پنجشنبه, ۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 16 May, 2024
مجله ویستا

بسیج سازندگی ؛ تدبیر حکیمانه رهبر انقلاب اسلامی


بسیج سازندگی ؛ تدبیر حکیمانه رهبر انقلاب اسلامی
بی شك از بزرگترین دغدغه های هر كشوری اعم از مسئولین و مردم پس از وقوع هر بلای طبیعی و غیرطبیعی بازسازی كشور و به حداقل رساندن سختی ها و مشقت های بلایا برای مردم می باشد و این بازسازی كه با همت همه مردم و مسئولان و با برنامه ریزی دقیق و بهره گیری از همه توانمندی های موجود در كشور صورت می گیرد نشان از توانمندی آن كشور در نزد جهانیان است.
استكبار جهانی پس از ناامیدی در جنگ تحمیلی به ایران با سازماندهی همه امكانات خود (تحریم ایران اسلامی، تفرقه بین مردم و مسئولان و تاخیر در روند بازسازی و ...) میدان جنگ دیگری را گشوده است و با تبلیغ ناكارآمدی نظام اسلامی ایران سعی دارد به مردم مومن این مرز و بوم القا كند كه ایران اسلامی در این زمینه قطعا بدون كمك استكبار قادر به بازسازی ایران اسلامی نخواهد بود. به بهانه دستور تشكیل بسیج سازندگی در ۱۷ اردیبهشت بعنوان یكی از محدود نهادهایی كه دستور تشكیل آن توسط شخص معظم له داده شده است سعی شده در این نوشتار اهمیت بازسازی ایران اسلامی از دیدگاه ایشان تبیین شود.
رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در مقطع كنونی با بیان اینكه سازندگی، یك مجاهدت است، یك جهاد فی سبیل الله است. هر كس كه در این مجاهدت شركت كند، جهاد كرده است۱. می فرمایند امروز جهاد بزرگ ملت ایران در هر جا كه هستند، این است كه سعی كنند این كشور را- همانطور كه اسلام و قرآن گفته است- با عزت و به كمال معنای آبادی و عمران بسازند.
این هدف دشمنان اسلام است كه نگذارند كشور بزرگ و عظیم الشان ما به وظایف خویش در صحنه بین المللی و در صحنه كشور خود عمل بكند. اگر بین مردم اختلاف می اندازند، برای همین است. اگر محاصره اقتصادی را ادامه می دهند، برای همین است. اگر علیه ملت ما در سطح عالم تبلیغات می كنند، برای همین است. نمی خواهند بگذارند كه این انقلاب در مرحله سازندگی به توفیق دست پیدا كند، اما به كوری چشم آنها، ملت ایران در این مرحله هم مثل مراحل قبل، بر دشمنان خود پیروز خواهد شد. ۲
ایشان در بیانی دیگر می فرمایند باید برای حركت، كمرمان را محكم ببندیم. ما دیگر جنگ نظامی نداریم، اما جنگ با موانع سازندگی پیش روی ماست. باید كشورمان را بسازیم، و این كار بزرگ است كه در راه آن موانعی وجود دارد. باید با این موانع جنگید و آنها را از سر راه برداشت. این موانع ممكن است تنبلی و بی برنامگی و بی قانونی و نداشتن نیروی لازم باشد. هر چه كه هست، باید آنها را از سر راه برداریم و ایران را بسازیم. ۳
ایشان با تاكید ویژه بر سازندگی كشور بعنوان نقطه تقابل جدی استكبار و اسلام انقلابی خصوصا پس از ناامیدی در جنگ تحمیلی می فرمایند دومین نقطه ای كه دشمن به آن چشم دوخته، این است كه ایران اسلامی نتواند به طور شایسته، سازندگی كشور را انجام بدهد. این هم مایه امید دشمنان است.
آنها مایلند كه دولت جمهوری اسلامی نتواند در داخل كشور سازندگی را پیش ببرد، وضع زندگی مردم را سر و سامان بدهد، تولید داخلی را افزایش بدهد، اتكای به خارج از كشور را كم كند و مردمان پابرهنه و مستضعف و فقیر را به سر و سامان زندگی لازم اسلامی برساند. آنها می خواهند دولت اسلامی، توفیق این وظایف بزرگ را به دست نیاورد و نتواند این كارها را انجام بدهد. به این آرزو، چشم دوخته اند. اگر كشور اسلامی، با همت شما مردم و با پیوند مستحكمی كه بحمدالله بین شما و دولت هست، به وضع درخشانی نایل بیاید، استعمار، آمریكا، دشمنان دلباخته ساده لوحی كه چشم به دهان آنها دوخته اند و بعضی از گروهكها و جریان های داخلی، خلع سلاح خواهند شد۴.
