سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا


صفرانبولو


صفرانبولو
شهر نمونه ای است که ویژگی زندگی جامعه سنتی را در قالب شهر نشینی عرضه نموده و دارای آثار تاریخی و فرهنگی فراوانی است . این شهر با میراث فرهنگی غنی و حفظ موفقیت آمیز آن ، تبدیل به یک شهر مشهور جهانی شده و از سوی یونسکو در فهرست میراث جهانی قرار گرفته است. صفرانبولو که بیشتر با خانه های قدیمی ترک شناخته میشود با ابعاد تاریخی و زیبائیهای طبیعی خود هر روز بیش از گذشته جلب توجه می نماید. صفرانبولو با آثار فرهنگی بی شمار خود که بیش از ۱۲۰۰ اثر آن تحت حفاظت قرار دارد امروزه یکی از بهترین مناطق حفاظت شده در ابعاد شهری است.
● تاریخ :
در بخش شمال غربی آناطولی و در منطقه ای که در تاریخ با نام Paphlagonia از آن نام برده شده ، تاریخ این شهر به ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد می رسد. این شهر نام خود را از نام صفران ( زعفران ) گرفته و در طول تاریخ مهد تمدنهای بسیاری شده است که در راس آنها امپراتوری روم ، بیزانس و سلجوقی و عثمانی قرار دارد. اشغال قطعی صفرانبولو از سوی ترکان در سال ۱۱۹۶ بوده است. صفرانبولو در سابقه تاریخی خود ، در دوران عثمانی به بالاترین سطح فرهنگی و اقتصادی رسیده است . این شهر در قرن ۱۷ یکی از مراکز مهم اقامتی بروی جاده استانبول - سینوپ بوده و با ایجاد امکانات توسعه اقتصادی منطقه ، باعث ثروتمندی منطقه شده است . در این دوره ارتباطات بسیار نزدیکی با استانبول و کاستامونو داشته و از کاخ عثمانی و بعضی از دولتمردان آثار مهمی در این شهر برجای گذاشته اند.
● آب و هوا :
آب و هوای صفرانبولو دارای ویژگی بینابین دریای سیاه و آناطولی مرکزی است . تابستانهای گرم و زمستانهای سرد و فصل بهار آن معتدل می باشد. دوره بهار و پائیز آن طولانی است.
● راه ارتباطی :
جاده زمینی : از طریق سه جاده میتوان به صفرانبولو مسافرت نمود. می توان پس از طی ۸۰ کیلومتر از تقاطع گرده در جاده آنکارا - استانبول به کارابوک رسید . این شهرستان از سمت شمال با استان بارتین و از سمت شرق نیز با استان کاستامونو مرتبط می باشد.
▪ راه آهن :
از طریق راه آهن می توان تا کارابوک مسافرت نمود. برای مسافرت بین کارابوک تا زونگولداک می توان از راه آهن استفاده نمود.
▪ راه هوایی :
نزدیکترین فرودگاه منطقه در فاصله ۲۴۰ کیلومتری ( فرودگاه آنکارا ) قرار دارد.
● اماکن دیدنی :
صفرانبولو که بیشتر بواسطه خانه های قدیمی ترک شناخته میشود دارای آثار فرهنگی بی شماری که ۱۲۰۰ اثر آن تحت حفاظت قرار دارد میباشد. این خانه ها در دو بخش شهر قرار دارد . یکی در منطقه بازار که محل خانه های زمستانی و دیگر منطقه باغلار که محل خانه های تابستانی است. بیشترین آثار تاریخی و توریستی شهر در منطقه بازار قرار دارد . این منطقه از قلعه شمالی و تپه های هیدیرلیک در جنوب قابل مشاهده است . تپه های هیدرلیک که دو آرامگاه بروی آن قرار دارد، در دوران قدیم بعنوان محل نماز روباز مورد استفاده قرار می گرفت . از این تپه میتوان آثار تاریخی شهر را بصورت یکجا مشاهده نمود.
قلعه و اطراف آن اولین اماکن مسکونی است . ارک حکومت قدیم که بروی این تپه قرار دارد ، برج ساعت ۲۰۰ ساله که هنوز هم فعال است و ساختمان زندان که اکنون مورد استفاده قرار نمیگیرد از اماکن دیدنی این شهر است .
