پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


همه عمر دیر رسیدیم...


همه عمر دیر رسیدیم...
مردم، هنرمندان تئاتر و سینمای ایران، شامگاه گذشته به خانه هنرمندان ایران رفتند تا چهل روز پس از سفر ابدی «خسرو شکیبایی»، یاد او را گرامی بدارند.
این مراسم که «رضا رشیدپور» اجرای آن را برعهده داشت، با قرائت پیام های «سیدمحمد خاتمی» و دکتر«محمدباقر قالیباف»، شهردار تهران آغاز گردید، و سپس با سخنرانی مهندس«جعفری جلوه»، معاون سینمایی وزارت ارشاد و هنرمندانی چون «ایرج راد»، دکتر «قطب الدین صادقی»، دکتر«اکبر عالمی»، «آتیلا پسیانی»، «جلال الدین معیریان»و... ادامه پیدا کرد. همچنین در این مراسم لوح یادبود شهرداری تهران نیز به خانواده این هنرمند فقید اهدا» گردید.
● درگذشت «شکیبایی» خسارت بزرگی برای عرصه فرهنگ و هنر بود
«سیدمحمد خاتمی»، رئیس جمهور سابق کشورمان، در پیام تسلیت خود که توسط مجری برنامه قرائت شد، آورده بود: «درگذشت هنرمند عزیز و پرآوازه خسرو شکیبایی، خسارت بزرگی برای عرصه فرهنگ و هنر کشور بود که دوستداران فضیلت و هنر را نیز دل آزرده کرد. مطمئنا یاد آن عزیز همواره زنده است و نقش او در عرصه هنر چند دهه اخیر نقش ممتازی بود و امروز در حسرت جای خالی او رنج می بریم. من این مصیبت را به همه اصحاب فرهنگ و هنر و بخصوص خانواده شریف او از صمیم دل تسلیت می گویم و از خداوند می خواهم که به حرمت این روزان و شبان مبارک و در آستانه ماه مبارک رمضان روان پاکش را غریق دریای رحمت خود فرماید و به بازماندگان معززش صبر و اجر عنایت کند.»
● بازیگری که وامدار هیچ کارگردانی نبود
سپس «محمدرضا جعفری جلوه»، معاون امور سینمایی، «خسرو شکیبایی» را بازیگری مولف توصیف کرد که وامدار هیچ کارگردانی نبوده است. «جعفری جلوه» گفت: «بسیاری از کارگردان های توانا از او وام گرفتند. او همواره با نگاه، روح و روان خود با هنر برجسته ای که عرضه می کرد، پای بسیاری از آثار هنری را امضا کرد و یکی از ویژگی های او که باید جزو مرام ما هم باشد، خصلت سلوک و مروت او بود.» به گفته معاون امور سینمایی، سینمای ما هم اکنون نیازمند خیل بیشتری از هنرمندانی همچون «خسرو شکیبایی» است، تا قابلیت ها و سرمایه های انسانی خود را به بهترین شکلی جلوه بدهد.
● آنقدر درد ما زیاد است، که نمی دانم چه بگویم
در بخش دیگری از این مراسم که با حضور چهره هایی همچون حسین الهی قمشه ای، سیروس الوند، ملکه رنجبر، داریوش اسد زاده، جمشید لایق، قطب الدین صادقی، ایرج راد، همایون ارشادی، ژاله علو، محمد زرین دست و... برگزار شد، لوح یادبود شهرداری تهران توسط دکتر«مجید سرسنگی»، قائم مقام شهرداری به «پوریا شکیبایی» بعنوان نماینده خانواده شکیبایی اهدا» گردید. «سرسنگی» با تسلیت گویی مجدد بخاطر فقدان «خسرو شکیبایی» گفت: «اینگونه برنامه ها تلنگری است برای ما، تا قدر هنرمندان را بیش از پیش بدانیم و در زمان حیاتشان به آنان رسیدگی کنیم و مراسم های تجلیل و بزرگداشت را زمانی برگزار کنیم که می توانیم شاهد لبخند شیرین این هنرمندان باشیم. «پوریا شکیبایی» نیز هنگام دریافت این لوح گفت: «بخاطر این که بسیاری از اساتید روی زمین نشسته اند، شرمنده ام، آنقدر درد ما زیاد است و آنقدر احساس بدبختی می کنیم که نمی دانم چه بگویم و تنها به همه شما تسلیت می گویم.»
● «شکیبایی» فرزند تئاتر است
در ادامه این مراسم «ایرج راد»، مدیرعامل خانه تئاتر، بعنوان نماینده ای از هنرمندان این رشته با بیان خاطراتی از حضور «خسرو شکیبایی» در صحنه های تئاتر گفت: «شکیبایی در سالن های تمرین سرد، گرم و دور از شان هنرمندان با سخت ترین شرایط کار کرد. او با عشق، بی پولی، کمبود و صداقت تلاش کرد، با صبر و شکیبایی تن در داد و پس از آن به سینما و تلویزیون آمد. او فرزند تئاتر است که بسیاری از هنرمندان ارزشمند را ساخت و به سینما و تلویزیون تقدیم کرد.»
