چهارشنبه, ۲۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 15 May, 2024
مجله ویستا

تکلیف دگرگونی در سیاست خارجه امریکا چه خواهد بود؟


تکلیف دگرگونی در سیاست خارجه امریکا چه خواهد بود؟
«دگرگونی»، شعار انتخاباتی باراک اوباما است. اما اگر قرار اوباما موفق به کسب مقام ریاست جمهوری شود، آنوقت تکلیف ایجاد دگرگونی در سیاست خارجه امریکا چه خواهد شد؟ بسیاری از مردم اروپا و سایر نقاط جهان چشم امید به این دارند که با یک پرزیدنت اوبامایی روبرو شوند که سیاست خارجه امریکا را از این فلسفه همیشگی‌اش که : «یا با امریکا هستید یا مخالف امریکا»، جدا کرده و دیپلماسی و سخنانی را در پیش بگیرد که راهگشای ارتباط و معامله با سایر ملل باشد – حتی با آن مللی که با ایالات متحده امریکا موافق به‌نظر نمی‌رسند. از سویی نیز، در دوره ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش، ناامیدی عظیمی در امریکا شکل گرفته است.
مردم اروپا از اوباما انتظار دارند که نوع دیگری از سیاست خارجه را در قالب دوری از سلطه نظامی و حرکت بیشتر به‌سوی همکاری و مذاکره اعمال کند. در حال حاضر باراک اوباما به‌عنوان راهی برای خروج از رخوت و خواب مرگی‌ای که دامنگیر اروپا شده است، شناخته می‌شود.
در یک چنین فضای حساسی، اوباما خیلی زود خود را متعهد به انجام هر دو موضوع نموده است. او نه تنها قصد حذف اردوگاه واقع در کوبا را داشته بلکه خواستار تغییر سیستم کل گوانتانامو نیز هست.
عراق یک سوال سخت باقی مانده، و باقی خواهد ماند : راه حل عقلانی و قابل قبول برای عراق چه می‌تواند باشد؟ تا این لحظه هیچ‌گونه تدبیر کلی متقاعدکننده ارائه نشده است. اوباما هم همچون مک کین به دنبال این است که نیروهای امریکایی تا چه زمانی قصد ماندن در عراق را دارند:تا زمانی که لازم باشد، تا زمانی‌که ممکن باشد. نمی‌توان خروج فوری نیروهای امریکایی از عراق را از پرزیدنت اوبامای آینده انتظار داشت. به همین خاطر، احتمال درگرفتن جنگ داخلی آشکار میان گروه‌های قومی شخصی زیاد است. در هر حال، من امیدوار به ایجاد فرصت‌های بزرگی برای اتحاد با ایران و ثبات منطقه‌ای برای عراق از سوی اوباما هستم.
اوباما چهره‌ای بسیار باز و صریح برای گفتگوی مستقیم با حکومت تهران از خود نشان داده که ممکن است شامل مذاکراتی در مورد برنامه هسته‌ای آن کشور و همچنین وضعیت عراق باشد. و این در حالی است که مک کین قاطعانه این مذاکرات را رد می‌کند.
در نظر بسیاری از امریکایی‌ها و اروپایی‌ها، اوباما پیام‌آور حفاظت از محیط زیست قابل قبول و درست برای ایالات متحده خواهد بود. در این راستا، او خود را متعهد به کاهش آشکار انتشار گازهای گلخانه‌ای و رشد کیفیت آب و هوا نموده است. در همین حین او همچنین از برنامه حفظ انرژی اتمی برای سال‌های آینده حمایت می‌کند. این موضوع هنوز هم می‌تواند مورد انتقاد و نکوهش حامیان وی قرار گیرد.
اوباما بارها و به کرات تاکید کرده است که بر خلاف جرج دبلیو بوش بر روی راه حلهای چند وجهی حساب باز کرده است .
ابهام در برنامه اوباما ممکن است اولین نقطه ضعف برای حمله به وی باشد. که در بدترین حالت ممکن می‌تواند کاندیدای ریاست جمهوری امریکا را متهم به بی‌ثباتی و خودسری در تصمیماتش نماید. اظهارات اوباما در رابطه با راه حل‌های چند وجهی و آمادگی‌ وی برای گفتگو با ایران می‌تواند در این راستا تعبیر شود.
در ماه‌های آتی، او باید مطمئن شود که برنامه‌ کاربردی و امیدهایی که در مردم زنده کردهدر کنار شعارهایش، برای ایجاد دگرگونی در سیاست امریکا، آیا او را از مرحله پیش از مبارزه انتخاباتی به سوی مرحله مبارزه انتخاباتی برای کسب مقام ریاست جمهوری پیش خواهد برد یا نه . در حال حاضر، اوباما بایستی کاری کند تا حامیانش از هراس انتخاب کردن او رها شوند، آن‌هم درست در زمانی‌که مجبور به متقاعد کردن رای دهندگان شکاک و مرددی که هنوز دل چندانی به وعده و وعیدهای پر طمطراق وی در باب برتری نگرش سیاسی‌اش نبسته‌‌اند، است.
مترجم : زهرا ترحمی
منبع : دیپلماسی ایرانی