شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا


جهانی شدن تجارت سکس


جهانی شدن تجارت سکس
● مقدمه
اکثریت بسیار بزرگ تحلیل های جهانی شدن سرمایه داری معاصر جنبة سیاره ای صنعت تجارت سکس را در نظر نمی گیرد (۱). این بخش از اقتصاد جهانی در جریان توسعة کامل که از جابجایی بسیار مهم جمعیت بوجود می آید و سودهاو درآمدهای باورنکردنی پدید می آورد، ویژگی های اساسی و بی سابقة مرحلة جدید اقتصاد سرمایه داری را به نمایش می گذارد. رشد برق آسای آن بطور جدی حقوق اساسی بشر، به ویژه حقوق زنان و کودکان را که به کالاهای سکسی تبدیل شده اند، زیر سئوال برده است.
دینامیک کار چنین است که سازمان های بین المللی از ۱۹۹۵، پس از تحلیل و گفتمانی که افشاگر بدترین نتیجه های جهانی شدن بازار سکس است، موضع هایی را پذیرفتند که به آزادسازی روسپی گری و بازارهای سکس گرایش دارد. در حقیقت، آنچه سازمان جهانی تجارت (OMC) به نفع جهانی شدن نولیبرالی از آن دفاع می کند، اکنون جای ارگان های گوناگون اروپایی و بین المللی، از جمله سازمان ملل متحد را، در قلمرو بهره برداری جنسی از زنان و کودکان گرفته است.
● صنعتی شدن تجارت سکس و کالایی شدن
جهانی شدن سرمایه داری امروز به « کالایی شدن» بی مانند موجودهای بشری در تاریخ نیاز دارد. طی ۳۰ سال دگرگونی های بسیار فاجعه بار تجارت سکس موجب صنعتی شدن، مبتذل شدن و انتشار پرحجم آن در مقیاس جهانی شده است (۲). این صنعتی شدن همزمان قانونی و غیرقانونی که میلیاردها دلار (۳) درآمد ببار می آورد، بازار مبادله های سکس را رونق داده که در آن میلیون ها زن و کودک به کالاهایی با مشخصه سکس تبدیل شده اند. این بازار از توسعة پرحجم روسپی گری (مخصوصاً در نتیجه حضور نظامیان درگیر جنگ و یا اشغال سرزمین ها) (۴) به ویژه در کشورهای تازه صنعتی شده، از توسعة بی سابقه صنعت توریستی (۵)، پیشرفت و عادی سازی هرزه نگاری (۶)، بین المللی شدن ازدواج های هدایت شده (۷) و همچنین نیازهای انباشت سرمایه بوجود آمده است.
تأیید این نکته که صنعت تجارت جنسی وجود داشته از این دلیل سرچشمه می گیرد: بویژه اینکه ما با توسعة تولید انبوه ثروت ها و خدمات جنسی روبروییم که تقسیم منطقه ای و بین المللی کار را بوجود آورده است. « ثروت ها» در بخش بزرگی از موجودهای انسانی تشکیل شده که به فروش خدمات جنسی مشغول اند. این صنعت که در یک بازار جهانی شده گسترش یافته و هم زمان سطح محلی (۸) و سطح منطقه ای را یکپارچه می سازد، به نیروی اقتصادی پرهیزناپذیر تبدیل شده است. روسپی گری و صنعت های جنسی مرتبط با آن – میکده ها، با شگاه های رقص، روسپی خانه ها، سالن های ماساژ، مزون های تولید هرزه نگاری و غیره - روی اقتصاد زیرزمینی پرحجم تکیه می کنند که توسط پااندازی های مرتبط باجنایت های سازمان یافته کنترل می شود و به نیروهای پاسدار نظم فاسد سود می رساند. زنجیره های هتل داران بین المللی، شرکت های هوایی و صنعت توریستی وسیعاً از صنعت تجارت جنسی سود می برند و به دولت ها نیز از این بابت سود می رساند. در ۱۹۹۵، برآورد شده است که درآمدهای روسپی گری در تایلند بین ۵۹ و ۶۰ درصد بودجه دولت را تشکیل می داد (۹). بی دلیل نیست که این دولت در ۱۹۸۷ توریسم سکس را با این عنوان افزایش داد: « [ یک میوه محلی] The one of Fruit of Thailand more delicious than durian ist goung women» (۱۰) در ۱۹۹۸، سازمان بین المللی کار برآورد کرد که روسپی گری بین ۲ و ۱۴ درصد مجموع فعالیت های اقتصادی تایلند، اندونزی، مالزی و فیلی پین را نشان می دهد (۱۱). طبق بررسی بیشوپ و روبینسون (۱۲) صنعت توریستی ۴ میلیارد دلار در سال برای تایلند عایدی دارد.
صنعتی شدن تجارت سکس و فراملی شدن آن عامل های اساسی هستند که روسپی گری معاصر را بطور کیفی از روسپی گری دیروز متمایز می سازد. مصرف کنندگان از این پس می توانند در سطح جهان به پیکرهای جوان، حتی بسیار جوان « خارجی» بویژه برزیل ، کوبا، روسیه، کنیا، سری لانکا، فیلی پین، ویتنام، نیکاراگوئه و جاهای دیگر دسترسی داشته باشند.
