پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

برکات اصولگرایی دولت نهم


برکات اصولگرایی دولت نهم
۱) اتفاقات روزهای اخیر در اردوگاه اصولگرایان دستمایه سوء استفاده برخی از جریانات مخالف دولت شده و حتی عده ای از دوستان را به اشتباه انداخته است. مخالفان دولت فرصت را مغتنم شمرده و از چند روز پیش در آستانه هفته دولت موجی از حملات را علیه دستاوردهای دولت شروع کرده اند و عده ای از دوستان نیز در دام پروژه رسانه ای رقیب افتاده اند. دامی که به هیچ و جه بازتاب واقعیات سیاسی موجود بین اصولگرایان نیست.دولت مکتبی احمدی نژاد هنوز پیشقراول آرمان عدالت خواهی ملت ایران و پیشانی محبوبیت اصولگرایان است. هرچند رفتار این دولت نیز خالی از نقص نیست اما بجاست که عملکرد دولت در سه سال گذشته مورد ارزیابی منصفانه قرار بگیرد.
۲) هفته اول شهریور هر سال به یاد شهیدان رجایی و باهنر به نام دولت نامیده شده است. این هفته فرصت خوبی برای تعامل مثبت بین دستگاههای اجرایی و مردم است. در این هفته دولتمردان ضمن اعلام دستاوردها و برنامه های آینده خود ، بیشتر در رسانه ها حاضر می شوند و پاسخگوی سوالات خبرنگاران هستند. می گویند هفته دولت، هفته اقتدار و پیروزی دولتی است که حمایت و پشتیبانی میلیونها تن از ملت خود را همراه دارد. هفته دولت، هفته اعتزاز و افتخار به دولتی است که پیشانی عزت ملت ایران و عموم مستضعفان جهان در برابر استکبار جهانی است. اما امسال هفته دولت متفاوت از سالهای گذشته شروع شده است. از چند روز پیش موجی از حملات غیر منصفانه علیه دولت نهم آغاز شده و دستگاه رسانه ای مخالف دولت به منظور تحت الشعاع قرار دادن دستاوردهای دستگاههای اجرایی در سه سال گذشته به بزرگنمایی برخی کاستی ها و مشکلات موجود می پردازد. یکی از برکات اصولگرایی دولت نهم در سه سال گذشته این بوده که خودش را زیر چکش نقد منتقدین قرار داده و از انتقادات سازنده استقبال کرده است. نوعا اعتقاد بر این است که نقد هر دولت مستلزم خوانش تحلیلی و فارغ از جانبداری های سیاسی و جناحی رویکردها و عملکردها است. دولتهای پس از انقلاب عموما در معرض نقد یک یا دو جریان عمده رقیب و منتقد بوده اند. دولت میرحسین موسوی مورد نقد جریانی در کشور بود که به جریان فقاهتی موسوم بود و دغدغه اسلامی شدن هندسه رفتاری دولت را داشت. دولت هاشمی زیر چکش نقد چپ ها و گروهی از اصولگرایان بود. خاتمی و دولتش را اصولگرایان نقد می کردند و دعوا بر سر دور شدن دولت هفتم و هشتم از آرمانها و ارزشهای انقلاب بود. اما در دولت نهم دامنه منتقدین به مراتب متفاوت و وسیع تر از دولتهای پیشین است. اگر در دولتهای گذشته نقدها به یک یا دو ضلع رقابت در کشور معطوف می شد اما این دولت در معرض نقد تمام هشت ضلعی است که در انتخابات نهم ریاست جمهوری شرکت کردند. گزافه نیست اگر مدعی شویم دولت نهم مظلوم ترین دولت در تاریخ انقلاب اسلامی است. دولتی که داعیه حرکت در مسیر صعب العبور دولت اسلامی را دارد و بارها از جانب مقام معظم رهبری مورد تائید قرار گرفته اما بی رحمانه مورد تاخت و تاز منتقدین و مخالفین قرار می گیرد.
