سه شنبه, ۲۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 14 May, 2024
مجله ویستا

سیگار قاتلی بی صدا


سیگار قاتلی بی صدا
هیچ پزشکی مدعی نیست که سیگار کشیدن موجب تسکین گلو میگردد. بحث در این است که سیگار تا چه میزان موجب ناراحتی گلو میشود . اگر کسی در روز یک بسته سیگار بگشد ، در سال بالغ بر ۸۴۰ سانتیمتر مکعب قطران توتون وارد ریه های خود مینماید . این بدان معنا است که شخص گلو و ریه های خود را به ۷۵۰ گرم قطران توتون که حاوی بنزوپیرن است آلوده کرده است . اگر دود سیگار به دستمالی دمیده شود لکه های قهوه ای رنگی در آن ظاهر میشود . این لکه های قهوه ای نیکوتین نیستند چون نیکوتین بیرنگ است . این لکه ها در اثر سوخت ناقص قطران میباشد که درست مانند دوده داخل دودکش میباشد. بسیار ی از پزشکان معتقد هستند که ماده اصلی قطران ، یعنی بنزوپیرن خیلی از نیکوتین برای بدن زیان آورتر است .
سوزش و حساسیت گلوی سیگاری ها بیشتر مربوط به طرزکشیدن سیگار است . اثر سوء سیگار بستگی به این دارد که بآهستگی یا سریع و عمیق به سیگار پک زده شود و تا چه اندازه نزدیک به فیلتر، سیگار کشیده شود و تا چه میزان دود سیگار را در دهان نگهداری کرد. سریع پک زدن به سیگار موجب افزایش تحریک و سوزش گلو میگردد، چون دود سیگار در اینگونه موارد با حرارت ۵۷ درجه سانتیگراد وارد دهان میشود .
آیا دود سیگار روی معده و عمل هضم تأثیر میگذارد ؟ هر فرد سیگاری متوجه شده است که سیگار میتواند تا مدتی احساس گرسنگی را از بین ببرد. این امر تصور و خیال نیست . احساس گرسنگی بوسیله انقباض معده صورت میگیرد، و کشیدن سیگار میتواند این انقباض را سرکوب کند . بدین ترتیب سیگار اشتها را از بین میبرد و موجب سوء تغذیه میشود . سیگار کشیدن زیاد معده را ملتهب میکند . موجب میشود که اسید بیشتر در معده ترسح شده درد فم المعده را باعث شود و با توقف سیگار کشیدن این سوزش تخفیف پیدا میکند .
زیادی اسید در معده موجب خواهد شد که شرایط برای زخم معده آماده شود . آزمایشات اخیر در این رشته نشان داده است که بیمارانیکه در موقع درمان زخم جهاز هاضمه به سیگار کشیدن خود ادامه داده اند بیماری آنان بیشتر عود میکند در حالیکه آنهائیکه در موقع درمان سیگار کشیدن را قطع کرده یا آنهائیکه اصلاً سیگاری نیوده اند کمتر اتفاق میافتد که بیماری مجدداً عود نماید . گروهی از پرشگان در چند سال پیش به مورد جالب توجهی برخورد کردند : مردی که همه علائم زخم اثنی عشر در وی مشاهده میشد و حتی اشعه ایکس نیز آنرا تأئید کرده بود تحت عمل جراحی قرار گرفت ولی با کمال تعجب مشاهده گردید که هیچگونه زخمی در اثنی عشر وی وجود نداشته. به بیمار دستور داده شد که سیگار را قطع نماید که در نتیجه کلیه آثار و علائم زخم اثنی عشر نا پدید شد . سه ماه بعد که وی احساس میکرد کاملاً بهبود یافته دوباره سیگار کشیدن را از سر گرفت و مجدداً همان آثار و علائم زخم اثنی عشر در وی پدیدار شد. انجمن های ضد دخانیات مدعی هستند که زنان باردار نباید سیگار بکشند . پزشگان در این مورد تحقیقاتی بعمل آورده اند و نتیجه تحقیقات بشرح زیر است : سیگار بهمان اندازه که برای دیگران زیانبار است روی زنان بار دار نیز اثر سوء دارد .
دو پرشک متخصص زنان در فیلالفیا محتوای شیر مادران را مورد تجزیه قرار دادند . آزمایش نشان داد که در ده میلیون نفر در سیگاری های متوسط ۴/۱ و در سیگاری شدید ۷/۴ درصد نیکوتین در داخل شیر آنها وجود دارد، ولی نتوانستند هیچگونه اثر سوئی روی فرزند آنها پیدا نمایند.
سیگار روی نیروی ورزشکاران نأثیر میگذارد . در یک دو صحرا نوردی بالغ بر پنج کیلومتر ، روی دونده ها تحقیقاتی از نظر تأثیرات سیگار روی موفقیت آنها بعمل آمد و نتایج زیر بدست آمد: این آزمایش مدت هفت سال در مورد حدود ۲۰۰۰ دونده سیگاری شدید ، متوسط و غیر سیگاری انجام گرفت .
سیگاری های شدید که هشت درصد کل را تشکیل میدادند نه درصد آنها جزو ده نفر آخر بودند ، ولی فقط پنج در صد آنها در بین ده نفر اول بوده اند . در بین سیگاری های متوسط که ۷۳ در صد کل را تشکیل میدادند ۶۲ درصد جزو نفرات اول و ۸۳ درصد جزو نفرات آخر بوده اند . افرادیکه سیگار کش نبودند و تعداد آنها ۱۸ در صد کل نفرات را تشکیل میدادند ۳۲ در صد در ردیف اول و ۷ درصد در ردیف های آخر بودند .