عامل دیگری که خصلت کیفی متفاوت به تجارت سکس امروز می دهد، این واقعیت است که روسپی گری به استراتژی توسعة برخی کشورها تبدیل شده است. زیرفشار استرداد وام، بسیاری از دولت های آسیا، آمریکای لاتین و آفریقا از جانب سازمان های بین المللی چون « صندوق بین المللی پول» و « بانک جهانی» - که وام های کلان می دهند - به توسعة صنعت های توریسم و تفریحی تشویق شده اند. در هر یک از این موردها، پیشرفت این بخش ها به جهش صنعت توریسم جنسی میدان داده است (۱۳). در برخی موردها، مانند نپال، زنان و کودکان بطور مستقیم در بازارهای منطقه ای یا بین المللی (بویژه در هند و هنگ کنگ) عرضه می شوند، بی آنکه کشور مورد بحث توسعة گویای روسپی گری محلی را به رسمیت بشناسد. در دیگر موردها مثل تایلند، این امر توسعة همزمان بازار محلی و بازارهای منطقه ای و بین المللی را در پی داشته است (۱۴). امّا در همه موردها، ملاحظه می شود که گردش این کالاها چه در مقیاس فراقاره ای یا فراملی از منطقه های کم متمرکز سرمایه به منطقه های بسیار متمرکز سرمایه جریان دارد. از این رو، برآورد شده است که طی ۱۰ سال ۲۰۰۰۰۰ زن و دختر جوان بنگلادش به طرف پاکستان در تردد بوده اند (۱۵). در صورتی که ۲۰ تا ۳۰ هزار روسپی تایلند از خاستگاه برمه هستند (۱۶).
جهانی شدن سرمایه از این پس با زنانه شدن بیش از پیش گسترده مهاجرت ها توصیف می شود (۱۷). بخش مناسبی از جریان مهاجرت به سمت کشورهای صنعتی انجام می گیرد (۱۸). روسپی های خارجی که آشکارا در پایین سلسله مراتب روسپی گری قرار دارند، بطور اجتماعی و فرهنگی منزوی هستند و در بدترین شرایط ممکن بهداشتی کار می کنند. تمام اقتصاد سیاسی روسپی گری و معاملة زنان و کودکان باید در اصطلاح کلاسیک برپایة تحلیل نابرابری های ساختاری، توسعة نابرابر و مرکب و سلسله مراتبی بودن بین کشورهای امپریالیستی و کشورهای وابسته شالوده ریزی شود.
وضعیت زنان و کودکان سیر پس روانه پیدا کرده: چنانکه، در بسیاری کشورهای جهان سوّم و همچنین در کشورهای ا تحاد شوروی سابق و اروپای شرقی، زیر تأثیر سیاست های تعدیل ساختاری و آزادسازی اقتصاد، زنان و کودکان به ماده خـام جدید (New Raw Resouces ) در چارچوب توسعة تجارت ملی و بین المللی تبدیل شده اند. از دید اقتصادی، این کالاها با امتیاز دوگانه توصیف می شوند: پیکرها همزمان ثروت و خدمات اند. دقیق تر بگوییم، ما با کالایی شدن نه فقط پیکر، بلکه با کالایی شدن زنان و کودکان روبروییم. اندیشة رایج پیدایش شکل جدید بردگی در توصیف تجارتی که موضوع آن میلیون ها زن و کودک اند، از آنجاست.
این واقعیت ها شرایط و توسعة جهانی شدن کنونی سرمایه داری را در مورد زنان و کودکان که مورد بهره برداری تجارت جنسی اند، مشخص می کنند. باید سایر عنصرهای تعیین کننده را افزود. آدم ربایی، تجاوز به زور و خشونت از عامل های رونق این صنعت اند. آنها نه فقط برای توسعة بازارها، بلکه همچنین برای « تولید» این بازارها جنبه اساسی دارند: زیرا به « کارکردی» کردن آنها برای این صنعت که به آمادگی کلی پیکرها نیاز دارد، کمک می کنند. ۷۵ تا ۸۰% روسپی ها در کودکی مورد سوءاستفاده جنسی قرار گرفته اند ۰۱۹). بیش از ۹۰% روسپی ها زیر کنترل پااندازها قرار دارند (۲۰). یک بررسی درباره روسپی های خیابانی در انگلستان نشان می دهد که ۸۷% روسپی ها قربانی خشونت طی ۱۲ ماه اخیر بوده اند (۲۱). ۴۳% از میان آنها از پی آمدهای سوءاستفاده حاد جسمی رنج می برند. یک بررسی آمریکایی اعلام داشته است که ۷۸% روسپی ها قربانی تجاوز به عنف از جانب پااندازها و مشتریان (بطور متوسط ۲۹ بار در سال) هستند؛ ۴۹% قربانی ربودن و انتقال از یک کشور به کشور دیگر بوده اند و ۲۷% معلول شده اند (۲۲). سن متوسط ورود به روسپی گری در ایالات متحد ۱۴ سال است (۲۳). آیا می توان تأیید کرد که در چنین شرایط به راستی روسپی «آزاد» و غیراجباری وجود دارد؟
در کشورهایی که روسپی گری قانونی است، روسپی های خارجی در حجم زیادی در وضعیت ناپایدار مهاجرت مخفی بکار گرفته می شوند و از قاعده های بهداشتی که لازمة «مراقبت» از روسپی ها و خریداران سکس است، بی بهره اند.
