دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

کمیته یی برای صلح


کمیته یی برای صلح
کمیته یی برای صلح عنوانی است که اخیراً جمعی از فعالان مدنی از جمله وکلا، حقوقدانان، دانشجویان، فعالان سیاسی، اجتماعی، روزنامه نگاران و ... برای خود برگزیده اند تا بر این اساس تحرکاتی را برای نفی هر نوع اندیشه و سیاستی که منجر به احتمال اقدامات خشونت آمیز یا جنگ طلبانه علیه ایران شود، نفی کنند. اندیشه شکل گیری این کمیته از آنجا نشات گرفته است که اخیراً برخی مقامات غربی از جمله کشورهای فرانسه و امریکا مواضع تندی را علیه ایران اتخاذ کرده اند و در عین حال در داخل کشور نیز برخی جریانات و مقامات به گونه یی سخن می گویند که بهانه هایی را برای کشورهای غربی مخالف ایران مهیا می کند. کمیته یی برای صلح با استناد به این تحولات درصدد است نظر افکار عمومی، نخبگان، تحصیلکردگان و مقامات رسمی کشور را به تحولات یاد شده معطوف کند. اگر چه مقامات رسمی کشور از جمله رئیس جمهور بارها در سخنان خود تاکید کرده است که کشورهای خارجی جرات و توان حمله به ایران را ندارند و اگر هم تعرضی بکنند سرکوب خواهند شد اما به رغم چنین سخنانی برخی مقامات فعلی و سابق از جمله هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و سیدمحمد خاتمی رئیس جمهور سابق به گونه یی دیگر می اندیشند و معتقدند برخی کشورها از جمله امریکا اندیشه های شومی را در اذهان خود علیه ایران می پرورانند که اگر به آن توجهی نشود یا با کم توجهی از کنار ابعاد این اندیشه های شوم بگذریم ممکن است آثار سویی بر کشور داشته باشد که بعداً جبران خسارات آن ممکن نباشد.
در واقع کمیته یی برای صلح که هسته اولیه آن در کانون مدافعان حقوق بشر بنیاد گذاشته شده است و دعوت عام خود را برای عضویت تمام تشکل های مدنی در آن اعلام کرده است، درصدد تحقق این ایده است که به تهدید ولو اینکه احتمال آن در حد بسیار اندکی باشد، اما چون تاثیرات آن قابل توجه خواهد بود و مستقیماً با زندگی روزمره مردم سر و کار خواهد داشت، باید اهمیت فوق العاده داد. هر چند اعضای کمیته صلح در این راستا علاوه بر شرایط موجود به نظرات کسانی چون هاشمی رفسنجانی و سیدمحمد خاتمی هم استناد کرده اند و می گویند از دیدگاه چنین شخصیت هایی که مستقیماً در حاکمیت نظام جمهوری اسلامی مسوولیت دارند یا داشته اند، باید راهکارهایی برای رفع آن اندیشیده شود.بنابراین باید به این هشدارها توجه شود. آنجا که هاشمی رفسنجانی در سخنان خود در همایش مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام اعلام داشت خطر جدی است و باید به فکر رفع خطر باشیم چرا که نباید بی دلیل مردم را به زحمت بیندازیم. در واقع هاشمی رفسنجانی مستقیماً به تاثیر خطرات احتمالی بر کیان کشور، اقتصاد معیشتی مردم و منافع و امنیت ملی اشاره می کرد؛ همان نکته یی که کمیته صلح هم درصدد قبولاندن آن به عموم مردم و تصمیم گیرندگان است.
در واقع اگرچه سازمان های غیردولتی مانند کانون مدافعان حقوق بشر و انجمن هایی از این دست منتقد اعمال و رفتار و سیاست های دولتمردان و مسوولان به شمار می آیند اما در این مورد خاص یعنی دفع تهدید و خطر ولو در سطح اندک به گونه یی دیگر فکر می کنند و معتقدند این موضوع را باید فراتر از مسائل جناحی کشور و در واقع به عنوان عالی ترین مساله که هیچ فرد و حزب و جناحی نمی تواند از کنار تبعات آن بگذرد، در نظر گرفت. از این رو سازمان دهندگان این کمیته معتقدند مساله یاد شده یک امر ملی است که لازمه آن فراجناحی نگاه کردن به اتخاذ راهکارهایی برای دفع این خطر است. محکومیت اندیشه های ناپاک نومحافظه کاران حاکم بر کاخ سفید امریکا و در عین حال انتقاد از رفتار و گفتار برخی دولتمردان دو موضوعی است که مورد توجه این کمیته قرار گرفته است و از تمام نخبگان و فعالان سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، دانشجویان و... دعوت به عمل آمده تا با پیوستن به این کمیته مانع عملی شدن هر نوع تهدیدی علیه ایران شوند.
گو اینکه اکنون نیز در خارج از کشور و در اروپا و امریکا هم چنین جنبشی بین صلح خواهان ایجاد شده است و آنان نیز دولتمردان امریکا را از دست زدن به خشونت احتمالی علیه ایران برحذر داشته اند و در این زمینه به تجارب به دست آمده از حملات دوگانه امریکا به افغانستان به ویژه عراق اشاره می کنند. کما اینکه در آن زمان امریکا با این استدلال که به صورت هوشمندانه و هدفمند حملات خود را به عراق انجام می دهد از سد افکار عمومی گذشت و بوش اندیشه های خود را عملی کرد اما اکنون نتیجه یی غیر از آن چیزی که امریکا وعده آن را داده بود به دست آمده است.
عراق به یکی از ناامن ترین کشورهای خاورمیانه تبدیل شده است و ساختارهای اقتصادی آن تقریباً از میان رفته است. مردم این کشور مصائب زیادی را متحمل شده اند و چشم انداز روشنی هم مقابل این کشور دیده نمی شود. به عبارت روشن تر امریکا در تحقق هدف خود ناکام مانده و اکنون یک کشور ویران شده را تحویل خاورمیانه داده است؛ امری که افکار عمومی جهانیان به هیچ وجه خواستار تکرار آن نیست و مخالفت های بسیار جدی را از سوی ملل جهان نسبت به تکرار این تجربه موجب شده است. در واقع اگرچه اوضاع ایران با عراق فرق می کند و شرایط بین المللی هم به صورت کامل دگرگون شده است اما با این وجود هنوز برخی نئوکان های امریکایی از احتمال خشونت علیه ایران به واسطه فعالیت های هسته یی اش سخن می گویند. در عین حال در ایران دولتی بر سر کار آمده است که ادبیات تندی را در مواجهه با کشورهای غربی به خصوص امریکا پیشه خود کرده است و همین مساله هم منجر به پیچیده تر شدن روابط ایران با غرب به خصوص امریکا شده است. در چنین شرایطی کمیته یی برای صلح با این شعار که باید به دفع خطر ولو در حد بسیار پایین بپردازیم، وارد عمل شده و امیدوار است ایده های آن از سوی مسوولان نظام و در عین حال افکار عمومی داخل و خارج مورد توجه قرار بگیرد.
ایرج جمشیدی
منبع : روزنامه اعتماد