سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

گردو؛ غذای سلامت


گردو؛ غذای سلامت
طبق آمار به دست آمده افرادی که در طی هفته در رژیم غذایی خود از گردو استفاده می کنند، میزان مرگ و میر ناشی از حملات قلبی در آن ها حدود یک دوم افرادی است که از گردو استفاده نمی کنند.
به علاوه کسانی که رژیم کاهش دهنده کلسترول دارند اگر گردو را به رژیم خود اضافه کنند، منجر به کاهش کلسترول بد به میزان ۴/۱۶ درصد خواهد شد. علت این امر وجود اسیدهای چرب غیر اشباع به خصوص اسید لینولئیک و اسید آلفالینولئیک است که در نهایت به پروستاگلاندین تبدیل شده و ترکیب اخیر منجر به کاهش فشار خون، ترمیم دیواره عروق خونی و در نهایت ممانعت از ایجاد لخته های خونی می شود.
دریافت منظم ویتامین های گروه B در تقویت سیستم عصبی نقش عمده ای دارد. گردو نیز منبع عمده ویتامین B بوده به همین دلیل مصرف گردو مدتی قبل از شروع سیکل ماهانه خانم ها می تواند تا حدودی علایم عصبی این سیکل را کاهش دهد چرا که برخی افراد کمی پیش از شروع، دچار علایم افسردگی، عصبانیت و تندخویی می شوند.
گردو منبع عمده مس است که این عنصر تأثیر عمده ای در بهبود و عملکرد سیستم ایمنی بدن دارد. کاهش مس دریافتی منجر به ضعف سیستم ایمنی می شود و در پی کاهش مس در بدن تولید اینترلوکین نیز کاهش می یابد. اینترلوکین ترکیبی است که بدن برای مقابله با انواع باکتری و ویروس تولید می کند. مصرف گردو در طی انواع بیماری های عفونی توصیه می شود.
مصرف مداوم گردو منجر به لطیف شدن پوست بدن می شود. روغن گردو منبع عمده اسیدلینولئیک است که این اسید پوست را سالم نگه می دارد و مانع از خشک شدن پوست می شود.
در گردو مقادیری روی و ویتامین E نیز یافت می شود که این ۲ ماده مغذی نیز برای سلامت پوست ضروری است.
التهاب های ناشی از آلرژی ها و همچنین انواع اگزماهای پوستی از جمله مشکلات رایج به خصوص در میان کودکان است. در گردو ماده ای وجود دارد که جزو ترکیبات فنولیک می باشد. این ماده مانع از ایجاد اگزماهای پوستی خواهد شد. گردو مقاومت پوست را در مقابل عوامل آلرژی زا افزایش می دهد.
طرز پخت خورش فسنجان که از غذاهای اصیل ایرانی است و در فصول سرد سال بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد، در ادامه می آید تا بتوانیم از فواید گردوی موجود در این غذای لذیذ نیز بهره ببریم:
● خورش فسنجان:
▪ مواد لازم برای ۶ نفر:
گردو ۵۰۰ گرم، پیاز داغ ۳ قاشق غذا خوری، رب انار ۳۰۰ گرم (بستگی به غلظت رب انار دارد) شکر و نمک به میزان لازم، زعفران دم کرده ۲ قاشق چای خوری، مرغ یا گوشت به میزان لازم.
▪ طرز تهیه:
مغز گردو را تمیز کرده سپس آن را با رنده ریز، چرخ گوشت یا غذا ساز چرخ کنید و یا بکوبید. بعد همراه با ۲ قاشق پیاز داغ کمی تفت دهید و به طور مداوم هم بزنید تا نسوزد. رب انار را با کمی آب مخلوط کرده همراه با نمک به گردو و پیاز داغ اضافه کنید سپس ۶ لیوان آب ریخته، با حرارت کم روی اجاق گاز بگذارید تا بجوشد و به روغن بیفتد، هر ده دقیقه یک قاشق آب سرد به خورش اضافه کنید تا بهتر به روغن بیفتد. بعد از یک ساعت ۲ قاشق زعفران دم کرده اضافه کنید و چاشنی خورش را اندازه بگیرید. ترش یا شیرین بودن خورش بستگی به ذائقه دارد. اگر می خواهید طعم خورش ملس (ترش و شیرین) باشد، مقدار کمی شکر و اگر خیلی شیرین دوست دارید، مقدار بیشتری شکر اضافه کنید.
اگر می خواهید خورش را با مرغ بپزید، مرغ را با پیاز و نمک قبلا پخته و استخوان های آن را بگیرید. یا با استخوان همراه با یک لیوان آب مرغ صاف کرده در خورش آماده ریخته تا برای نیم ساعت دیگر بجوشد.
مراقب باشید که مرغ خورش له و ریش ریش نشود. اگر هم خورش را با کوفته ریزه دوست دارید، باید گوشت چرخ کرده را با پیاز رنده کنید، با نمک و فلفل و زردچوبه مخلوط کرده و کوفته ریزه درست کنید بعد به همراه یک یا دو قاشق روغن مایع و ۴ قاشق آب گرم روی حرارت کم گذاشته در ظرف را ببندید تا کوفته ها خودشان را بگیرند سپس آن را به خورش اضافه کنید و نیم ساعت دیگر خورش را با حرارت کم بپزید تا مزه گوشت و خورش مخلوط شود.

بهین
منبع : روزنامه خراسان