سرانجام اینکه، روسپی گری از راه استثمار زنان اقلیت های قومی نیز توسعه می یابد. از این رو، در ۱۹۸۰، ۴۰% روسپی های تایپه (تایوان) از منشاء بومی استرالیا موضوع معامله بوده اند (۲۴). در مقیاس جهانی، مشتریان شمال از زنان جنوب و شرق سود می جویند. در خود جنوب مشتریان ملی از زنان و کودکان اقلیت های ملی یا نژادی سوء استفاده می کنند.
● پیشرفت روسپی گری
طی سه دهة اخیر، اغلب کشورهای نیمکره جنوبی با رشدی فنومنی روبرو بوده اند. طی یک دهه وضعیت کشورهای اتحاد شوروی سابق و اروپای شرقی و مرکزی چنین بوده است. میلیون ها زن، نوجوان و کودک در ناحیه های « داغ» مادر شهرهای کشور خاص خود یا مادر شهرهای کشورهای مجاور زندگی می کنند. طبق برآورد: ۲ میلیون زن در تایلند (۲۵)، ۳۰۰۰۰۰ در فیلی پین (۲۶)، ۵۰۰۰۰۰ در اندونزی (۲۷)، نزدیک به ۸ میلیون در هند (۲۰۰۰۰۰ آن نپالی) (۲۸)، ۱ تا ۵/۱ میلیون در کره (۲۹)، ۱۴۲۰۰۰ در مالزی (۳۰)، بین ۶۰۰۰۰ و ۲۰۰۰۰۰ در ویتنام (۳۱)، ۱ میلیون در ایالات متحد، بین ۵۰۰۰۰ و ۷۰۰۰۰ در ایتالیا (نیمی از آن خارجی بویژه نیجریه ای)، ۲۵۰۰۰ در هلند (۳۲)، بین ۵۰۰۰۰ و ۴۰۰۰۰۰ در آلمان (۳۳) (شاید بیش از ۲۰۰۰۰۰ (۳۴) – این روسپی ها در روز (۳۵) ۲/۱ میلیون خدمات سکسی به مشتریان می فروشند) و ۲۰۰۰۰۰ در لهستان (۳۶) به روسپی گری مشغول اند.
طبق برآورد یونیسف یک میلیون کودک هر سال در صنعت تجارت سکس وارد می شوند (۳۷). صنعت روسپی گری کودکان از ۴۰۰۰۰۰ کودک در هند (۳۸) (که برخی مذهب ها آن را مشروع می دانند)، ۷۵۰۰۰ کودک در فیلی پین (۳۹)، ۸۰۰۰۰۰ در تایلند (۴۰)، ۱۰۰۰۰۰ در تایوان (۴۱)، ۲۰۰۰۰۰ در نپال (۴۲)، ۱۰۰۰۰۰ تا ۳۰۰۰۰۰ کودک در ایالات متحد (اگر مجموع صنعت سکس را اضافه کنیم، رقم ها به ۴/۲ میلیون می رسد) و نیز از ۵۰۰۰۰۰ کودک در آمریکای لاتین بهره برداری می کند. برآورد شده است که در چین توده ای بین ۲۰۰۰۰۰ و ۵۰۰۰۰۰ کودک روسپی وجود دارد. در برزیل، برآوردها بین ۵۰۰۰۰۰ و ۲ میلیون در نوسان (۴۳) است؛ ۳۰% روسپی های کامبوج کمتر از ۱۷ سال دارند (۴۴). طبق برآورد برخی بررسی ها طی یک سال یک کودک روسپی « خدمات جنسی»اش را به ۲۰۰۰ نفر می فروشد. (۴۵)
● تردد زنان و کودکان
به موازات پیشرفت روسپی گری محلی در پیوند با مهاجرت از روستاها به سوی شهرها، صدها هزار زن جوان به سمت مرکزهای شهری ژاپن، اروپای غربی و آمریکای شمالی برای « عرضة» خدمات جنسی در چارچوب صنعت سکس رو به کمال کشورهای صنعتی به مشتری های پرحجم مذکرها جابجا شده اند. این مهاجرت ها از روستاها به مرکزهای شهری نزدیک یا دوردست هیچ نشانه ای از کندی سرعت بدست نمی دهند (۴۶). برعکس همه چیز حاکی از ادامه رشد حیرت انگیز آن است.
تردّد زنان و کودکان در مقیاس جهان به صورت پرحجم انجام می گیرد. زنان و کودکان جنوب و جنوب شرقی آسیا گروه بسیار مهمی را در این زمینه تشکیل می دهند. روسیه و کشورهای مستقل اتحاد شوروی سابق (با ۱۷۵۰۰۰ نفر در سال) دومین گروه در این رتبه مهم را تشکیل می دهند. پس از آن آمریکای لاتین و کارائیب (تقریباً با ۱۰۰۰۰۰ نفر) و آفریقا (با ۵۰۰۰۰ نفر) (۴۷) قرار دارند.
