جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تعادل دکه تغییر‌‏ می‏کند


تعادل دکه تغییر‌‏ می‏کند
مسوولین روزنامه کارگزاران، تحریریه سیاسی این روزنامه را به رعایت بیشتر مواضع حزب کارگزاران سازندگی توجه داده‏اند.
بعد از ابراز نارضایتی برخی از اعضای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی از عملکرد سیاسی روزنامه این حزب، مسوولین روزنامه کارگزاران، تحریریه سیاسی این روزنامه را به رعایت بیشتر مواضع حزب کارگزاران و پوشش بیشتر جهت‏گیری‏های این حزب در خصوص انتخابات دهم ریاست جمهوری دعوت کرده‏اند.
در همین زمینه و با توجه به آرایش نیروهای سیاسی برای انتخابات دهم ریاست جمهوری، روزنامه‏های وابسته به جریانهای مختلف تلاش دارند مواضع احزاب و طیف‏های نزدیک به خود را پوشش دهند.
در همین چارچوب، روزنامه اعتمادملی وابسته به حزب اعتمادملی بر نامزدی مهدی کروبی در انتخابات آتی تاکید دارد و در تحلیل‏ها و اخبار منتشره، به طور ضمنی یا صریح، سیدمحمد خاتمی را از کاندیداتوری بر حذر می‏دارد.
روزنامه اعتماد با مدیر مسوولی الیاس حضرتی عضو مرکزی حزب اعتماد ملی اداره می‏شود اما عمدتا مواضع جبهه مشارکت ایران اسلامی و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران را برجسته می‏سازد.
ویژه‏نامه سیاسی پرتیراژ این روزنامه توسط اعضای نزدیک به سازمان مجاهدین انقلاب اداره می‏شود.
وضعیت خاکستری روزنامه اعتماد، این خطر را برای اصلاح‏طلبان مشارکت – مجاهدین بوجود آورده است که در روزهای انتخابات و با تشدید تمرکز اعتمادملی بر این روزنامه و تولید محتوای نزدیک به کروبی، درصدی از خوانندگان دائمی آن دچار مشکل تحلیل شوند.
در میان روزنامه‏های اقتصادی جبهه اصلاحات نیز، روزنامه سرمایه، مواضع سیاسی جبهه مشارکت و روزنامه دنیای اقتصاد، مواضع سیاسی هاشمی‏رفسنجانی و کارگزاران را بیشتر از بقیه گروه‏ها انعکاس می‏دهند.
هفته‏نامه شهروند به عنوان شاخص رسانه‏های جبهه اصلاحات، جهت‏گیری همسو با کارگزاران را دنبال کرده و مواضع این حزب و نهضت آزادی را بیش از سایر گروه‏ها مورد توجه قرار می‏دهد. مخالفت ضمنی یا تردید این هفته‏نامه در نامزدی خاتمی در همین راستا صورت می‏گیرد.
در جریان اصولگرا نیز، طیف سنتی (حزب موتلفه اسلامی و تشکل های همسو با آن) همچنان از روزنامه رسالت و هفته‏نامه شما به عنوان تریبون خود استفاده می‏کنند.
روزنامه کیهان به دلیل مشی اصولگرایانه، حمایت از دولت را بر خود فرض می‏داند، اما حامیان دولت در حال حاضر از روزنامه ایران به عنوان تریبون سیاسی بهره می‏برند، به طوری که این موضوع در ایام انتخابات برجستگی بیشتری دارد.
در همین حال، انتظار می‏رود در ماه‏های آینده و با تزریق منابع انسانی و مالی و آغاز به کار سه روزنامه دیگر، تعداد روزنامه‏های دولتی به چهار روزنامه رسیده و برای اولین بار در سال‏های اخیر، تعادل رسانه‏ای در عرصه‏ نشریات چاپی به نفع طیفی از اصولگرایان تغییر پیدا کند.
در همین زمینه، روزنامه خورشید با مسوولیت یکی از اعضای سابق شورای اطلاع رسانی دولت با شعار «طلوع خورشید به افق ایران» کمتر از یک ماه دیگر منتشر خواهد شد.
مدیرعامل سایپا نیز از اوایل مهر وطن امروز را منتشر خواهد کرد. روزنامه شهروند نیز با مسوولیت سید مهدی هاشمی، در کنار ایران، خورشید و وطن امروز، در انتخابات آتی از حامیان محمود احمدی نژاد خواهند بود.
به این ترتیب، دولت که در ابتدا خود را بی‏توجه به مطبوعات نشان می‏داد، اینک خود وارد عمل شده و پس از تلاش برای تغییر فضای خبرگزاری‏ها، همزمان چهار روزنامه منتشر خواهد کرد. در چنین وضعیتی و با احتساب حامیان دولت شامل کیهان، رسالت و ....، تعداد روزنامه‏های نزدیک به دولت به بیش از تعداد روزنامه‏های اصلاح‏طلب خواهد رسید.
مدافعان این اقدام، آن را از این جهت قابل دفاع می‏دانند که دولت‏های پیشین نیز عملکرد مشابهی داشتند. در واقع، عملکرد فعلی، اجرای با تاخیر و ناقص سیاست دولت اصلاحات است که دولت و نزدیکان آن با انتشار پرحجم و مرتبط روزنامه‏ها و تزریق مستقیم و غیرمستقیم منابع دولتی، سعی در جهت‏دهی به افکار عمومی به نفع خود داشتند.
از سوی دیگر، حامیان محمد باقر قالیباف، در کنار روزنامه همشهری و حزب الله در صددند با راه اندازی روزنامه دیگری به مدیر مسوولی معاون سابق خبر ایرنا، حضوری پر رنگ‏تری در تحولات آتی سیاسی کشور داشته باشند. هر چند در هفته‏های اخیر، اعضای مرکزی ستاد حامیان قالیباف، حضور وی در انتخابات ریاست جمهوری را به «اما و اگر» هایی منوط کرده‏اند.
جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی و اصولگرایان تحول خواه نیز که تا کنون ارگانی در عرصه رسانه‏های مکتوب نداشته‏اند درصددند تا پنجره را منتشر کنند. هر چند برخی تاریخ راه اندازی «پنجره» را بعد از انتخابات ریاست جمهوری، ذکر می کنند.
در این میان روزنامه جام جم نیز به تناوب بر مواضع لاریجانی و محمد باقر قالیباف تاکید می کند.
به این ترتیب و با فرض عدم توقف فعالیت هرکدام از روزنامه‏های فعلی، انتظار می‏رود نبرد رسانه‏ای در عرصه مطبوعات چاپی همانند آنچه در نشریات اینترنتی و رسانه‏های صوتی تصویری دیده می‏شود، به نفع اصولگرایان – دولت رقم بخورد، گرچه وضعیت این جناح در نشریات فردی، وبلاگ‏ها و آنچه رسانه‏های غیرمتمرکز (Decentralized media) خوانده می‏شود، چندان مناسب نیست و این گونه نشریات عمدتا همچنان ترجیح می‏دهند محتوای اصلاح‏طلبانه را بیشتر منعکس کنند.
منبع : سایت الف