یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا


توسعه مبارزه بیولوژیک ، کاهش مصرف پنبه کاران


توسعه مبارزه بیولوژیک ، کاهش مصرف پنبه کاران
سازمان حفظ نباتات کشور همچنان به روند رو به رشدی که از دو سال پیش آغاز کرده ادامه می دهد. این مطلب ماحصل نشست مطبوعاتی رییس سازمان حفظ نباتات کشور بود که باز هم در آن جای بسیاری از نشریات تخصصی کشاورزی خالی بود که امکانی برای حضور نیافتند. بخصوص آن که خبرنگاران و قلم به دستان بخش از مهندس دارابی با پیشینه پاسخگویی و روحیه جهادی انتظار بیشتری داشتند. به هر حال با توجه به اهمیت مسایل مربوط به حوزه حفظ نباتات و لزوم انعکاس تحلیلی و جامع تر مفاد این گفت وگو، به بررسی مهمترین موضوعات این نشست می پردازیم:
● ۶۰۰ عامل خسارت زا در بخش کشاورزی
بیش از ۶۰۰ عامل خسارت زا در بخش کشاورزی وجود دارند که با وجود کلیه مبازرات بر علیه آفات و بیماری ها همچنان بین ۱۰ تا ۳۸ درصد محصولات کشاورزی توسط آفات از بین می روند.
بر اساس تکلیف قانونی کلیه تولیدکنندگان، فروشندگان، واردکنندگان و مصرف کنندگان سموم جهت استفاده از مواد و عوامل بیولوژیک ملزم به اخذ مجوز و تاییدیه از سازمان حفظ نباتات شده اند.
● تسهیلات به فارغ التحصیلان
همچنین در راستای اجرایی شدن اصل ۴۴ قانون اساسی در سال های اخیر صدور پروانه ها و مجوزهای مربوط به سموم به سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی به عنوان بخش غیر دولتی واگذار شده است.
رییس سازمان حفظ نباتات کشور اعلام کرد: کلیه فارغ التحصیلان بخش گیاه پزشکی که متقاضی تاسیس کلینیک و یا مواد بیولوژیک هستند، بسته به نوع فعالیت از تسهیلاتی با سقف ۵ میلیارد ریال، یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال و ۱۰۰ میلیون ریال تسهیلات با نرخ بهره ۵ درصد و بازپرداخت ۶ تا ۷ ساله بهره مند خواهند شد.
وی خاطرنشان کرد: در سال جاری از محل یارانه های بخش کشاورزی اعتباری به منظور ثبت نام فارغ التحصیلان، دارندگان کلینیک ها و گیاه پزشکان در شبکه مراقبت پیش آگاهی محصولات کشاورزی منظور شده، به نحوی که آنان با دریافت این تسهیلات می توانند برابر دستورالعمل های صادر شده ضمن مراقبت از سطح زیر کشت، دستمزد این کار را دریافت نمایند.
● مصرف سم، پایین تر از میانگین جهان
دارابی با اعلام اینکه میزان مصرف سموم در کشور از میزان میانگین جهانی کمتر است، افزود: میزان مصرف جهانی بالغ بر ۵/۱ کیلوگرم ماده موثره به ازای هر هکتار است، در حالی که در کشور این میزان به ۷۰۰ تا ۸۰۰ گرم ماده موثره در هر هکتار تقلیل یافته است.
وی با اشاره به وجود باقی مانده سموم در برخی از محصولات کشاورزی، آموزش بهره برداران را در ارتباط با نحوه استفاده و نوع سموم را تاثیرگذار خواند و تصریح کرد: در دو سال اخیر سمپاشی هوایی به طور کامل از مزارع گندم حذف شده، به نحوی که مبازره با سن گندم به صورت سمپاشی هوایی از یک میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار به صفر رسیده، ضمن اینکه با اجرای اصلاح روش های سمپاشی میزان سمپاشی هوایی نخیلات از ۳۰ هزار هکتار به ۷ هزار هکتار رسیده است.
رییس سازمان حفظ نباتات کشور با اشاره به خرید سمپاش های جدید از محل تسهیلات ارزان قیمت، بیان کرد: علاوه بر اصلاح روش های سمپاشی و ناوگان سمپاش در کشور، هم اکنون روش های کم خطر جایگزین روش های پرخطر سمپاشی شده، به نحوی که با تجدیدنظر در ثبت سموم اجازه تولید و مصرف بسیاری از سموم پرخطر لغو شده است.
