شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

مهم‌ترین اخبار زیست‌محیطی دنیا در سال ۲۰۰۸


مهم‌ترین اخبار زیست‌محیطی دنیا در سال ۲۰۰۸
روزنامه تایمز، ۱۳ رویداد مهم دنیا در حوزه محیط زیست را از میان انبوه اخبار سال ۲۰۰۸ انتخاب کرده است
۱) حشراتی که آشغال می‎خورند و نفت تولید می‎کنند:
دانشمندان در سال گذشته دریافتند که بعضی از حشرات اصلاح شده از نظر ژنتیکی، می‎توانند برای انجام فرایندهای تخمیری به خوبی استفاده شوند همانند برخی از باکتری‎ها که برای تولید اتانول به‎ کار می‎روند؛ البته آخرین مرحله پرانرژی در روش تقطیر توسط حشرات، حذف می‎شود زیرا این حشرات، ماده‎ای در آخر ترشح می‎کنند که به عنوان محصول نهایی آماده پمپ شدن است.
۲) هواپیماهایی با انرژی زیاد و آلودگی کم:
این هواپیمای مسافربری که با سوخت هسته‎ای کار می‌کند، از لندن به سوی استرالیا یا نیوزلند، بدون هیچ‎گونه توقفی در بین راه، پرواز خواهد کرد زیرا این هواپیما نیازی به ایستادن برای سوخت‎گیری ندارد. در این پروازها، کربنی هم از هواپیما خارج نمی‎شود بنابراین باعث گرم شدن سطح کره زمین نیز نخواهد شد.
۳) کیسه‎های نایلونی، قاتلین آبزیان:
البته متخصصان گفته‎اند، اینکه به‎طور گسترده‎ای تاکید می‏شود که هرساله کیسه‎های نایلونی بازیافت نشده، جان ۱۰۰ هزار حیوان و یک میلیون پرنده دریایی را می‎گیرد؛ کمی اغراق‎آمیز است! آنها عقیده دارند که این مسئله تهدیدی نه چندان بزرگ برای بیشتر گونه‎های دریایی همانند خوک آبی، وال، دلفین و مرغ دریایی است.
۴) راهکار جدید برای پوشک‎ کردن بچه‎ها:
محققان دریافته‎اند که استفاده از پوشک‎های قابل شستشو که در سراسر اروپا به عنوان راهی کلیدی برای نجات محیط زیست استفاده می‎شود، نسبت به انواع یک‎بار مصرف، کربن بیشتری از خود به جای می‎گذارد، مگر اینکه والدین روشی برای شستن مناسب آنها اتخاذ کنند که از دور ریختن سریع آنها خودداری کنند.
۵) سواحلی خنک و رویایی:
به زودی قرار است شبکه‎هایی از لوله‎های حاوی مواد خنک‎کننده در زیر شن‎های سواحل کار گذاشته شود که گرما را از سطح ساحل جذب کنند؛ استخرها و حوضچه‎های طبیعی هم قرار است با این روش خنک شوند. همچنین ایده‎هایی وجود دارد مبنی بر اینکه دستگاه‎های بزرگ مخصوص دمیدن هوا در سواحل قرار دهند تا نسیمی خنک و دل‎انگیز در سراسر ساحل برقرار کند!
۶) آتشفشان در شیلی، ۵ هزار نفر را از خانه‎های خود فراری داد:
انفجار، بسیار مهیج و غافلگیرانه بود زیرا کوه آتشفشان «چایتن»، در ۸۰۰ مایلی (۱۲۹۰ کیلومتر) جنوب سانتیاگو، اگر نگوییم هزاران سال، دست‎کم صدها سال را در خواب بوده است. کوه آتشفشان، روز جمعه در «پاتاگونیا»، ناحیه‎ای در جنوب شیلی و آرژانتین، فعالیت خود را شروع کرد و فوران‎های به ارتفاع ۱۲ مایلی آن باعث پوشیده شدن سطح وسیعی از زمین با لایه‎ای از خاکستر شد.
۷) زندگی دوباره گیاهان جهان، زیر کوه آرکتیک:
این مجموعه نگهداری از دانه‎های انواع گیاهان، به منظور حفاظت نسل گیاهان در برابر بلایا انجام شده است به‎طوری‎که اگر مجموعه دانه‌های یک گیاه، در محل طبیعی و بومی‎اش بنا به دلیلی از بین برود، یک منبع جایگزین برای تامین آن در این محل موجود است.
۸) رای نیاوردن شکارچی‌های گوزن:
خوشحالیم که مک‌کین رئیس جمهور آمریکا نشد! وقتی در مورد سارا پیلین، فرماندار آلاسکا و معاون نامزد ریاست جمهوری سخن به میان می‎آید، خیلی طبیعی است که از او به عنوان مادر ۵ فرزند و البته شکارچی گوزن‎ها یاد شود. این در حقیقت بخش اصلی شخصیت سیاسی اوست. پیلین اولین کاندیدای ریاست جمهوری آمریکا در تاریخ است که شکار می‎کند؛ می‎کشد؛ دل و روده درمی‎آورد؛ پوست می‎کند؛ کباب می‎کند و سپس جانور نگون‎بخت را می‎خورد و در عین حال کفش پاشنه بلند هم می‎پوشد!
۹) میمون‎های شناگر:
دانشمندان علوم طبیعی بسیار متعجب شدند وقتی میمون‎هایی را دیدند که در طول یک رودخانه به منظور دستیابی به تعدادی از میوه‎های دلخواهشان که در پناهگاهی در جزیره کاجا در بورنئو ذخیره کرده بودند، مشغول شنا هستند. قبلا تصور می‎شد فقط اوران‎گوتان‎ها قادر به شنا کردن نباشند.
۱۰) نهنگ بلوگا ناگهان عکاس را گاز گرفت:
«دن بورتون»، عکاسی اهل Devon، در حال عکس گرفتن از «جولیا پتریک» ۳۶ ساله، یکی از غواصان مشهور دنیا به همراه نهنگ‎ها بود که این اتفاق افتاد. جولیا پتریک و بسیاری از غواصان روسی هر سال در سواحل شمال غربی روسیه جمع می‎شوند تا به همراه نهنگ بلوگا، نهنگی که ساکن دریای سفید است و می‎تواند تا ۱۶ فوت رشد کند، به غواصی بپردازند.
۱۱) گم شدن توده عظیم یخی در قطب جنوب:
تصاویر ماهواره‎ای نشان داده است که از پایان فوریه، مساحتی حدود ۱۶۰ مایل مربع از ناحیه «ویلکینز شلف» در قطب جنوب گم شده است. محققان عقیده دارند که تغییرات آب‎ و هوا، خیلی سریع‎تر از آنکه دانشمندان پیش‎بینی کنند، باعث متلاشی شدن آن سرزمین شده است.
۱۲) طبیعت آفریقا در خطر نابودی:
از بین رفتن یخ‎های ارتفاعات «کلیمانجارو» و کم شدن آب‎های دریاچه «چاد»، از جمله مهم‎ترین مشکلات شناخته شده در آفریقا است؛ اما قطع درختان جنگلی، شهرسازی و تبدیل جنگل‎ها به کشتزار و مزارع نیز همان خسارات را به دنبال دارد.
۱۳) پرندگان، تکامل‌یافته دایناسورها:
سال گذشته، کلاژن نگهداری شده از استخوان «تیرانوساروس رکس»، به منظور شناسایی محتوای اسیدآمینه‎ها و مقایسه با سایر گونه‎ها، شکسته و با روش «مس اسپکترومتر» تجزیه شد. محققان سپس مدل ملکولی مرغ و شترمرغ را با ملکول‎های تیرانوساروس رکس مقایسه کردند و شباهت‎های زیادی یافتند. آنها امید دارند با انجام آزمایشات بیشتر کشف کنند که کدام نوع پرنده خوی درندگی بیشتری دارد و به این حیوان نزدیک‎تر است.
ترجمه: پروانه حجت
منبع : خبر آنلاین