ایشان با بیان این موضوع كه سازندگی نشانه كارآمدی نظام اسلامی و سرآغاز تامین عدالت اجتماعی در جامعه خواهد بود و طبقات محروم جامعه با سازندگی و رسیدگی به امور آنان احساس خواهند كرد اسلام نجاتبخش آنان است می فرمایند:
در دوران سازندگی، اگر دولت بتواند مشكلات ناشی از جنگ تحمیلی هشت ساله و نیز مشكلات تحمیل شده از سوی دشمنان خارجی را برطرف ساخته و نظام اسلامی را پاسخگوی نیازهای مادی و معنوی ملت بسازد- كه به خواست خدا و دعای حضرت ولی الله الاعظم (ارواحنا فداه) خواهد توانست بزرگترین ضربه بر استكبار جهانی وارد خواهد آمد كه همواره می خواسته نظام اسلامی را ناتوان از اداره صحیح و كامل كشور معرفی كند و به همین منظور هم جنگ و دیگر مشكلات را بر كشور ما تحمیل می كرده است. ۵
ما باید مملكت خودمان- این سرزمین اسلامی- را از جهت مادی و معنوی، آن چنان بسازیم و آباد كنیم كه همه ملتهای دنیا تصدیق كنند كه اسلام، قادر به سازندگی یك ملت و یك كشور به بهترین وجه است، باید عدالت اجتماعی در این كشور، به همان شكل اسلامی كامل، استقرار پیدا كند. ۶
ایشان با بیان اینكه سازندگی كشور و آبادسازی این سرزمین پربركت و مستعد و جبران عقب ماندگیهای تأسف باری كه در دوران حكومت طواغیت، بر این ملت با استعداد تحمیل شده است، یكی از هدفهای اصلی جمهوری اسلامی است۷. می فرمایند همه باید در این دوران سازندگی كشور كه یك مبارزه عظیم است با وحدت كلمه و فداكاری، پشت سر مسئولان كشور حركت بكنند. جامعه اسلامی، انشاءالله باید پرچمدار علم و صنعت و پیشرفت و آزادی و معنویت و عبودیت الهی و دین و باورهای دینی در همه دنیا باشد۸.
ایشان با بیان اینكه سازندگی كشور، با همكاری و با بسیج همه نیروها و استعدادها و مغزها و بازوها، وظیفه انقلابی دولت و ملت ایران است۹. به جوانان بعنوان مؤثرترین نیروهای اجتماع توصیه می كنند در سازندگی همت كنید و نقش اول را به عهده بگیرید.
شما، مخصوصاً مردان و جوانان، بلكه همه قشرها، باید در این سازندگی همت كنید و نقش اول را به عهده بگیرید. ۱۰ ایشان در ادامه با مهم دانستن نقش نیروهای مسلح تأكید می كنند كه: شما نیروهای مسلح و همه ملت ایران، در یك مرحله امتحان خوبی دادید، در مرحله دوم هم- یعنی مرحله بازسازی- هم باید همان نمایش قدرت در همه سطوح كشور و در هر جایی كه انسان سربلند و شایسته ای از مردم ایران در آن حضور دارد، وجود داشته باشد.
در دوران دفاع مقدس، همه ملت با یكدیگر تشریك مساعی كردند و پیشاپیش، نیروهای مسلح- ارتش و سپاه و اقیانوس پهناور بسیج مردمی- در میدانهای گوناگون آن چنان عظمتی آفریدند كه چشم دنیا را به خود متوجه كردند. امروز مانند سالهای گذشته و بیشتر از آن، ما نشانه این التفات و اعجاب جهانی را مشاهده می كنیم۱۱.
قطعاً دستور مقام معظم رهبری برای تشكیل بسیج سازندگی و فراهم كردن شرایط حضور نیروهای مؤمن و فداكار انقلاب به صورت قانونمند در جریان بازسازی كشور نقطه عطفی در جریان بازسازی كشور می باشد.