شمار روسپی هایی که از فیلی پین، تایوان، تایلند و روسیه به ژاپن می آیند بالغ بر ۱۵۰۰۰۰ نفر است (۴۸). هر سال ۵۰۰۰۰ دومینیکنی در خارج به ویژه در هلند به روسپی گری می پردازند. آنها در این کشور ۷۰% اشغال کنندگان ۴۰۰ ویترین روسپی های آمستردام را تشکیل می دهند (۴۹). روسپیان روسی و اروپای شرقی که در محله های داغ آلمان دیده می شوند، بالغ بر ۱۵۰۰۰ نفر است. ۷۵% روسپیان این کشور از اصلیت خارجی هستند (۵۰). ۴۰% روسپیان زوریخ از تبار جهان سوم اند (۵۱). ۵۰۰۰۰۰ زن اروپای شرقی و بین ۱۵۰۰۰۰ و ۲۰۰۰۰ زن کشورهای اتحاد شوروی سابق در اروپای غربی به روسپی گری مشغول اند. طبق برآورد ۵۰۰۰۰ خارجی برای تغذیة شبکه های روسپی گری به ایالات متحد می روند (۵۲).
هر سال نزدیک به یک چهارم میلیون از زنان و کودکان جنوب شرقی آسیا (برمه، ایالت ینان چین توده ای، لائوس و کامبوج) در تایلند، به عنوان کشور ترانزیت به بهای متنوع بین ۶۰۰۰ و ۱۰۰۰۰ دلار آمریکایی خریداری می شوند. در کانادا دلالان ۸۰۰۰ دلار برای یک جوان آسیایی از فیلی پین،تایلند، مالزی یا تایوان می پردازند و آنها را ۱۵۰۰۰ دلار به مؤسسه های روسپی گری می فروشند (۵۳). در اروپای غربی، بهای رایج یک اروپایی از مبدأ کشورهای سابق «سوسیالیستی» بین ۱۵۰۰۰ و ۳۰۰۰۰ دلار آمریکایی است.با ورود آنها به ژاپن زنان تائیس (ThaÏs گروه مردمان جنوب شرقی آسیا) ۲۵۰۰۰ دلار آمریکایی وامدارند (۵۴). زنان خریداری شده باید هزینه های مؤسسه های مربوط را تسویه و بنفع آنها سالها کار کنند.
● فوران هرزه نگاری
صنعت هرزه نگاری معاصر که در آغاز دهة پنجاه با ابداع Playboy رو به گسترش نهاد. از آن پس، این صنعت همة وسیله های ارتباطی مدرن را بکار گرفته است. از این رو، در ایالات متحد محل فیلمبرداری ویدئویی هرزه نگاری یک بازار ۵ میلیارد دلاری در سال در اختیار دارد. از فیلم های پرسود هرزه نگاری تلویزیون و نمایش این فیلم ها در اتاق های هتل ها ۱۷۵ میلیون دلار بدست می آید. ایالات متحد بین ۱ و ۲ میلیارد دلار از راه کارت های اعتبار در بدست آوردن اطلاعات صریح سکسی از طریق اینترنت خرج می کند (۵۵). امّا این هزینه بین ۵ و ۱۰% همه فروش ها در شبکه است (۵۶). آنجا نیز صنعت هتل داری شریک است: در هر فیلمی که در یک اتاق نمایش داده می شود، ۲۰% بهای محل اجاره بدست می آید.
هرزه نگاری کودکانه یا تقریباً کودکانه (Kiddi or Chicken porn ) روی اینترنت ۴/۴۸% همه انتقال های راه دور پایگاه های تجاری برای بالغ ها را تشکیل می دهند (۵۷). این هرزه نگاری از کودکان نوباوه تا سه ساله استفاده می کند. تصویرهایی که برای ارضای پندار های مصرف کنندگان هرزه نگاری کودکانه تولید می شوند، می توانند به عنوان یک شکل از سوءاستفاده سکسی توصیف شوند.
در ۱۹۸۳، رقم تجارت هرزه نگاری تا ۶ میلیارد دلار برآورد شده است (۵۸). این رقم وسیعاً پایین تر از رقم امروز است. به این دلیل دهة ۱۹۹۰ شاهد فوران تولید و مصرف هرزه نگاری است. هرزه نگاری از این پس یک صنعت جهانی است که بطور پرحجم منتشر شده و کاملاً به ابتذال رسیده که نه فقط اوج نابرابری سکسی را نمایش می دهد، بلکه برای تقویت این نابرابری می کوشد. این صنعت جزء فرهنگ است و آن را اشباع می کند و بنابراین، در مجموع تصویرهای اجتماعی رسانه های سنتی و جدید اثر می گذارد. هرزه نگاری تنها یک صنعت پنداری نیست. یعنی قبل از هر چیز از زنان و کودکان بهره برداری و سوء استفاده می کند. صدها هزارنفر که آنجا کار می کنند، به نوبه خود مورد تجاوز و خشونت و قتل قرار می گیرند (۵۹). هرزه نگاری، در حقیقت روسپی سازی پندارهای جنس مذکر است. این هرزه نگاری زنان را نوبالغ و کودکان را از حیث سکسی بالغ نشان می دهد.
