چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

مسمویت‌های غذائی


مسمویت‌های غذائی
● شیوع مسمومیت‌های غذائی در تابستان
مسمویت‌های غذائی و تنفسی از شایع‌ترین بیماری‌ها پس از مصرف غذاست كه در تابستان تشدید می‌یابد، به طوریكه سالانه بیش ازده میلیون نفر در كشور ما دچار مسمومیت‌های غذائی می‌شوند كه نود درصد این مسمومیت‌ها با عوامل عفونی بسیار خطرناك همراه و بیست در صد دیگر آن حتی می‌تواند كشنده باشد
پرشكان متخصص و كارشناسان امر در اصفهان معتقدند:كباب ، همبرگر، غذاهای كنسرو شده و دیگر غذاهای فانتزی گوشتی و سس دار از جمله غذاهایی هستند كه مستعد آلودگی مسمویتهای غذائی می‌باشند
آنان اذعان می‌دارند "آب" هم در صورت عدم رعایت نكات بهداشتی می‌تواند جزو خطرناكترین مسمومیتهای غذائی باشد
دكتر"حسین خدمت"فوق تخصص بیماریهای گوارشی در این‌باره می‌گوید: مسمومیت- های غذائی از شایع‌ترین بیماریها پس از مصرف غذاست كه در تابستان تشدید می‌شود
وی اظهار كرد:مسمومیت غذائی معمولا بعد از چند ساعت از مصرف غذا با علائمی مانند تهوع ، استفراغ ، دردشكم ، تب و اسهال همراه است. وی بااشاره به‌اینكه غذاهای گوشتی و كنسرو شده به‌علت پخته نشدن مغز گوشت، آلودگی بسیاری دارد، افزود: معمولا این آلودگی در مواد غذائی كنسرو شده كه از مواد نگهدارنده " نیترانی " در آنها استفاده می‌شود، رخ می‌دهد كه باعث تنگ شدن رگهای مغز و در نهایت سردرد می‌گردد وی اظهار داشت: برخی از مسمومیت‌های غذائی چند هفته بعد از مصرف غذا با علائمی مانند فلج اندام، فراموشی،بی‌حسی، گز گز و مور مور شدن اندامها بروز می‌كند این فوق تخصص بیماریهای گوارشی، مسمومیت غذائی را قابل پیشگیری دانست و خاطرنشان كرد: امكان مسمومیت غذائی با رعایت كامل نكات بهداشتی و تشخیص سالم بودن غذا كاهش پیدا می‌كنددكتر "حمید الله‌بهادر " متخصص بیماری‌های عفونی نیز معتقد است: با شروع فصل تابستان مسمویت‌های غذائی و تنفسی بیش از هر بیماری دیگری،سلامتی مردم را به خطر می‌اندازد وی گفت:مهمترین نشانه‌های آن مربوط به عملكرد دستگاه گوارش و تاثیر سموم بر سیستم اعصاب مركزی است، لذا مسمومیت غذائی و تنفسی می‌تواند با علائمی همچون تب ، سردرد ، خواب آلودگی ، دردهای عمومی بدن ، ضعف بنیه ، تهوع ، استفراغ‌های مكرر ، دل درد و دل پیچه،اسهال ، افت فشار خون ، كندی ضربان قلب ، تشنج و حملات عصبی و لرز بروز كند
وی افزود:اسهال و استفراغ بخصوص در بین كودكان از شایع‌ترین علائم مسمویت- های غذائی است كه به دلیل از دست دادن آب بدن، بسیاری از آنها دچار ضعف بنیه می‌شوند و برخی از آنها بدلیل این ضعف حتی جان خود را از دست می‌دهند. این متخصص بیماری‌های عفونی، تعداد مواد غذائی كه موجب مسمومیت می‌شوند و در ظاهر نیز مشخص نیستند، را پرشمار دانست وی گفت: مواد غذائی حاوی چربی و قندی نظیر بستنی و شیر و غذاهای گوشتی مانند كباب و استیك و همبرگر دارای طیف گستردهای از میكروبهای عفونی است وی افزود: تغییر و آسیب دیدگی مواد غذایی در ظروف، یكی دیگر از مهمترین عوامل بروز مسمومیتهای غذائی و ایجاد بیماری بوتولیسم است كه بدلیل تولید و تنوع سم بوتولیسم توسط نوعی باكتری بی‌هوازی ( كلستریدویوم بوتولینوم) بروز می‌كند وی اظهار داشت:این باكتری كه می‌تواند در داخل ظروف موادغذائی كنسرو شده و كنسانتره رشد كند، با علائم عصبی شدید و خطرناك همراه است