ایشان با این باور كه بسیج می تواند در میدان سازندگی هم محور باشد و در میدان علم، مقدم بر دیگران قرار گیرد، سازندگی را علاوه بر دفاع مسلحانه از كشور و انقلاب، هدف دیگر عناصر مؤمن و فداكار بسیج، ذكر كرده و می فرمایند امروز، روزی است كه همه نیروها باید همه سرمایه های علمی، فكری، تخصصی، تجربی، مادی و معنوی خود را همچون بسیجیان میدان جنگ، پشت سر دولت به میدان سازندگی وارد كنند، دولت به شكل بسیجی عمل كرده و نیروهای كارآمد بسیجی را به حضور در میدان سازندگی تشویق كند و با برنامه ریزی جامع، جایگاه هر قشر و هر فردی را در جهاد بازسازی كشور معین كند، و آحاد مردم نیز با ترجیح مصلحت سازندگی بر مصالح شخصی، فداكارانه در این میدان مجاهدت كنند.
۱۲ با همین اعتقاد و باور به خلق شگفتی دیگر توسط نیروهای بسیجی از دولت و مسئولین كشوری می خواهند كه برای كیفیت حضور مردم در سازندگی كشور برنامه ریزی و آنان را برای بازسازی كشور سازماندهی كنند. ۱۳
سؤال اساسی اینجاست كه اقدامات مجلس و دولت در تصویب و اجرای قوانین لازم برای بهره گیری از این نیروهای مخلص و عظیم در كشور چه بوده است؟
آیا روند فعلی در جهت بكارگیری جوانان و نیروهای متخصص بسیج در سازندگی كشور تأمین كننده نظر مقام معظم رهبری مبنی بر ورود دولت به شكل بسیجی به این عرصه و استفاده آنان در امر بازسازی و برابر نیاز كشور برای این امر می باشد؟
به نظر می رسد با بهره گیری از قوانین موجود كشور و توجه به نقاط اشتراك آنها می توان زمینه حضور گسترده بسیجیان را بصورت قانونمند فراهم نمود.
بعنوان نمونه ماده ۸۸ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت كه با هدف: منطقی نمودن حجم و اندازه دولت، كاهش تدریجی اعتبارات هزینه ای، بهبود ارائه خدمات به مردم، توسعه اشتغال، كاهش حجم تصدیهای دولت، توسعه كمی و كیفی خدمات در تاریخ ۱۹/۱۲/۱۳۸۰ جهت اجرای آزمایشی به مدت چهار سال توسط دولت وقت ابلاغ گردیده است اشتراكات زیادی با اهداف موردنظر در بسیج سازندگی دارد (آشنایی جوانان با زمینه های اشتغال، ایجاد زمینه آموزش مهارتی و فنی جوانان برای مسئولیت پذیری بیشتر، تسریع در روند اجرای فعالیتهای عمرانی، زیربنایی با حضور گسترده و پرشور جوانان در عرصه های سازندگی به ویژه در مناطق محروم، ایجاد روح تعاون و همكاری مشاركت پذیری در بین جوانان، ایجاد ارتباط بین جوانان و روستاییان و تغییر نگرش جوانان نسبت به نیازهای زندگی و...)
حسین جعفری
پاورقی:
۱- سخنرانی مقام معظم رهبری در تاریخ ۲۲/۴/۱۳۷۱
۲- سخنرانی مقام معظم رهبری در تاریخ ۳۰/۵/۱۳۷۰
۳- سخنرانی در تاریخ ۲۳/۴/۱۳۶۸
۴- سخنرانی در تاریخ ۱۴/۳/۱۳۶۹
۵- سخنرانی در تاریخ ۲/۹/۱۳۶۸
۶- سخنرانی در تاریخ ۴/۶/۱۳۶۹
۷- سخنرانی در تاریخ ۱۰/۳/۱۳۶۹
۸- سخنرانی در تاریخ ۱۰/۱/۱۳۶۹
۹- سخنرانی در تاریخ ۱۰/۳/۱۳۶۹
۱۰- سخنرانی در تاریخ ۱۸/۴/۱۳۶۹
۱۱- سخنرانی در تاریخ ۱۲/۹/۱۳۷۰
۱۲- سخنرانی در تاریخ ۲/۹/۱۳۶۸
۱۳- سخنرانی در تاریخ ۲۸/۱۲/۱۳۷۰
منبع : روزنامه کیهان