هرزه نگاری نمیتواند به بهانه آزادی بیان آزاد گذاشته شود.
● توریسم سکسی
توریسم سکسی به کشورهای وابسته محدود نشده است. Reeperbahn Hamburg و Kurfürstendamm Berlin و محله های داغ آمستردام و روتردام مقصدهای بسیار معروف توریست های سکسی هستند. کشورهایی که روسپی گری را قانونی کرده اند یا با آن مدارا می کنند به مکان های مهم توریستی تبدیل شده اند. با عنایت به این کشورها است که سازمان های غیردولتی ملی در سطح اروپا و بین المللی روسپی گری را به مثابه یک کار سکسی معرفی می کنند. توریسم سکسی به عنوان صنعت در حال رشد از سی سال پیش به این سو به روسپی سازی بافت اجتماعی سرگرم است. در تایلند در برابر ۴/۵ میلیون توریست سکسی ۴۵۰۰۰۰ مشتری محلی در روز برآورد شده است (۶۰).
صنعت پرحجم روسپی گری در جنوب شرقی آسیا به علت جنگ ویتنام، توقف نظامیان در ویتنام، تایلند و فیلی پین (۶۱) پیشرفت زیادی کرد. تایلند و فیلی پین در مبارزه علیه ویتنام نقش پایگاه پشت جبهه را بازی می کردند. افزایش بسیار زیاد روسپی گری محلی موجب استقرار زیرساختار لازم برای توسعه توریسم سکسی بویژه به موجب موجود بودن « نیروی کار»ی که محصول حضور نظامی بود، گردید. فراغت بسیار زیاد، آسانی ارتباط ها و نقل مکان به خارج، ترکیب اجتماعی، بنا بر هرزه نگاری. تصویر زیبا و شهوانی جوانان روسپی آسیایی که به اعتبار فرهنگ شان علی رغم کم سنی از حیث سکسی بالغ محسوب می شوند و سیاست های دولتی مساعد برای توریسم سکسی به فوران این صنعت کمک کرده اند. امروز نیز طبق برآورد بالغ بر ۱۸۰۰۰ روسپی در خدمت ۴۳۰۰۰ نظامی ایالات متحد که در کره مستقرند، قرار دارند (۶۲). برآورد شده است که در فاصله ۱۹۳۷ و ۱۹۴۵ ارتش اشغالگر ژاپن از ۱۰۰۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰۰ روسپی کره که در « استراحت گاه ها» (روسپی خانه های آرام بخش ) (۶۳) زندانی بودند، استفاده کرده اند. تنها چند روز پس از شکست ژاپن، انجمن ایجاد سرگرمی های آسان ویژه که بطور غیرمستقیم توسط دولت تأمین مالی می شود، نخستین روسپی خانه آرام بخش سربازان آمریکایی را گشودند. در نقطه اوج آن، این انجمن ۷۰۰۰۰ روسپی ژاپن را به کار گماشت (۶۴).
● بیماری های واگیردار سکسی و نازایی نتیجه جهانی شدن صنعت سکس
طبق برآوردها تنها ۱۵% روسپیان ایالات متحد به بیماری مقاربتی مبتلا نشده اند (۶۵). ۸۵% روسپیان بورکینوفاسو مبتلا به ایدز هستند. مبتلایان به این بیماری در کنیا ۵۲%، در کامبوج نزدیک به ۵۰% و در شمال تایلند ۳۴% است. در ۱۹۸۸ حدود ۲% روسپیان ایتالیا مبتلا به ایدز بودند. ده سال بعد این رقم به ۱۶% رسید (۶۶).
یکی از بهانه های مشتریان در استفاده سکسی از کودکان پرهیز از بیماری های سکسی است. امّا داده ها و آمارها این پندار را تکذیب می کنند. مثلاً در کامبوج از بین ۵۰۰۰۰ تا ۷۰۰۰۰ روسپی بیش از یک سوم آنها کمتر از ۱۸ سال دارند و نزدیک به ۵۰% این جوانان سروپوزیتیو (Séropositive) هستند (۶۷).
در غرب، ۷۰% نازایی زنانه به علت بیماری های مقاربتی محصول وصلت با سکس پولی توسط شوهران و شریکان است (۶۸).
● آزادسازی صنعت سکس
در ۱۹۹۸ سازمان بین المللی کار، آژانس رسمی سازمان ملل متحد، در یک گزارش خواستار شناسایی اقتصادی صنعت سکس شده است. این شناسایی توسعة « قانون هار کار و سودها به نفع کارکنان سکس»، بهبود « شرایط کار» در این صنعت و « توسعة شبکه مالیاتی برای فعالیت های متعدد پر سود مربوط به این صنعت» را در بر می گیرد (۶۹).
