شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

آشنایی با ویتامین K


آشنایی با ویتامین K
از آنجایی كه در تشكیل عوامل انعقادی ٢و۵ و٩ و۰١نقش دارددر پیشگیری از خونریزی های داخلی و خارجی و كم كردن خونریزی عادت ماهیانه نقش ایفا مینماید. همچنین در اكسیداسیون اسید گلوتامیك نیز نقش دارد. كمبود آن می تواند منجر به افزایش زمان پروترومبین و خونریزی , اكیموز و سلیاك و كولیت و اسپرو گردد.از جمله منابع این ویتامین میتوان به ماست آلفا آلفا, زرده تخم مرغ, روغن بزرك یا كتان, روغن سویا, روغن كبد ماهی و برگ سبز سبزیجات اشاره نمود.اشعه ایكس و اسعه رادیواكتیو و آسپرین و آلودگی هوا از جمله عوارض لز بین برنده آن هستند و مقدار این ماده مغذی در غذاهای منجمد شده كمتر از غذاهای طبیعی است.
آشنایی با ویتامین E
یك ویتامین محلول در چربی است.این ویتامین در بافت كبد و چربی و قلب و عضلات بیضه ها و رحم , خون و غده هیپوفیز و غدد فوق كلیوی ذخیره میگردد. این ویتامین را بعلت خواص آنتی اكسیدانی اش ویتامین جوانی میدانند. همچنین این ویتامین موجب رسیدن مقادیر زیادی از اكسیژن به بدن می شود و موجب افزایش طاقت و تحمل حین انجام فعالیت هعای بدنی می شود. در اثر كمبود این ویتامین عوارض زیر مشاهده می گردد. تخریب گلبولهای قرمز(آنمی همولیتیك) , تحلیل عضلات , بعضی از انواع كم خونی ,برونكوپنومونی در كودكان نارس, نوروپاتی و میوپاتی همراه با كراتین اوری در بزرگسالام مبتلا به سوجذب طولانی مدت. از منابع این ویتامین می توان به جوانه گندم, دانه سویا, كلم بروكلی, اسفناج, آرد غلات كامل و تخم مرغ.
آشنایی با ویتامین D
ویتامین D یك ویتامین محلول در چربی است. بدن انسان این توانایی را دارد كه در مقابل نور خورشید این ویتامین را بسازد. بدیهی است وجود بخار زیاد و همچنین هوای آلوده به سبب جلوگیری از تابش مستقیم و كافی نور خورشید میتواند موجب كاهش تولید این ویتامین در داخل بدن گردد.مقدار توصیه شده این ویتامین ۰۰۴ واحد بین المللی(معادل ده میكروگرم ) در روز میباشد.این ویتامین موجب تسهیل در جذب و استفاده از فسفر و كلسیم و استحكام اسكلت بندی میشود و كمبود آن در دوران كودكی منجر به راشی تیسم و در دوران بزرگسالم منجر به استئو مالاسی و هیپوكلسیمی و هیپوفسفاتمی می گردد.روغن ماهی , ساردین, شاه ماهی , ماهی آزاد, ماهی تون,شیر و محصولات لبنی از جمله منابع طبیعی این ویتامین می باشند.
آشنایی با ویتامین ث یا اسیدآسكوربیك
این ویتامین جزو ویتامین های محلول در آب بوده و از آنجایی كه تقریبا شناخته شده ترین نوع ویتامین است احتیاج به معرفی چندانی ندارد. تقریبا تمام جانوران به جز انسان و میمون و خوكچه هندی آنرا در بدن خود میسازند.این ویتامین به جذب آهن در بدن كمك می كند و همچنین در تشكیل كلاژن نیز نقش دارد,زخم و سوختگی و خونریزی لثه را التیام بخشیده و در پایین آوردن كلسترول خون نقش دارد و احتمال ایجاد لخته های خونی در سیاهرگ را كم میكند. همانطور كه همه شما داستان ملوانانی را كه به راههای دوردست میرفتند و ... را شنیده اید و میدانید كه كمبود این ویتامین در بدن منجر به ابتلا به اسكوربوت خواهد شد. همچنین استفاده از مقادیر فوق العاده زیاد این ویتامین میتواند منجر به بروز اسهال متناوب و تكرر ادرار و سنگ های كلیوی گردد. مركبات و سبزیها و میوه ها از جمله منابع غنی این ویتامین هستند و نگهداری طولانی مدت در یخچالها,پختن, حرارت, اكسیژن, نور و دخانیات از جمله عوامل از بین برنده آن هستند.
آشنایی با ویتامین A
این ویتامین یك ویتامین محلول در چربی است. این ویتامین به دو صورت وجود دارد.
رتینول : كه فقط در غذاهای حیوانی یافت می شود
كاروتن : كه هم در غذاهای حیوانی و هم غذاهای گیاهی یافت می شود. بعلت محلول بودن در چربی , این ویتامین می تواند در داخل بدن ذخیره گردد لذا مصرف بیش از اندازه آن میتواند موجب مسمومیت گردد. این مسمومیت خود را به شكل درد مفاصل ,هیپركلسیمی , ریزش مو, دل بهم خوردگی, اسهال, استفراغ ,بی اشتهایی , تاری دید, قاعدگی نامرتب, پوسته پوسته شدن پوست, خستگی , سردرد نشان خواهد داد و این در حالی ایت كه كمبود این ماده مغذی میتواند منجر به عقیمی مردان ,شب كوری و گزروفتالمی گردد.مقدارمورد نیاز این ویتامین برای افراد بالغ معادل ١٠٠٠٠ واحد بین المللی(IU یا International Unit) میباشد.از جمله منابع این ویتامین میتوان به روغن كبد ماهی, هویج, سبزی های سبز و زرد, زرده تخم مرغ, شیر و فرآورده های آن, مارگارین و میوه های زرد.

انواع ویتامین های گروه ب
ویتامین ب۱ یا تیامین ویتامین ب۲ یا ریبوفلاوین
ویتامین ب۳ یا نیاسین ویتامین ب۶ یا پیریدوکسین
ویتامین ب ۹ یا اسید فولیک ویتامین ب ۱۲ یا کوبالامین
ویتامین های گروه ب
ویتامین های گروه ب را ویتامین اعصاب و ویتامین اخلاق نیز نامیده اند. این ویتامین ها در اكثر واكنشهای مربوط به سوخت و ساز انرژی(كربوهیدراتهانقش دارند و شاید بتوان كمبود آنرا شایع ترین نوع كمبود ویتامین در جامعه امروز ایران دانست از سویی كسب مقدار زیادی از انرژی از نان و برنج كه به سبب جدانمودن سبوس شان از لحاظ ویتامینی بسیار فقیر هستند و از سویی استفاده زیاده از حد از مواد قندی كه موجب از بین رفتن چند نوع از ویتامین ب میشود باعث شده اند كه عوارض روانی كمبود این گروه ازویتامین ها نظیر بی حالی، افسردگی، پرخاشگری، عدم تعادل روحی، ضعف جسمی، عدم تمركز فكری و .... به وفور در جامعه ما یافت شود.
منبع : دایرکتوری جامع پزشکی ایران


همچنین مشاهده کنید