● شناخت توانایی های «شکیبایی» بهترین ادای احترام است
همچنین «قطب الدین صادقی» بعنوان دیگر نماینده هنرمندان تئاتر یکی از بهترین ادای احترام ها به شخصیت هایی همچون خسرو شکیبایی را تحلیل و شناخت توانایی های آنان دانست. این استاد دانشگاه یادآور شد: «خسرو شکیبایی دو دهه تمام در سخت ترین شرایط در تئاتر کار کرد. متاسفانه پس از انقلاب اسلامی به دلیل سو»مدیریت در تئاتر تعدادی از هنرمندان این رشته جذب سینما و تلویزیون شدند، که بودجه و استراتژی مشخصی داشتند در حالیکه تئاتر نه امکاناتی داشت نه بودجه ای و نه احترامی.» وی با اشاره به حضور درخشان شکیبایی در نقش «مدرس» ادامه داد: «خسرو یکی از بهترین های تئاتر بود که در انواع نمایش های تراژیک، تاریخی، روستایی و... همه گونه تجربه ای به دست آورده بود. خواندن اشعار زیبای سهراب سپهری نشان تسلط فراوان او به ضرباهنگ شعرخوانی است و بیانگر کوله بار تجربیات فراوان این بازیگر است.»
● لبخند شیرینش به ما دلگرمی می داد
«آتیلا پسیانی» در سخنانی با ابراز تاسف فراوان از درگذشت نا بهنگام «خسرو شکیبایی» گفت: «خسرو همیشه برای من عزیز بود. همانطور که برای همه بود. با مهربانی همیشگی حمایت روحی و لبخند شیرینش به ما دلگرمی می داد. برای نمایش «پرواز از آشیانه فاخته» قرار بود چند شب بجای او بازی کنم، پس از او اجازه گرفتم و او اجازه داد و به من گفت: این کت را بگیر که خیلی به کار این نقش می آید.»
● همه عمر دیر رسیدیم
در بخش دیگری از این مراسم با پخش تصاویری از «جمشید مشایخی»، «داریوش مهرجویی»، «مسعود کیمیایی» و خانواده شکیبایی مطالب گوناگونی درباره شیوه بازیگری «خسرو شکیبایی» مطرح شد. «مشایخی» با اشاره به برگزاری برنامه های بزرگداشت توسط موسسه «چهره آزاد» گفت: «سال گذشته قرار بود، به اندازه کوچکیمان برای بزرگان هنر این سرزمین، بزرگداشت برگزار کنیم و متاسفیم که دو تن از این بزرگان «اسماعیل داورفر» و «خسرو شکیبایی» پیش از برگزاری این تجلیل، از دنیا رفتند و به قول زنده یاد «علی حاتمی;» همه عمر دیر رسیدیم و از این بابت متاسفیم. به نوشته ایسنا; «داریوش مهرجویی» نیز در بخش دیگری از این تصاویر «خسرو شکیبایی» را بازیگری باهوش و با سواد توصیف کرد و گفت: «او شعرخوانده بود و خود شاعر بود و حتی در فیلم هایی که نقش دوم داشت، همواره به بهترین شکلی بازی می کرد.» مهرجویی ادامه داد: «او بازی زیرپوستی داشت و مانند موم در دستان کارگردان بود که به هر شکلی در می آمد و من عاشق کارکردن با چنین بازیگرانی بودم.» «مسعود کیمیایی» نیز طی سخنانی گفت: «درباره بازیگرانی مانند خسرو سخن گفتن، بسیار دشوار است. اولین بار که او را در نمایش «شب بیست ویکم» دیدم، به یاد فیلم «گوزن ها» افتادم و فکر می کردم ای کاش برخی از قسمت ها مانند بازی او کار شده بود.» کیمیایی تاکید کرد: «خسرو نقش هایش را، ترسیم چندباره می کرد و یک کارگردان باید کارش را خیلی خوب می دانست که می توانست بازی او را اصلاح کند. چرا که او به خوبی از عهده کار خودش برمی آمد.» همچنین همسر «خسرو شکیبایی» نیز در سخنانی درگذشت او را بسیار سخت توصیف کرد و گفت: «نمی توانم تصور کنم که این اتفاقات افتاده. مرگ برای همه هست اما برای خسرو خیلی زود بود.» در ادامه «بیژن بیرنگ» نیز تنها به بیان این نکته بسنده کرد که; «جات خالیه، یادت همیشه سبز.» گفتنی ایست; این مراسم با پخش ترانه پایانی سریال «خانه سبز» که کلیپ آن توسط «امیر مهرتاش مهدوی» ساخته شده بود، به پایان رسید.
منبع : روزنامه ابتکار