وی خاطرنشان کرد: در سال ۷۵ معادل ۲۹ درصد سموم مورد استفاده در کشور از نوع پرخطر بوده که در سال گذشته این رقم به ۱۱ درصد کاهش یافته است، لذا در شبکه مراقبت بالغ بر ۴ هزار و ۳۵۰ نفر نیروی آموزش دیده در عملیات سمپاشی حضور دارند که این امر باعث می شود استفاده از سموم شیمیایی در بخش کشاورزی روند مطلوب تری را داشته باشد.
● توسعه مبارزه بیولوژیکی
دارابی تصریح کرد: در سال زراعی جاری بالغ بر حدود ۹۰ میلیارد تومان اعتبار به منظور تولید مواد و عوامل بیولوژیک یارانه اختصاص داده شده و در حال حاضر ۶ عامل بیولوژیک در بخش کشاورزی به ۱۷ عامل افزایش یافته، در حالی که در کشور بیش از ۶۰۰ عامل خسارت زا وجود دارد.
وی با اعلام اینکه ۱۶۰ هزار هکتار تحت کنترل بیولوژیک قراردارند، افزود: با وجود کلیه مبازرات بر علیه آفات و بیماری ها همچنان بین ۱۰ تا ۳۸ درصد محصولات کشاورزی توسط آفات از بین می روند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در رابطه با میزان مصرف سالانه سموم در بخش کشاورزی گفت: به استثنای سال زراعی گذشته که با کاهش مصرف سموم مواجه بوده ایم، به طور متوسط سالانه ۲۴ هزار تن سم در کشور مصرف و پیش بینی می شود میزان مصرف در سال جاری به حدود ۱۶ هزار تن بالغ شود.
رییس سازمان حفظ نباتات کشور عنوان کرد: در سال جاری به منظور مقابله با آفات و بیماری ها در شرایط خشکسالی بالغ بر ۶ طرح با اعتباری معادل حدود ۸ میلیارد تومان پیشنهاد شده است.
● ۹۴ پست قرنطینه گیاهی
وی قرنطینه گیاهی را بسیار ضروری ارزیابی کرد و افزود: از آنجایی که آفات و بیماریهای گیاهی پتانسیل جابه جایی با محصولات کشاورزی را دارند، لذا در کلیه مبادی ورودی رسمی قرنطینه گیاهی ایجاد شده و در حال حاضر در کشور ۹۴ پست قرنطینه وجود دارد که ۲۰ پست آن قرنطینه داخلی و ۷۴ پست نیز در گمرکات رسمی استقرار دارند.
دارابی با بیان اینکه هم اکنون کالاهای همراه مسافران توسط مامور قرنطینه کنترل می شود، عنوان کرد: در حال حاضر قوانینی در حال تدوین است که خوداظهاری مسافران و عبور آنان از دالان و مسیر مشخص برای کنترل حتی یک میوه وارد شده توسط آنان را شامل می شود.
وی پایش آفات و بیماری ها را از وظایف اصلی سازمان خواند و گفت: در سال گذشته حدود ۶۰ هزار فقره گواهی بهداشت برای صادرات و حدود ۱۰۰ هزار برگ جهت واردات داده شده است.
● فروش سم بدون نسخه ممنوع
رییس سازمان حفظ نباتات کشور با اعلام اینکه فروش سم بدون نسخه گیاه پزشک ممنوع است، افزود: کلیه خرید و فروش های مربوط به سموم در یک شبکه ثبت خواهد شد، ضمن اینکه امسال بر اساس یکی از مصوبات دولت نهم کلیه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان سموم مسوولیت قضایی و حقوقی سم را خواهند داشت.
وی با بیان اینکه سازمان در کنار تولیدکننده به دفع عوامل خسارت زا می پردازد، بیان کرد: ۷۲ درصد محصول قبل از رسیدن به مصرف کننده از بین می رود، لذا اگر مبازره با آفات و بیماری ها انجام نشود، کل محصول تولیدی از بین خواهد رفت.
دارابی در پایان با اشاره به محموله های برگشتی در مبادی ورودی رسمی ایران، اعلام کرد: امسال یک محموله چوب و دو محموله پرتقال برگشت داده شده، ضمن اینکه چند محموله گل و گیاه معدوم سازی شده و عامل واردات یک محموله غیر قانونی بازداشت و تحویل مقامات قضایی شده است.
منبع : ماهنامه دام، کشت و صنعت