وی گفت: برای جلوگیری از ابتلا به مسمومیت غذائی بخصوص در تابستان كه تشدید پیدا می‌كند باید اقدامات لازم را انجام داد بهادر افزود: خریداران باید به تاریخ مصرف مواد غذائی بسته بندی شده ، پاستوریزه و كنسرو شده توجه كنند . به گفته وی، هر ماده غذائی قابل طبخ بخصوص غذاهای كبابی مثل گوشت و مرغ باید كاملا پخته شود
دكتر "عطاالله قاضی مراد " متخصص بیماری‌های تنفسی نیز گفت : زندگی در محیطهای آلوده و پردود علاوه بر اینكه باعث اختلال در سیستم ریوی و تنفسی افراد بخصوص كودكان و سالخوردگان می‌شود موجب مسمومست تنفسی واختلال در رشد ریه‌ها نیز می‌گردد وی افزود: با شروع فصل تابستان افرادی كه در چنین محیطی زندگی می‌كنند پنج برابر بیشتر از سایرین در معرض ابتلاء به امراض مختلف ریوی ، تنفسی ، سرطان ریه و مسمومیت تنفسی هستند وی افزود: در فصل تابستان بدلیل آلودگی هوا میزان مبتلایان به بیماریهای سردرد ، ریوی ، حملات قلبی و حالت تهوع‌های مكرر افزایش می‌یابد وی همراه داشتن یك بطری آب خنك در تابستان به خانواده‌ها هنگام تردد در شهر را توصیه كرد
مهندس"فلاح حیدر ماه" كارشناس ارشد بهداشت محیط استان اصفهان نیز گفت: با فراسیدن فصل تابستان و افزایش دما نیاز به مصرف آب بیشتر احساس می‌شود كه بسیاری از كسبه با فراهم كردن امكاناتی نظیر آبخوریهای مختلف و نصب آن در پیاده‌روها به كمك عابرین و رهگذاران تشنه می‌شتابند
وی افزود: اما این گونه وسایل باید تابع شرایطی باشد تا مصرف‌كننده دچار بیماری نشود
وی گفت: آبخوریهای سطح شهر باید به سیستم عمومی آب شهری متصل و شیرهای آن با زاویه ۴۵‬درجه باید تعبیه شده باشد وی باتاكید بر اینكه مغازه‌داران باید از گذاشتن لیوان در كنار آبخوریها كه باعث استفاده مشترك مصرف‌كنندگان می‌شود، خودداری كنند، افزود: روزانه تانكرها و ظروف آب موجود در سطح شهر از سوی مغازه‌داران چند بار پر می‌شود كه بر اثر بی‌توجهی در شست و شو، گندزدائی و عدم اطلاع كافی از نحوه انتقال عوامل بیماری زا نظیر وبا، حصبه، بیماری‌های انگلی و... امكان تكثیر این دسته از میكروبهای بیماریزا نیز فراهم می‌گرددمهندس حیدرماه گفت: از كسبه انتظار می‌رود نسبت به نصب آبخوریهائی كه به شبكه آب آشامیدنی شهری وصل می‌شوند، اقدام كنند و فلاكس و لیوانهائی را كه موجب بیماری مردم می‌گردد، جمع آوری كنند. مهندس "مهدی رفیعی" مدیر بهداشت محیط استان اصفهان نیز گفت:خانواده‌ها با توجه به فصل تابستان باید از غذاهای بسته بندی شده بخصوص غذاهای آماده گوشتی ( كنسرو مرغ ، ماهی ، سوسیس ، كالباس) استفاده كنند
وی افزود: منظور از بسته بندی مواد غذائی حفظ كیفیت بهداشتی و خوراكی آن در طول مدت نگهداری و حمل و نقل می‌باشد كه مواد غذائی را در مقابل عوامل فسادكننده ( شیمیائی ، فیزیكی و بیلوژیكی) مصون نگه دارد
وی بااشاره به‌اینكه برچسب هر ماده غذائی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، اضافه كرد: ذكر شماره پروانه ساخت، نوع محصول،نام تجاری محصول،حجم یا وزن محصول،تركیبات به‌كار رفته در محصول،آدرس و شماره تلفن كارخانه، شماره سری ساخت تولید،تاریخ تولید و انقضا از جمله مواردضروری ثبت شده روی برچسب‌های مواد غذائی است
وی گفت: خانواده‌ها علاوه بر توجه بر ثبت موارد فوق باید به ذكر مواردی مانند منع مصرف در صورت لزوم،ذكر نحوه مصرف در صورت نیاز و شرایط نگهداری در جای خشك یا خنك و یا دور از تابش مستقیم نور خورشید دقت كنند
منبع : سایت کودکان


همچنین مشاهده کنید