چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

مسمومیت های غذایی


مسمومیت های غذایی
تغذیه نامناسب یکی از مشکلات امروزه جامعه است. دغدغه های شغلی و کمبود وقت موجب شده تا خیلی ها مراقب تغذیه خود نباشند. در این شرایط احتمال بروز مسمومیت غذایی افزایش می یابد.
بیشتر مسمومیت های غذایی در اثر باکتری رایجی به نام «ای - کلی Coli ـ E» ایجاد می شود. به طور معمول افراد در پیک نیک، مدارس، دانشگاه ها و اغذیه فروشی های سطح شهر دچار این عارضه می شوند. زیرا در این مکان ها ممکن است موادغذایی برای طولانی مدت خارج از یخچال قرار گیرند یا هنگام آماده شدن موادغذایی نکات بهداشتی رعایت نشود. مسمومیت غذایی از طریق محصولات لبنی و گوشت قرمز خام که طولانی مدت از یخچال بیرون مانده است نیز منتقل می شود. (بخصوص سس مایونز روی سالاد که یکی از عوامل اصلی است).
سالانه ۶۰ تا ۸۰ میلیون نفر در جهان دچار مسمومیت غذایی می شوند که ۶ تا ۸ میلیون نفر جان خود را از دست می دهند. نوزادان و افراد پیر بیش از بقیه افراد در معرض این خطر قرار دارند. افرادی که در شرایط حاد مانند بیماری کلیوی، دیابت و یا ضعف سیستم ایمنی بدن قرار دارند، بیشتر از بقیه در معرض خطر هستند.البته زنان باردار و زنانی که در دوران شیردهی قرار دارند نیز باید بسیار مراقب غذای مصرفی خود باشند. علایم این بیماری به طور معمول ۲ تا ۶ ساعت پس از خوردن غذای آلوده خود را نشان می دهد. البته زمان آن ممکن است کم یا زیاد شود. این زمان بستگی به نوع آلودگی و سمی که وارد بدن می شود دارد. بهتر است با برخی از عوارض و علایم مسمومیت آشنا شوید:حالت تهوع و استفراغ، معده درد و شکم درد، اسهال (گاهی همراه با خون)، تب و سرماخوردگی، ضعف (که ممکن است شدید و موجب تنگی نفس شود)، سردرد.
به طور معمول افراد ۲ روز بعد از مسمومیت غذایی ، بهبود پیدا می کنند و باید با مصرف مایعات و نوشیدنی ها - البته جز شیر و نوشیدنی های کافئین دار - از خشک شدن آب بدن جلوگیری کنند. زیرا در اثر اسهال و استفراغ «فلوید» بدن دفع می شود و باید دوباره جایگزین شود تا زمان بهبودی کامل باید از خوردن غذاهای جامد و سخت و لبنیات پرهیز شود.چنانچه به اسهال مبتلا شدید و به خاطر استفراغ و حالت تهوع قادر به نوشیدن مایعات فلوید نبودید باید با استفاده از امکانات پزشکی و دارویی از فلوید، به صورت داخل وریدی استفاده کنید. بخصوص لازم است این حالت در مورد کودکان کم سن اجرا شود. توجه داشته باشید که هیچ وقت در حالت اسهال دکتر برای شما آنتی بیوتیک تجویز نمی کند. زیرا
آنتی بیوتیک باعث تأخیر روند بهبودی و حالت اسهال شده و موجب می شود تا مواد آلوده همچنان در خون شما باقی بماند. چنانچه در اثر مصرف قارچ دچار مسمومیت شده اید، فوراً باید نزد پزشک بروید تا دکتر با خدمات اورژانس مواد سمی را از داخل معده شما خارج کند و معده شما را شست و شوی دهد.برای جلوگیری از مسمومیت غذایی، نکات زیر را در حین درست کردن غذا رعایت کنید:
▪ با دقت دست های خود را بشویید و ظروف و لوازم آشپزخانه را خوب تمیز کنید.
▪ غذاها را با حرارت کافی طبخ کنید. به طور نمونه گوشت قرمز باید در دمای حداقل ۱۶۰ درجه فارنهایت، مرغ ۱۸۰ درجه فارنهایت و ماهی ۱۴۰ درجه فارنهایت پخته شود.
▪ هرگز گوشت، ماهی یامرغی را که پخته شده ، به داخل ظرفی که قبل از پخته شدن در آن بوده (وقتی خام بوده) بازنگردانید، مگر این که آن ظرف را به دقت شسته باشید.
▪ هرگونه غذا یا موادی را که برای آن لحظه احتیاج ندارید داخل یخچال بگذارید و درجه یخچال خود را حدود ۴۰ درجه فارنهایت و درجه فریزر خود را روی صفر درجه یا زیر صفر درجه فارنهایت تنظیم کنید.
▪ مرغ، گوشت و ماهی را که بیش از یک یا دو روز به صورت خام در یخچال نگهداری شده است، مصرف نکنید.
▪ غذاهایی را که تاریخ مصرفشان گذشته به هیچ وجه استفاده نکنید و به تاریخ انقضای موادغذایی و برچسب روی آن توجه کنید.
▪ از مصرف غذاها و موادغذایی که بوی عجیب و ناخوشایندی دارند، پرهیز کنید.
● چند توصیه
▪ هرگز به کودکان زیر یک سال عسل ندهید.
▪ چنانچه در خانه غذا کنسرو می کنید، همه نکات بهداشتی را رعایت کنید و تکنیک های لازم را اجرا کنید.
▪ از قارچ وحشی استفاده نکنید.
▪ چنانچه باردار هستید یا سیستم ایمنی بدن تان ضعیف شده از پنیرهای نرم بخصوص آنها که از کشورهای متفرقه وارد شده اند، استفاده نکنید.
▪ در طول سفر از غذاهای گرم و تازه پخته شده و آب جوشیده استفاده کنید. از خوردن میوه و سبزیجات خام و پوست دار پرهیز کنید و پوست میوه را نیز بگیرید.
▪ چنانچه فرزند کوچک در خانه دارید، مرتب دستان خود را بشویید و لباس زیر کودک خود را تند تند تعویض کنید تا عفونت و میکروب وارد بدنش نشود.
مترجم: هلیا خرم
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید