سه شنبه, ۲۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 14 May, 2024
مجله ویستا

روزه، پلی از خود تا خدا


روزه، پلی از خود تا خدا
با نگاهی به مذاهب و حتی فرقه های مختلف می بینیم که روزه به انواع و اشکال مختلف توصیه شده است از روزه سکوت گرفته تا روزه هایی که شامل نخوردن گوشت حیوانات در روزهای خاص در ماه می شود و بزرگترین تجلی آن یکماه روزه داری مسلمانان است که هم در مادیات تجلی می یابد و هم شامل پایبندی به یکسری اصول معنوی به طور توامان می شود. روان شناسان روزه را راهی برای رسیدن به آرامش می دانند و البته شناخت خود امساک و اصرار بر کنترل خواست های نفسانی در برابر پرخوری، بدرفتاری و تضییع حقوق اجتماعی که به نوعی در انسان مکانسیم هایی برای به حرکت در آمدن به سوی خوبی ها و کمال را ایجاد می کند و رشد روحی را به همراه خواهد داشت. در این دوره انسان به قدرت اراده خود پی می برد و بیش از هر زمان دیگری متوجه می شود اگر که بخواهد می تواند گرسنگی را به راحتی تحمل کند و از گفتن و انجام اعمال خشونت بار و هیجانات نامطلوب خودداری کند و به آرامش درونی برسد.
و بر خلاف ظاهر که گمان می رود این گرسنگی کشیدن نوعی خودآزاری است فرد روزه دار در این دوره متوجه می شود که خود را دوست دارد و بیش از هر زمان دیگری متوجه سلامت خود هست و این حس را از روی اطعام خاصی که برای خود مهیا می کند و استرسی که آگاهانه از خود دور می کند، می فهمد. در زمان روزه داری انسان به توانمندی خود برای به دست گرفتن کنترل خویش که عواقب آرامش بخشی برای وی به همراه دارد پی می برد ذهن او از بسیاری افکار پریشان و درهم و پراسترس خالی شده و او آرامش را با تمام وجود تجربه می کند که تجربه البته لذت بخشی است. نگاهی به آمارها و گزارش ها نیز نشان می دهد این حس در سطح کلان جامعه موجب کاهش درگیری ها و رفتارهای منفی در جامعه و خانواده و به عبارت بهتر کاهش جرم و جنایت می شود.
همچنانکه کارشناسان امر می گویند روزه موجب می شود بافت های بدن از جمله جریان خون، بافت قلب و دیگر سیستم های بدن استراحت کرده و انرژی دوباره بگیرند و همان طور که بدن از شادابی برخوردار می شود روح بشر نیز به سبب تغییرات در رفتارهای نادرست به سلامت روانی دست پیدا می کند. روان شناسان نیز معتقدند اعتماد به نفس، اراده و عزم جدی در زندگی فرد روزه دار صداقت، رشد، کمال و آرامش و آگاه بودن به اعمال خود از مهمترین دستاوردهای فردی انسان روزه دار است که حتی تا بعد از این ماه، اثراتش باقی می ماند.

مریم بابایی
منبع : روزنامه ابتکار