در اثر بررسی که در مورد دانشجویان دانشگاهی بعمل آمده است مشخص گردید که دانشجویانی که سیگار نمی کشیدند نسبت به دانشجویان سیگاری بلند قد تر و ریه هایشان دارای گنجایش بیشتری بوده است . افزایش حجم سینه دانشجویان غیر سیگاری ۷۷ درصد بیشتر از دانشجویان معتاد به سیگار بوده افزایش وزن آنها نیز ۲۴ در صد بیشتر بوده است . .
از دانشجویان دانشگاه دیگر خواسته شد که میله نازکی را وارد سوراخی تنگ بنمایند بدون اینکه این میله بدیواره سوراخ برخورد نماید و هر بار که میله بدیواره برخورد میکرد جریان برق آنرا ثبت مینمود . معتادین به سیگار لرزش دستشان ۶۰ درصد بیشتر از غیر معتادین بوده است .
مربیان ورزشی در این امر متفق القول هستند که نیروی عضلانی در بین معتادین به سیگار کاهش مییابد و زود خسته میشوند . در هیچ موردی مشاهده نشده است که سیکار باعث افزایش توانائی های ورزشی شده باشد .
● توتون بر روی قلب چه اثری دارد ؟
در مورد اثرات مصرف طولانی سیگار بر روی قلب عقاید مختلفی وجود دارد . اما در مورد سوء اثر آنی آن بر روی قلب و عروق هیچگونه شبهه ای وجود ندارد ، چون این سوء اثر را بسادگی میتوان مشاهده کرد و میزان آنرا تعیین نمود .
مصرف سیگار ممکن است که موجب افزایش ضربان قلب تا بیش از ۲۸ بار در دقیقه گردد. این اثر در افراد مختلف و در موقعیت های مختلف تفاوت میکند . میانگین افزایش نبض در افراد سیگاری ده بار است . استعمال دخانیات ممکن است که تولید بهم خوردگی ریتم قلب گردد. معتادین به سیگار ۵۰ در صد بیشتر از کسانیکه سیگار نمیکشند مبتلا به طپش زیاد قلب میگردند .
استعمال دخانیات فشار خون را افزایش میدهد و این افزایش قابل توجه و سریع است . هر قدر فشار خون شما زیاد باشد توتون موجب میشود که آنرا شدت بخشد . ظاهراً فشار خون در مقابل توتون مثل جهاز هاضمه تحمل ندارد . معهذا استعمال دخانیات موجب ازدیاد دائمی فشار خون نمیگردد. یعنی وقتی که سیگار کشیدن قطع میشود فشار خون بحالت عادی بر میگردد.
استعمال دخانیات موجب انقباض رگهای خون میشود مخصوصاً رگهای دستها و پاها . هر قدر رگ باریکتر باشد بیشتر منقبض میشود و اغلب رگهای نازک زیر ناخن بعلت استعمال دخانیات مسدود میگردند . بمحض اینکه فردی شروع بکشیدن سیگار میکند میزان خونیکه بدستها میرسد به نصف مقدار معمول تقلیل میابد و این حالت در حدود یک ساعت تداوام پیدا میکند و در نتیجه درجه حرارت دستها و پاها کاهش میابد . .
نیکوتین موجب انقباض سیاهرگها میشود و الکل موجب انبساط آنها. وقتی فردی درعین حالیکه سیگار میکشد مشروب هم می آشامد در حقیقت این دو یکدیگر را خنثی میکنند . از اینجاست که عموم بر این عقیده هستند که سیگار اثر الکل را خنثی میکند . پزشکان روی ۶۵ نفر تعداد ۱۲۱ آزمایش انجام داده اند سرانجام مشخص شده است که نیروی نیکوتین بر الکل میچربد ، بعبارت دیگر نمیتوان اثر انقباض دخانیات را با الکل جلوگیری کرد.
هیچ دلیل قانع کننده ای وجود ندارد که ثابت نماید استعمال دخانیات موجب بیماری قلبی میشود ، ولی شواهدی وجود دارد که ثابت میکند امراض قلبی در بین معتادین به سیگار بیشتر دیده میشود و ثابت شده است که استعمال دخانیات بیماری قلبی موجود را تشدید میکند .
در مقاله ای راجع به درد قفسه سینه پزشکان اظهار داشته اند که : « بیماری قلبی قبل از سن هفتاد سالگی خیلی بیشتر بین افراد سیگاری دیده میشود تا افراد غیر سیگاری .» اختلاف عمده بین پزشگان در مورد میزان شدت زیان استعمال دخانیات است ولی تمام پزشگان در این مورد اتفاق نظر دارند که استعمال دخانیات قلب خراب را خراب تر میکند . منطقی بنظر میرسد که نظریه انجمن قلب آمریکا که متذکر شده اند : « سیگار کشیدن زیاد ممکن است موجب و یا باعث تسریع بیماری عروق و قلب، لااقل در مورد افراد کمتر از سن پنجاه سالگی گردد.» را مورد قبول قرار داد.
دکتر مهرداد حلوایی
http://iranpest.blogfa.com