سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

امپراتوری، بین بدهی و جنگ


امپراتوری، بین بدهی و جنگ
یک روزنامه اسپانیایی بحران مالی اخیر آمریکا را باعث برهم خوردن توازن قدرت در جهان دانست و نوشت: اکنون رهبران ایالات متحده از درک اندازه خطراتی که کشورشان با آن روبرو است ناتوانند.
روزنامه اسپانیایی "ال پائیس" در مقاله ای به قلم جان گری نوشت: ممکن است در شرایط کنونی همه نگاهها به تحولات بازارهای جهانی باشد، اما نگرانی که اکنون شاهد آن هستیم بیش از یک بحران مالی است؛ در حال حاضر ما در برابر یک "چرخش ژئوپلیتیک" با ابعاد تاریخی مواجهه هستیم که در حال برهم زدن توازن قوا در جهان است که غیر قابل بازگشت نیز است
این روزنامه با اعلام اینکه عصر رهبری امریکا بر جهان که در جنگ جهانی دوم آغاز شد، پایان یافته، افزوده است: بعد از پایان جنگ سرد دولت های امریکا به دیگر کشورها اعلام کردند که آنها نیازمند نظام مالی مستحکمی هستند، اندونزی، تایلند، آرژانتین و کشورهای مختلف آفریقایی با مشکلات جدی به علت حمایت صندوق بین المللی پول روبرو شدند، بویژه چین که به علت ضعف نظام بانکی خود مشکلات جدی را متحمل شد.
این مقاله ادامه می دهد: امریکا همیشه سیاست اقتصادی خاصی برای خود داشته است و برای دیگر کشورهای جهان سیاستی دیگر را اعمال کرده است. مسایل مطرح شده کنونی به عنوان علل بحران مالی امریکا ممکن است ما را از علل واقعی این بحران دور کند. وضع وخیم بازارهای مالی امریکا به این علت است که بانک های این کشور با آزادی مطلق فعالیت کرده اند که همین قانونگذاران کنگره این شرایط را برای فعالیت آزادانه آنها بوجود آورده اند و در واقع طبقه سیاسی امریکا مسئول هرج و مرج کنونی است.
ال پائیس افزوده است: سرنوشت امپراتوری ها اغلب توسط رابطه میان جنگ و بدهی تعیین می شود. این مساله درمورد امپراتوری بریتانیا و روسیه نیز اتفاق افتاد و امریکا به رغم اصرار بر استثنا بودن خود، از این قاعده مستثنی نخواهد بود.
به نوشته این روزنامه اسپانیایی، جنگ عراق و اعتبارات غیرقابل دفاع، جراحت مرگباری را بر سلطه اقتصادی امریکا وارد کرده است. امریکا همچنان طی مدتی به عنوان بزرگترین اقتصاد جهان باقی خواهد ماند، اما این قدرتهای در حال ظهور هستند که بعد از سپری شدن بحران، آنچه را که در میان ویرانه های نظام مالی امریکا دست نخورده باقی مانده خریداری خواهند کرد.
به اعتقاد "جان گری"، برخلاف آنچه که در هفته های اخیر شنیده می شود ما شاهد پایان سرمایه داری نیستیم بلکه تنها شاهد مرگ نوعی سرمایه داری هستیم. فروپاشی کنونی قدرت امریکا نتیجه ای قابل پیش بینی است و مانند فروپاشی شوروی بازتاب های ژئوپلیتک گسترده ای خواهد داشت. پیشروی این بحران آرام نخواهد بود بلکه سریع بوده و هرج و مرج بوجود خواهد آورد.
گری در پایان نوشته است: بنظر می رسد که اکنون رهبران سیاسی امریکا از درک اندازه خطراتی که کشورشان با آن روبرو است، ناتوانند. آنها که با یکدیگر در حال نزاع هستند بنظر می رسد که متوجه نیستند رهبری جهانی آنها به سرعت رو به زوال است جهانی جدید در حال تولد است و امریکا در آن قدرت گذشته اش را از دست خواهد داد.
ل‏پاییس
منبع : سایت الف