نخستین انحراف به نفع آزادسازی روسپی گری در مقیاس جهانی در ۱۹۹۵ هنگام کنفرانس پکن آشکار شد. در این کنفرانس برای نخستین بار اصل روسپی گری « اجباری» تصریح شد. بدین معنا که فقط با اجبار در روسپی گری باید مبارزه شود. در ۱۹۹۷، به ریاست هلند، خط های راهنمای محصول کنفرانس بین وزیران در لاهه در زمینه کوشش برای هماهنگ کردن مبارزه با دادوستد زنان با هدف های بهره برداری سکسی در اتحادیه اروپا، تعریف دادوستد را تنها به شرط کاربرد زور، اجبار و تهدید روشن کردند (۷۰). در ژوئن ۱۹۹۹ سازمان بین المللی کار یک قرارداد دربارة شکل های تحمل ناپذیر کار برای کودکان را به تصویب رساند. در فهرست طولانی تنظیمی، روسپی گری برای نخستین بار در یک متن بین المللی به عنوان کار شناخته شد. گزارشگر ویژه دربارة تخلف های انجام یافته نسبت به زنان در کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد در آوریل ۲۰۰۰ در ژنو نشان داد که تعریف داد و ستد می بایست زنان « حرفه ای سکسی مهاجر غیر قانونی» را به حساب نیاورد.
به عقیدة ماری ویکتوآر لویی، همة این سیاست ها به « ترک مبارزه با سیستم روسپی گری [صحه می گذارند] (و) توجیه کالایی شدن سیستم روسپی گری را بنام کاربرد برخی حالتمندی های تنظیم آن تأیید می کنند» (۷۱)
● نتیجه گیری
از ۳۰ سال پیش به این سو، ما با سکسی شدن جامعه روبروییم. این سکسی شدن مبتنی بر نابرابری اجتماعی است. نتیجه آن نابرابر شد بسیار سودآور است. از آن پس، جامعه از سکس اشباع می شود و بازار سکس رو به رشد کامل و جهانی شده، قبل از هر چیز از زنان و کودکان بویژه جهان سوم و کشورهای پیشین « سوسیالیستی» بهره برداری می کند.
ما اکنون شاهد صنعتی شدن روسپی گری، داد و ستد زنان و کودکان، هرزه نگاری و توریسم سکسی هستیم. چندملیتی های سکسی به نیروهای اقتصادی مستقل (۷۲)، قیمت گذاری شده در بور س تبدیل شده اند (۷۳). روسپی گری بدون بازار، بدون کالایی شدن موجودهای انسانی و بدون تقاضا وجود ندارد. متأسفانه، بهره کشی سکسی بیش از پیش به مثابة صنعت تفریحی (۷۴) نگریسته می شود و روسپی گری همچون کار مشروع تلقی می گردد. با اینهمه، صنعت فراغت « Leisure indestry» مبتنی بر نقض منظم حقوق بشر است. بهره کشی سکسی از زنان و کودکان به همدستی مصرف کنندگان نیاز دارد.
● افزوده مترجم
این چشم انداز، جهانی شدن مجموع مسئله ها (استثمار اقتصادی، ستم سکسی، انباشت سرمایه، مهاجرت های بین المللی، راسیسم، بهداشت، سلسله مراتبی شدن اقتصاد - جهان، توسعة نابرابر و مرکب، فقر، تشدید نابرابری های اجتماعی و غیره) را در بر می گیرد که در درک تحول دنیایی که در آن بسر می بریم، جایگاهی قطعی دارند. آنچه که در گذشته می توانست به این عنوان در حاشیه نگریسته شود، از این پس در مرکز توسعة سرمایه داری جهانی قرار دارد. از این رو،تجارت سکس بیش از پیش به مثابه بخش مبتذل اقتصادی شناخته شده است.
همانطور که ملاحظه می شود، متأسفانه در فهرست این بررسی دقیق و گسترده آمار تجارت جنسی کشورهای خاورمیانه حضور ندارد. گفتنی است که یکی از نقطه های « داغ» این منطقه دبی است که از برکت طرح های نولیبرالی به کانون فساد و خوشگذرانی منطقه تبدیل شده است.
از ریچارد پولین
برگردان: ب. کیوان
منبع: مجموعة « سرمایه و بشریت» نشر دانشگاهی فرانسه بخش مجله ها، پاریس ژانویه ۲۰۰۲
پی نوشت:
۱- این متن یک بررسی مقدماتی در زمینه پژوهش بسیار عمیق دربارة آزادسازی کنونی روسپی گری و جهانی شدن بازار سکس است.
۲- Barry Kathleen, The Prostitution of Sexuality, New York, & London, New York University Press, ۱۹۹۵, p. ۱۲۲; Jeffreys Sheila, "Globalizing Sexual Exploitation : Sex Tourism and the Traffic in Women",Leisure Studies, vol. ۱۸, n°۳, july ۱۹۹۹, p. ۱۸۸.
۳- Selon le Political Economy Center Chulalungkborn University of Thailand, en ۱۹۹۳-۱۹۹۵, l’industrie mondiale du sex a généré des revenus se situant entre ۲۰ et ۲۳ milliards de dollars américans, cité dans ECPAT Australia, ECPAT Developement Manual, Melborne, ۱۹۹۴, p. ۲۹. D’autres enquêtes estiment à ۵۲ milliards de dollars les revenus de l’industrie légale de sexe. Voir à ce propos, Leidholdt Dorchen, position Paper for the Coalition Against Trafficking in Women, Genéve, ۲ mai ۲۰۰۱, http://www.uri.edu I artsci/wms/jugues/cathw/posit۲.htm, p. ۵.
