جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

مثلث شوم تروریسم در عراق


مثلث شوم تروریسم در عراق
از مهمترین پیامدهای حضور آمریکا و نیروهای متحد آن در حوزه سیاسی خاورمیانه و جنگ های بی فرجام آن پدیده ی تروریسم در عراق است . که با اندک تامل و دقت در نوع و شکل عملیات صورت پذیرفته و اهداف طراحان آن می توان به وجوه اشتراک میان عاملان و هدایت کنندگان آنها پی برد اما لازم است در آغاز به تفکیک این گروهها و اهداف آنها در راه اندازی این جریان اشاره و سپس به حجم عملیات تروریستی انجام شده از زمان اشغال عراق تاکنون و نیز عناصر مشترک این حوادث اشاره ای کوتاه داشته باشیم تا بتوانیم به تحلیلی واحد و منسجم در زمینه درک این پدیده برسیم .
۱) وحدت هدف طراحان و عاملان
۲) شکل واحد و تشابه ظاهر عملیات و طرحهای تروریستی صورت گرفته درعراق (اکثرا با خودروهای بمب گذاری شده )
۳) گرایش سیاسی و مذهبی افراد مورد هدف عملیات تروریستی
۴) موقعیت و زمان وقوع حوادث
۵) همگرایی و همسان بودن عاملان از نظر ملیت و مذهب
● آمریکا ـ اسرائیل ـ انگلیس
آمریکا بعنوان آغازگر جنگ علیه عراق متهم ردیف اول حوادث تروریستی عراق می باشد. این کشور با حمله به عراق و شعله ور ساختن جنگ در منطقه و همچنین صرف هزینه های هنگفت قطعا بدنبال اهداف گوناگونی بوده و هست چرا که ناامن بودن عرصه سیاسی و اجتماعی عراق زمینه دستیابی به اهداف را فراهم می سازد. یقینا کشوری که در راستای رسیدن به مطامع توسعه طلبانه خود کلیه ی معاهدات و کنوانسیونهای بین المللی را برای آغاز جنگی غیرانسانی و نامشروع زیر پا نهاد برای ادامه این روند از ارتکاب هیچ جنایتی دریغ نخواهد کرد. کشوری که در سال ۱۹۴۵ م (۱۳۲۴ ) در جریان جنگ جهانی دوم حدود ۱۴۰ ۰۰۰ هزار تن از ساکنان بی گناه ناکازاکی و هیروشیما را با مرگبارترین بمب های اتمی وکشتار جمعی از دم تیغ مرگ گذراند قتل هزاران نوجوان زن و مرد بی گناه عراقی بوسیله خودروهای بمب گذاری شده برای او کاری بسیار آسان خواهد بود.
باستناد رویدادهای تاریخی و همچنین اعترافات و اذعان صریح سران نظام سلطه بخش وسیعی از این اقدامات غیرانسانی منشا آمریکایی و اسرائیلی دارد.
طی سالهای ۲۰۰۱ C . I . A برخی اطلاعات حاکی از آن است که سازمان الی ۲۰۰۴ (۱۳۸۰ تا ۱۳۸۳ ) حدود ۲۰۰۰۰ هزار نفر از شهروندان کشورهای اسلامی وعربی را برای انجام عملیات جاسوسی و ماموریت های خرابکارانه به استخدام درآورد. قطعا بکارگیری این حجم از نیروی بومی کشورهای اسلامی و عربی با میلیونها دلار هزینه ی سالانه برای هدفهای استراتژیک و بلند مدت در راستای رویارویی با جهان اسلام می باشد.اما اهداف آمریکا ـ انگلیس و اسرائیل در زمینه ی راه اندازی ماشین مرگبار تروریسم و خشونت در عراق شامل نکات ذیل می باشد :
۱) حفظ امنیت مرزهای اسرائیل از رهگذار ناپایداری امنیتی در عراق و همچنین فرسایش توان نیروهای داخلی سیاسی عراق در یک جنگ خانمانسوز و سرگرم نمودن سرویس های امنیتی کشورهای همسایه ی عراقی در امر دفع پیامدهای این پدیده شوم .