۳) احمدی نژاد مبتنی بر ایده‌آل‌های انقلاب‌اسلامی توسط مردم ایران انتخاب شد. ایده‌آل‌هایی که در سال‌های گذشته،‌ برخی آنها را فراموش کرده بودند. رهبر فرزانه انقلاب اسلامی ،سال گذشته به طور ضمنی دلیل اصلی حمایت‌های مکرر خود از دولت نهم را این‌گونه تبیین نمودند:”شرایط کنونی کشور به لحاظ اینکه شعارهای اساسی انقلاب‌اسلامی،‌محور برنامه‌ریزی‌ها و سیاست‌های دولت قرار گرفته،‌شرایط استثنایی است و با انتخاب ملت ایران،‌دولتی بر سر کار آمده که گفتمان مفاهیم انقلاب، گفتمان غالب و رایج آن است.”(۱) مضاف بر اینکه احمدی نژاد در سه سال گذشته سکاندار یک دولت پرتحرک و با نشاط بوده که جسارت داشته خود را در هماوردی معضلات کهنه جامعه ایران آماج انتقادات خارج گودنشینان کند. افرادی که همیشه عادت دارند صورت مسئله‌ها را پاک کنند.
۴) در بهترین حالت، سیاست عمومی دولت‌ها در ارتباط دائمی با محیط پیرامونی آنها شکل می‌گیرد. دولت نهم با رکورد بیش از ۸ میلیون نامه در دور اول سفرهای استانی عالی‌ترین نمونه تعامل محیطی یک دولت را به نمایش گذاشت. فرصت تاریخی دولت نهم مجال بی‌بدیلی برای تجربه مدیریت اسلامی و مردمی است. مدل‌سازی دولت با رویکرد سفرهای استانی و ارتباط چهره‌ به چهره با شهروندان در نوع رفتار دولتمردان جمهوری اسلامی و مردم، تنها بخشی از این پدیده مدیریتی است که روز به روز متکامل‌تر می‌شود . دولت نهم درسه سال گذشته ثابت کرده است که تمام هم وغم خویش را مصروف یافتن راهکار و رهیافت‌های بومی برای اجرای عدالت نموده است. بازسازی ساختار بانکی کشور وگرایش به سمت قرض‌الحسنه مگر چیزی به جز عدالت علوی است، تحول اقتصادی و هدفمند شدن یارانه‌های دولتی به واسطه راهکارهایی چون سهمیه بندی بنزین و تمرکززدایی ازمرکز چه تغایری باعدالت اسلامی دارد؟تخصیص اعتبارات دولتی به حواشی محروم کشور که در دوره‌های گذشته ازحداقل‌های معیشتی برخوردارنبودند کجا مخالف عدالت علوی است؟ در راستای اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی حجم واگذاری های این دولت چندین برابر دولتهای گذشته است. در حالی که تنها چند هفته از ابلاغ قانون آن می گذرد اما دولت سعی کرده از تمام ظرفیتهای موجود برای تسریع این فرایند بهره جوید. از سویی دولت نهم مسیر اقدامات اجتماعی خود را از نتایج انتخاباتی وتبلیغاتی آن منفک کرده است. یعنی برخلاف دوره‌های گذشته چنانچه دولت تشخیص دهد که حرکت و اقدامی صحیح است فارغ از اینکه این اقدام می‌تواند برای دولت هزینه داشته باشد ویا از محبوبیت دولت بکاهد در اسرع وقت تصمیم خود را عملیاتی خواهدکرد. مردم فهیم کشور نیز نیت خالص دولت را به خصوص در اجرای دقیق طرح ارتقای امنیت اجتماعی را درک می‌کنند و اکثر نظرسنجی‌ها حکایت از آن دارد که شهروندان از جسارت دولت در تصمیم‌گیری‌های مهم اجتماعی استقبال می‌کنند.دولت نهم با تسریع مسیر تشکیل ان.جی .او ها و انجمن‌های مردمی در حداقل زمان ممکن، تعریف رویکرد اجتماعی شوراها ، و نهادینه سازی فرهنگ درست مصرف کردن انرژی با سهمیه بندی بنزین و... ثابت کرده است که گفتمان این دولت یک گفتمان اجتماعی است. و...
۵) البته دولتها در کوره نقادی های مصلحانه ساخته می شوند و بخشی از نقدها نیزصحیح است. اما مهم این است که اصولگرایان داوری نهایی را به مردم سپرده اند و از همه مهمتر چشم به قضاوت رهبری دارند.
صالح اسکندری
پی نوشت:
۱) بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با رئیس جمهور، اعضای هیئت دولت،‌استانداران و مدیران قوه مجریه ۸۶/۴/۹
منبع : روزنامه رسالت