۴- Voir à ce sujet, entre autres, Strudevant, S. P. and B. Stolzfus (ed.), Let the Good Times Roll. Prostitution and the U. S. Military in Asia, New York, The New Press, ۱۹۹۲.
۵- Voir, entre autres, Truong T.-D., Sex, Money and Morality: Prostitution and Tourism in Southeast Asia, London, Zed Books, ۱۹۹۰.
۶- Voir à ce sijet mon livre, La violence pornographique. Industrie de fantasme et réalités, Yens-sur-morges, Cabédita, ۱۹۹۳.
۷- Dans le cas de l’Ausralie, voir: "Love, Honour and Obey", The Alternatives, http://www.pastornet.net.au/alt/feb۹۷/arranged.html.
۸- Effet de la mondialisation, Kathleen Barry, op. cit., p ۱۲۶ rapporte que des villages entiers de pêcheurs des Philippines et de la ThaÏlande se sont transformés en sites touristiques sexuels.
۹- CATWAP, Statistics on Trafficking and Prostitution in Asia and the Pasific, p. ۱, http://www.codewan.com.ph/salidumay/discussions/articles/stats_prostitution.htm.
۱۰- Hechler David Child Sex Tourism, p. ۲, ftp://members.aol.com/hechler/tourism.html.
۱۱- Jeffreys Sheila, op. cit., p. ۱۸۵.
۱۲- Bishop R and L. Robinson L., Night Market. Sexual Cultures and the Thai Economic Miracle, New York, Routledge, ۱۹۹۸.
۱۳- Hechler David, op. cit., p. ۲.
۱۴- Barry Kathleen, op. cit.
۱۵- CATWAP, op. cit., p. ۱.
۱۶- Ibid., p. ۲.
۱۷- Santos Aida F., "Globalization, Human Rights and Sexual Exploitation", Making the Harm Visible, Hugues and Roche Editors, février ۱۹۹۹.
۱۸- Par exemple, la majorité des prostituées de la Nouvelle-Zélande est d’origine asiatique. CATWAP, op. cit., p. ۴
۱۹- J. C. Barden, "After release from foster care, many turn to live on the streets", New York Times, ۱۹۹۱, Al ; Satterfield S. B. "Clinical Aspects of Juvenile Prostitution", Medical Aspects of Human Sexuality, vol. ۱۵, n° ۹, ۱۹۸۱. Ces donnée concordant avec celle d’une enquête que j’ai menée auprés des danseuses nues. Voir mon livre, Le sexe spectacle, consommation, main-d’œuvre et pornographie, Hull/Ottawa, Vents d’Ouest et Vermillon, ۱۹۹۴.
۲۰- Silbert M. and A. M. Pines, "Entrance in to prostitution", Youth and Society, vol. ۱۳, n° ۴, ۱۹۸۲. Voir également K. Barry, op. cit.
۲۱-Raymond Janice G., "Health Effects of Prostitution", Making the Harm Visible, Hugues and Roche Editors, mai ۲۰۰۱.
۲۲- Ibid.
۲۳- Voir, entre autres, Silbert M. and A. M. Pines, "Occupationnal Hazards of Street Prositutes", Criminal Justice Behaviour, n° ۱۹۵, ۱۹۸۱: Giobbe E., "Juvenil Prostitution: Profile of Recruitment", Child Trauma I : Issues & Research, New York, Garaland Publishing, ۱۹۹۲.
۲۴- Barry K., op cit., p. ۱۳۹.
۲۵- Ibid., p. ۱۲۲,
۲۶- CATWAP, op. cit., p. ۴.
۲۷- Ibid., p. ۳.
۲۸- Ibid., pp. ۲-۳.
۲۹- Barry, K., op. cit., p. ۱۲۲.
۳۰- CATWAP, op. cit., p. ۳.
۳۱- Ibid., p. ۵.
۳۲- Guéricolas Pascale, "Géographie de l’inacceptable", Gazette des femmes, vol. ۲۲, n° l,mai-juin ۲۰۰۰, p. ۲۷-۳۱.
۳۳- Oppermann M., "Introduction", in Oppemann M. (ed.), Sex Tourism and Prostitution: Aspects of Leisure, Recreation, and Work, New York, Cognizant Communication Corporation, ۱۹۹۸, p. ۸.
۳۴- Cazals Anne, op. cit., p. ۶۰.
۳۵- Ackermann L. und C. Filter, Die Frau nach Katalog, Freiburg, Herder, ۱۹۹۴.
۳۶- Oppermann M., op. Cit., p. ۸.
۳۷- Unicef, Child Protection, wysiwyg:-۴۷-http:--www.unicef.org/programme/cprotection/traf.htm,p. ۱.
۳۸- Ibid., p. ۲.
۳۹- CATWAP, op, cit., p. ۴.
۴۰- Oppermann M., op. cit., p. ۸.