در این شهر ۲۵ مسجد با اهمیت تاریخی وجود دارد . مهمترین این مساجد ، مسجد کپرو لو محمد پاشا و مسجد صدر اعظم سلطان سلیم سوم بنام عزت محمد پاشا می باشد. پاساژ جین جی و حمام در حال فعالیت جین جی از سوی استاد جین جی صفرانبولی که مشاور سلطان دلی (دیوانه ) ابراهیم بود ساخته شده و از آثار دیدنی شهر می باشد. تجارت و تولید در صفرانبولو بر اساس سیستم استادکار - پادو در سرای های مختلف انجام می گرفت . سرای های آهن کاران ، مسگرها و رویگران امروزه نیز ادامه صنایع دستی همان دوران می باشد. در مغازه های تاریخی که پس از بازسازی بعنوان مراکز فروش یمنی در آمده اند کالاهای کادوئی ویژه صفرانبولو بفروش می رسد.
▪ روستای یوروک :
این روستا که به روی جاده صفرانبولو - آراچ و در ۱۳ کیلومتری صفرانبولو قرار دارد همانند یک موزه روباز است . رفت و آمد از طریق تاکس انجام میگیرد. تمامی خانه هاو کوچه های آن که تحت حفاظت قرار گرفته بسیار تمیز است . کاخ کایماکچی اوغلو ، کاخ سپاهیلر ، مسجد چوبی و رختشویخانه که بعنوان گالری هنری بازسازی شده ، از اماکن دیدنی این روستاست. در این روستا می توان گوزلمه و باقلوا خورد و کالاهای کادوئی فراوانی خریداری کرد. محل اقامت وجود ندارد.
▪ زیبائیهای طبیعی :
صفرانبولو علاوه بر خانه ها و آثار تاریخی ، دارای زیبائیهای طبیعی جالب انگیزی نیز می باشد. محوطه های جنگلی فراوان ، گردشگاهها و وادی ها ، محل مناسبی برای پیک نیک ، پیاده روی ، صعود ، دوچرخه سواری و غیره می باشد. کانال آب اینجه کایا ، روستای یوروک با خانه های بسیار زیبا ، غارهای بولاک و هیزار ، خانه حاجیان و گورسنگهای اطراف و روستای اوچ بولوک ، گردشگاه دوزجه ، دشت ساری چیچک و اولو ، محوطه پیک نیکی گورلئیک سایر اماکن توریستی شهر می باشد.
● موزه ها :
▪ خانه های موزه :
از سوی وزارت فرهنگ ، فرمانداری و بخش خصوصی خانه های موزه در صفرانبولو ساخته شده است. قدیمی ترین آنها خانه موزه فرمانداران ساخته شده از سوی وزارت فرهنگ و کاخ کیلجیلر بازسازی شده از سوی فرمانداری بعنوان موزه ای ای که نمونه های زندگی صفرانبولوی قدیمی و اتنوگرافیکی را به نمایش گذاشته است می باشد . سایر خانه های دیدنی نیز کاخ ممتازلار و کاخ کارا اوزوملر می باشد. در موزه احمد دمیر اذان یمنی جیلیک نیز که در ناحیه یمنی جیلر قرار دارد نمونه هایی از صنایع دستی در حال نابودی یمنی جیلیک را به نمایش گذاشته است.
● خوردنی ها :
در شهر اماکن بازسازی شده فراوانی برای تفریح و خوردن و آشامیدن وجود دارد . عصرها در اماکن تفریحی که اکثریت آنها در منطقه بازار قرار دارد می توان موسیقی زنده گوش کرد . گوزلمه ، کباب ، ماکارونی، بورک آبی ( آب پز) و باقلوای خانگی از خوراکیهای محلی است. راحت الحلقوم تازه پسته ای ، پسته زمینی گلابدار و زعفرانی، همانند خانه های صفرانبولو مشهور است.