۲) پایدار ساختن علل و دلایل استقرار نیروهای اشغالگر در عراق
۳) تلاش آمریکا و انگلیس برای دست یابی به اهداف استراتژیک و بلند مدت طراحی شده در پشت پرده موضوع حمله به عراق و ایجاد زمینه ی چانه زنی با نیروهای سیاسی عراق در زمینه ی پذیرش و حاکم ساختن مدل سیاسی مورد نظر آمریکا (لیبرال ـ دمکراسی )
۴) بهره گیری از فضای امنیتی شکننده ی و متزلزل عراق در راستای تهدید کشورهای منطقه و تحت فشار قرار دادن آنها برای پذیرش مدل اصلاحات آمریکایی در حوزه ژئوپلتیک (جغرافیای سیاسی ) خاورمیانه (هم اکنون تعداد زیادی از کشورهای اسلامی و عربی از جمله پاکستان قطر امارات متحده عربی و لیبی در حال عادی سازی روابط سیاسی و اقتصادی با رژیم صهیونیستی می باشند)
۵) تکمیل حلقه تهدیدات امنیتی بر ضد جمهوری اسلامی ایران
۶) استثمار منابع نفتی عراق با بهره گیری از عوامل توجیه حضور نیروهای اشغالگر در این کشور
۷) دامن زدن به اختلافات مذهبی و قومی در میان مردم و گروههای عراقی
۸) محدود ساختن گروههای مبارز و جنبش های مقاومت اسلامی در منطقه و زمینه سازی برای متهم ساختن آنان به تروریسم با استفاده از اوضاع نابسامان امنیتی عراق
البته علاوه بر نکات فوق می توان اهداف دیگری را نیز به نیات و مقاصد مثلث آمریکا اسراییل و انگلستان افزود.
● عوامل ایاد علاوی
ایاد علاوی نخست وزیر دولت انتقالی سابق عراق بدلیل شکست در انتخابات گذشته و نیز با توجه به رویکرد لائیک وی در عرصه سیاسی و نیز نظر به سابقه طولانی حضور در سطوح بالای حزب بعث جهت جلوگیری از موفقیت و پیروزی اسلامگرایان در اداره امور کشور و همچنین تلاش برای کسب موقعیت بالا در نظام تصمیم گیری عراق نوین از جمله عوامل گسترش دهنده ی عملیات تروریستی به شکل ضعیف تر آن می باشد ایاد علاوی در چهارچوب اهداف کلان آمریکا و دست یابی به اهداف فردی و سازمانی خود از جمله طراحان ایده ی جنگ فرقه ای و مذهبی با محوریت تئوری رویارویی شیعه و سنی در جهت ایجاد تنفر عمومی نسبت به اسلام و رویکرد مذهبی در حاکمیت می باشد.لازم به یادآوری است پیشینه و تجربه ایاد علاوی در همکاری با سازمان سیا طی دهه ی هشتاد برای طراحی عملیات تروریستی علیه رژیم صدام پس از جدایی ظاهری از حزب بعث میتواند بهترین گواه برای اثبات مدعای ما باشد. از سویی علاوی دارای کد عضویت در سازمان سیا بوده و بارها در گفتگو با رسانه های غربی و عربی به این امر اذعان داشته لذا نباید سهم برجسته وی رادر شکل دهی به پدیده خطرناک تروریسم عراق نادیده انگاشت . علاوی بارها با نقاب دموکراسی خواهی و خشونت زدایی از گسترش حجم و توان نیروهای ارتش و پلیس فعلی عراق بشدت انتقاد نمود زیرا این امر را مانع دست یابی به اهداف سیاسی خود میداند. وی همچنین خود را رهبر اپوزسیون مخالف روند شکل گیری نظام سیاسی (بااکثریت شیعه اصول گرا) معرفی نموده است .
▪ اهداف وی عبارتند از :
الف) مانع تراشی در مسیر شکل گیری فضای سیاسی جدید در عراق
ب) حفظ اراده اشغالگران عراق در تصمیم گیری کلان این کشور
ج) ناکام ساختن گروههای اسلامی در عرصه سیاسی و حاکمیت عراق و به حاشیه راندن آنان
د) تلاش برای حفظ موجودیت حزب بعث در حوزه ی حاکمیت و کسب امتیاز برای سرکردگان این حزب
و) ایجاد تفرقه و دو دستگی در میان گروههای قومی و مذهبی موجود در عرصه سیاسی عراق
هـ) تشدید تقابل میان حاکمیت و مرجعیت و محدود ساختن نقش برجسته مراجع تقلید
● بازماندگان حزب بعث
بعثی ها برای حفظ حیات خود در بافت سیاسی عراق جدید با پشتیبانی وموساد و اینتلیجنت سرویس به خرابکاری و C.I.A سرویس های امنیتی ارتکاب اعمال تروریستی می پردازند. البته این گروه شاید مهمترین عامل ایجاد ناامنی و ارتکاب جنایات تروریستی در عراق باشد که در قالب سه گروه مذکور (با پذیرش نقش مزدوری ) اهداف خود را دنبال می کند و یقینا نوع و شکل جرایم و جنایات انجام شده بیشتر به عملکرد سیاه و ننگین سابق این حزب مخوف شبیه می باشد . رژیمی که فقط در یک روز ۲۵ هزارنفر از شیعیان را بطور زنده روانه گورهای دسته جمعی می کند چنین اعمال و جنایاتی برای او سهل و آسان خواهد بود.