۴۱- Unicef, Child Protection, op. cit., p. ۲.
۴۲- ECPAT Australia, op. cit., p. ۲۴
۴۳- Unicef, Child Protection, op. cit., p. ۲-.
۴۴- CATWAP, op. cit., p. ۲.
۴۵- Robinson L. N., The Globalization of Female Child Prostitution, Indiana University, http://www.law.indiana.edu l glsj/vo۱۵/no ۱/robonson.html, ۴ juin ۱۹۹۸, p. l.
۴۶- Santos Aida F., op. cit.
۴۷- The Modern International Slave Trade, http://www.uusc.org/programs/index_frames.html?strafic۲.html, ۱۴ mai ۲۰۰۱.
۴۸- CATWAP, op. cit., p. ۳.
۴۹- Guéricolas Pascale, op. cit., p. ۳۱.
۵۰- Oppermann M., op. Cit.
۵۱- Ibid.
۵۲- O’Neill Richard, Amy, International Trafficking, in Women to the United States: A Contemporary Manifestation of Slaverty and Organized Crime, DCI, Center for the Study of Inteligence, novembre ۱۹۹۹.
۵۳- CATW, "Factbook on Global Sexual Exploitation. Canada.", http://www.uri.edu/artsci/hugues/catw/Canada.htm, ۲۹ avril ۲۰۰۱.
۵۴- CATWAP, op. cit., p. ۱.
۵۵- Lane III, F. S., Obscene Profits, New York & London, Routlege, ۲۰۰۰, p. XV.
۵۶- Ibid., p. ۳۴.
۵۷- Rimm Marty, Marketing Pornography on the Information Superhighway, http://trfn.pgh.pa.us/guest/mrtext.html, p. ۱۹.
۵۸- Potter G. W., Criminal Enterprises : Pornography, http://www.police studies.eku.edu/Potter/International/Pornography.htm,p. ۱.
۵۹- Les histoires d’horreur du métier "d’actric pornographique" sont désormais légion. Le plus récent récit est l’œvre de Raffaëla Anderson (Hard, Paris, Grasset, ۲۰۰۱), vedette du film controversé, Baise-moi.
۶۰- Barry K., op. cit., p. ۶۰.
۶۱- JeffreysSheila, op., cit., p. ۱۸۶-۱۸۷.
۶۲- Barry K., op. cit., p. ۱۳۹.
۶۳- Ibid., p. ۱۲۸.
۶۴-Obid., p. ۱۲۹
۶۵-Leidhold Dorchedn, op. cit., http://www.uri.edul ۱ artsci/wms/hugues/catw/posit.htm. p. ۳.
۶۶-Ibid., p. ۴. Voir également Maurer, Mechtild, Tourisme, prostitution, sida,Paris/Genéve, L’Harmattan/Cetim, ۱۹۹۲.
۶۷- Véran Sylvie, "Cambodge. Vendue à ۹ ans, prostituée, séropositive", Nouvel Observateur, ۱۰ août ۲۰۰۰, p. ۱۰-۱۱.
۶۸- Raymond J. G., "Health Effects of Prostitution", Making the Harm Visible, Hugues and Roche Editors, février ۱۹۹۹.
۶۹- Lim L. L., the Sex Sector. The Economic and Social Bases of Prostitution is Southeast Asia, Genéve, OIT, ۱۹۹۸, p. ۲۱۲-۲۱۳.
۷۰- L’UE affirmait vouloir "combattre le traffic illégal des personnes", ce qui sous-entend qu’il existe un trafic "légal". Ainsi, dans de telles conditions, la définition de la traite ne s’attache qu’à protéger les femmes qui n’auraient pas consenti à leur exploitation. Ces femmes dorénavant auront le fardeau de la preuve qu’elles ont été contrai ntes à se prostituer.
۷۱- Louis Marie-Victoire, "Pour construire l’abolitionnisme du XXIe siécle", Cahier marxistes, n° ۲۱۶, juin-juillet ۲۰۰۰.
۷۲- Barry K., op. cit., p. ۱۶۲.
۷۳-Le plus important bordel de Melborne (Australie), The Daily Planet, est désormais coté à la bourse. Jeffreys, S., op. cit., p. ۱۸۵.
۷۴- Voir, entre autres, Oppermann, op. cit.
۷۵- Voir, entre autres, Kempadoo K and J. Doezema, Clobal Sex Workers, New York & London, Routlege, ۱۹۹۸.
*عنوان داخل گیومه از مترجم است.
نویسندة مقاله: ریچارد پولین، استاد جامعه شناسی در دانشگاه اوتاوا و نویسنده بسیاری از اثرها در علم های اجتماعی از جمله کتاب بی خِردی ناسیونالیستی در سال ۲۰۰۰، پایه های مارکسیسم در سال ۱۹۹۷، خشونت و هرزه نگاری، صنعت تصور و واقعیت ها در سال ۱۹۹۳ و همچنین نویسنده برخی قصه ها و رمان ها از جمله رمان حاکم شفق در سال ۲۰۰۰ و نیز برنده جایزه خوانندگان در سال ۲۰۰۰ است.
منبع : فرهنگ توسعه