● خریدنی ها :
در صفرانبولو صنایع دستی هنوز هم بصورت وسیعی تولید میشود . یمنی ( کفش چرمی) ، ظروف مسی بازار مسگرها و چوبهای کنده کاری شده از مهمترین این صنایع می باشد. در همه سرای و سوقهای منطقه بازار مغازه های زیادی وجود دارد که کالاهای کادوئی عرضه میکند. لباس و رومیزی های بافتنی کاستامونو ، اشیاء سرامیکی، چوبی و چرمی و ماکت خانه های صفرانبولو ، مشهورترین کالاهای کادوئی صفرانبولو می باشد.
▪ بدون دیدن برنگرد
- بدون عکس گرفتن در تپه هیدرلیک
- بدون دیدن خانه های موزه
- بدون دیدن کانال آبی اینجه کایا و روستای یوروک
- بدون اقامت در خانه های قدیمی
- بدون خوردن لقوم و گوزلمه
- بدون گوش کردن موسیقی در اماکن تفریحی
- بدون دیدن هتل جین جی هان برنگردید.
▪ تلفنهای ضروری :
ـ فرمانداری : ۷۱۲۱۱۸۰ (۰۰۹۰۳۷۰)
ـ شهرداری : ۷۱۲۴۱۱۶ (۰۰۹۰۳۷۰ )
ـ پلیس : ۷۱۲۱۲۲۲ (۰۰۹۰۳۷۰)
ـ اداره گردشگری استان : ۷۱۲۱۲۲۹ (۰۰۹۰۳۷۰)
ـ اطلاعات گردشگری : ۷۱۲۱۲۳۸ (۰۰۹۰۳۷۰)
▪ زنجیره ارتباطاتی :
ـ فرمانداری صفرانبولو
ـ هتل جین جی هان
● پارک ملی دلتای مندرس بزرگ - آیدین :
▪ محل :
در استان آیدین در محدوده شهرستانهای سوکه و کوش آداسی قرار دارد.
▪ راه ارتباطی :
به پارک ملی که در استان آیدین در محدوده شهرستانهای سوکه و کوش آداسی قرار دارد از طریق جاده سوکه - کوش آداسی رفت و آمد میشود . فاصله پارک ملی تا کوش آداسی ۲۸ کیلومتر و تا سوکه ۳۴ کیلومتر است.
▪ ویژگی :
بافت ژئولوژیکی شبه جزیره دیلک که از پیشروی کوه سامسون به دریای اژه بوجود آمده پالزوئیک ، مزوزوئیک و از توده های تراکم نئوژن و مرمر بوجود آمده و یکی از شاخه های مندرس می باشد. شبه جزیره با پلاژهای شنی ، سواحل سنگی مرتفع و گلی جلب توجه می نماید. پارک ملی بویژه بخش شمالی آن دارای پتانسیل گیاهی نادر در منطقه دریای مدیترانه می باشد. انواع گیاهان متنوع و بویژه تیره شاه بلوط و دفنه به مقدار فراوانی در این شبه جزیره دیده میشود . شاه بلوط مخصوص نواحی جنگلی آناطولی مرکزی تا منتهی الیه ناحیه جنوبی و نیز درختان سرو و بید نیز به مقدار فراوانی دیده میشود. این پارک ملی تنها نقطه زنده در غرب منطقه در حال انقراض آناطولی است . همچنین فک مدیترانه ای که در کشورهای مدیترانه ای تحت حفاظت قرار دارد. و نیز لاک پشتهای مدیترانه ای در سواحل پارک ملی امکان زاد و ولد و رشد پیدا کرده است.
▪ اماکن دیدنی :
در محدوده شمال شرقی پارک ملی و در دامنه تپه دیلک ، ناحیه مقدس روستای گوزل چاملی بعنوان محل تجمع کنفدراسیون Panionion که مرکز علمی و سیاسی ionia بوده است مورد استفاده قرار می گرفت.
▪ خدمات موجود و پذیرایی :
در گردشگاههای این پارک ملی محوطه هایی برای استفاده روزانه وجود داشته و نیازهای گردشگران را برطرف می نماید . همچنین بوفه و قهوه خانه نیز وجود دارد . در این مکان امکان اقامت در چادر و کاروان وجود دارد.
منبع : سایت سفارت ترکیه