▪ اهداف این حزب نیز عبارتنداز :
الف) دستیابی به بخشی از قدرت در حاکمیت جدید عراق (سهم خواهی )
ب) ایجاد مصونیت برای عناصر وابسته به حزب از رهگذر ایجاد رعب و وحشت در میان مردم
ج) ارائه چهره مقاوم و مبارز در برابر حاکمیت شیعیان و تلاش جهت نفی سوابق خیانت و قتل و خشونت
هـ) تلاش در جهت معرفی خود بعنوان یک جریان قوی در صحنه سیاسی عراق و کسب پشتیبانی اعراب
● القاعده وگروههای افراطی (سلفی گری )
در سالهای اخیر شاهد خلق اندیشه ای آمیخته به خشونت کور و تحمل ناپذیر و کم طاقت در عرصه فرهنگی عقیدتی و سیاسی جهان اسلام هستیم که با برخورداری از امکانات وسیع مالی و پشتیبانی برخی حکومت های اسلامی منطقه و یا با هدایت سرویس های امنیتی غرب در صدد رادیکالیزه کردن فضای جوامع اسلامی است . این اندیشه در واقع همان زائیده وامتداد پاره ای از مذاهب ساخته و پرداخته غرب در کشورهای اسلامی نظیر وهابیت و سلفی گرایان می باشد که برای مقابله طولانی مدت با اسلام ناب طراحی و فعال شده است . جالب اینکه بازوی اجرای این اندیشه در کشورهایی که برای آمریکا بعنوان هدف نظامی مطرح هستند بطور اتوماتیک فعال می گردد و همین امر سبب مبهم بودن چهره این جریان درجهان اسلام شده است .
این نحله بیشتر از مسلمانان کم سواد ظاهرنگر و قشری گرا تشکیل گردیده و متاسفانه در لباس برخی از طیف های مذهبی اهل سنت ظاهر شده و در مواقع لزوم مسلمانان مخالف اسرائیل و جهان غرب را مورد تهاجم خشونت های خویش قرار داده است . همین جریان پس از حمله آمریکا به عراق بشدت در آن کشور فعال شده و ماشین خشونت و قتل خود را سرعت بیشتری بخشید و بعنوان آفتی درونی کشور عراق را در معرض آسیب های جدی قرار داده است البته با توجه به شواهد گوناگون و همچنین در بررسی اعمال خشونت طلبانه ی این جریان در عراق می توان به دو نکته ذیل دست یافت .
۱) این جریان خطرناک بعنوان بازوی اجرایی اسلام آمریکایی در خاورمیانه و با پشتیبانی سرویس های جاسوسی آمریکا اسرائیل و انگلیس عمل می کند.
۲) ناخودآگاه و در اثر تعالیم متضاد با روح اسلام ناب در راستای اهداف قدرت های استکباری گام بر می دارد.
▪ اهداف این جریان منحرف شامل :
۱) نفی گفتگو انتقاد سازنده و زندگی مسالمت آمیز در جوامع اسلامی و عدم پذیرش تنوع مذهبی .
۲) هدف قرار دادن پیروان اهل بیت (ع )و تلاش در جهت جلوگیری از حاکمیت اکثریت شیعی در عراق
۳) تامین اهداف کشورهای اشغالگر در زمینه ی گسترش تضاد و جنگ مذهبی
۴) اتحاد با باقی مانده های نظام خونخوار بعثی و معرفی نظام دیکتاتور مآبانه ی صدام بعنوان نماد حاکمیت سنی گری
هم اکنون این جریان در چهارچوب چندین گروه مسلح و شبه نظامی از جمله انصارالسنه گردانهای سعدابن ابی وقاص شاخه القاعده جبهه فرماندهی کل (شاخی نظامی حزب بعث ) گروه العموری و دیگر مجموعه های کوچک اهداف خشونت بار وتفرقه افکنانه خویش را دنبال می کند البته در اینجا نباید نقش هدایت همراهی و کمک مالی تسلیحاتی و لجستیکی سفیر ایالات متحده آمریکا نیروهای اطلاعاتی انگلیس وموساد اسراییل را نادیده گرفت زیرا در هر موقعیتی که آمریکا از رسیدن به اهداف سیاسی خود در عراق ناکام شده این گروهها را به مدد طلبیده که نمونه آخرین و بارز آن انفجار غمبار حرم شریف امامین عکسریین (ع ) در راستای ایجاد جنگ فرقه ای و مذهبی در عراق و تاثیرگذاری بر روند شکل گیری دولت دایمی این کشور بود که آتش آن با اشاره زلمای خلیل زاد سفیر ایالات متحده آمریکا در عراق افروخته شد. در هر حال تیزبینی مراجع دینی خصوصا حضرت آیه الله العظمی سیستانی و هوشیاری گروههای سیاسی و مردم این کشور مهمترین عامل فعال در جهت خنثی سازی نقشه هماهنگ گروههای فوق به رهبری اشغالگران می باشد.
نعیم حمیدی
منبع : سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح