصبانیت خود تعجب کنید.
شما چگونه عصبانیت خود را بروز می دهید. این سؤالات را در پاسخ دادن به این پرسش و ارزیابی عصبانیت مد نظر قرار دهید.
آیا عصبانیت باعث دستپاچگی در شما و اطرافیانتان می شود، آیا بیش از دیگران عصبانی می شوید آیا بیش از آن حدی که لازم است عصبانی می شوید آیا رفتار و یا گفتار تهدید آمیز به کار می برید آیا به حدی عصبانی می شوید که به اشیا، انسان ها و یا حیوانات آسیب برسانید آیا به مدت چند ساعت همچنان عصبانی باقی می مانید آیا خشم خود را از دیگران پنهان می کنید و یا سعی در فرو نشاندن آن دارید آیا برای فرو نشاندن خشم خود از دارو استفاده می کنید آیا بدن تان هنگام عصبانیت عکس العمل نشان می دهد مثلاً گرفتگی عضلات و یا افزایش ضربان قلب... آیا پس از ابراز عصبانیت احساس بهتری نسبت به خود و یا شخصی که شما را عصبانی کرده دارید
پس از تفکر و ارزیابی سؤالات بالا ببینید آیا نیاز دارید که شیوه عکس العمل و واکنش خود را تغییر دهید
مدیریت خشم در صدد این نیست که بگوید هرگز عصبانی نشوید و عصبانیت خود را بروز ندهید.
در حقیقت، سرکوب کردن حس عصبانیت و فرو بردن آن در خود باعث بروز بیماری هایی مانند سردرد، افسردگی، استرس و مشکلات خواب و... می شود و گاهی عصبانیت سرکوب شده فوران کرده و باعث بروز خشونت می شود.
با مدیریت خشم نسبت به خود احساس بهتری پیدا می کنید و روابط تان بهبود می یابد.
در حقیقت پیش از اینکه عصبانیت بر شما مسلط شود شما بر او مسلط می شوید.
● عصبانیت، نوعی پایداری
امروزه به نظر می رسد که مردم عصبانی تر هستند و خیلی زود تحمل خود را از دست می دهند ترافیک، آلودگی هوا، کامپیوتر ، اینترنت و ... از افزایش دهنده های عصبانیت، ناامیدی و خشونت شناخته شده اند.
عصبانیت یک نوع مقاومت است و مقاومت و پایداری معمولاً چیز خوبی است. عصبانیت با انرژی و حرکت همراه است.
ذخیره کردن این انرژی برای پیشرفت و حرکت رو به جلو در مراحل بعدی مفید است. اما ابتدا باید عصبانیت را بشناسید و تشخیص دهید که چه فرصت هایی را به همراه می آورد.
هنگامی که عصبانی می شوید و از درون می جوشید به عصبانیت به عنوان:
۱) جنبش بیدار کننده
۲) چیز جدید
۳) رشد
۴) رویارویی
۵) مقاومت بنگرید.
هنگامی که این دید را پیدا کنید، دید شما نسبت به موقعیتی که در آن هستید بازتر می شود و می توانید از فرصت هایی که این خشم و عصبانیت در اختیارتان می گذارد بهترین استفاده را بکنید.
به جای اینکه بگویید این خیلی بد است من باید سریعاً از این حالت عصبانیت خارج شوم از خودتان این سؤالات را بپرسید:
«چه حس جدیدی در من رشد کرد و پدید آمد که مرا بیدار کرد و باعث عصبانیت من شد » و یا «من چگونه در مقابل این احساس جدید مقاومت می کنم » و «هم اکنون چگونه می توانم از این مقاومت درونی رهایی یافته و به این احساس جدید اجازه رشد و پیشرفت بدهم »
با پرسیدن این سؤالات از خودتان از احساس عصبانیت خارج شده و رشد و حرکت درونی خود را ارتقا می دهید.
هرگاه ما از چیزی با عنوان بد یاد می کنیم در حقیقت قدرت بیشتری به آن می دهیم و آن را غیر قابل تسلط فرض می کنیم. از این به بعد هر گاه احساس عصبانیت کردید سعی کنید به جای اینکه خشم خود را فرو ببرید آن را تحلیل کنید.
● نکاتی برای مدیریت خشم
- تا ۱۰ بشمارید و یا محلی را که در آن هستید ترک کنید .
- یک حرکت فیزیکی انجام دهید. حرکات فیزیکی باعث خروج احساسات شما مخصوصاً قبل از انفجار می شود قدم بزنید، بدوید، شنا کنید و ...
- راه هایی را بیابید که توسط آنها آرامش پیدا می کنید. تمرینات تنفس عمیق و تصور یک صحنه خیالی و آرامبخش تکرار کلمات یا عبارات آرام بخش مانند «آرام باش» ، «جدی نگیر» و... هم چنین گوش دادن به موسیقی، کشیدن نقاشی، مطالعه روزنامه و انجام حرکات یوگا بسیار مفید است.
وقتی که آرام شدید، احساس عصبانیت و خشم خود را بیان کنید و با شخصی که شما را عصبانی کرده صحبت کنید. اگر باز هم نتوانستید خشم خود را کنترل کنید با یک مشاور مشورت نمایید.
- قبل از اینکه حرفی بزنید به خوبی به آن فکر کنید تا بعداً از گفته خود پشیمان نشوید. می توانید آن را روی کاغذ بنویسید و با خودتان تمرین کنید تا در یادتان بماند.
- با شخصی که شما را عصبانی کرده صحبت کنید و سعی کنید مشکل را حل نمایید.
- هنگامی که صحبت می کنید و مشکل را مطرح می کنید جملات خود را با استفاده از کلمه «من» بسازید.
برای مثال بگویید «من از اینکه تو امروز در کار خانه به من کمک نکردی بسیار ناراحت شدم». به جای اینکه بگویید « تو باید در کار خانه به من کمک کنی» درغیر این صورت شخص مقابل را نیز عصبانی می کنید و شرایط بدتر می شود.
هرگز کینه به دل نگیرید. شخص مقابل را ببخشید. این خیالی بسیار واهی است که توقع داشته باشیم همه آن گونه که ما می خواهیم رفتار کنند.
از جملات طنز استفاده کنید ، هرگز طعنه نزده و سرزنش نکنید.
- از عواملی که باعث عصبانیت تان می شود و طریقه واکنش نشان دادن خودتان، گزارش یا کارنامه ای تهیه کنید.
- تمرینات ریلکسیشن را انجام دهید. انجام این تمرینات به آرامش و رهایی از استرس کمک می کند.
مریم بهریان
منبع : روزنامه ایران