شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

روز قدس، ستیز همیشگی با صهیونیسم


روز قدس، ستیز همیشگی با صهیونیسم
رمضان سال ۱۳۵۸ حضرت امام‌خمینی (ره)، در پیامی سرنوشت‏ساز و در حرکتی ابتکاری و سمبلیک آخرین جمعه ماه مبارک رمضان را روز قدس نامیدند.
در بخش‌هایی از پیامشان آمده است: «روز قدس، جهانی است و روزی نیست که فقط اختصاص به قدس داشته باشد. روز مقابله مستضعفین با مستکبرین است، روز مقابله ملت‌هایی است که زیر فشار ظلم آمریکا و غیرآمریکا بودند، روزی است که باید مستضعفین مجهز بشوند، در مقابل مستکبرین، و دماغ مستکبرین را به خاک بمالند، روزی است که بین منافقین و متعهدین امتیاز خواهد شد، متعهدین امروز را روز قدس می‏دانند و عمل می‏کنند به آنچه باید بکنند، و منافقین و آنهایی که با ابرقدرت‌ها زیر پرده آشنایی دارند، و با اسرائیل دوستی دارند در این روز بی تفاوت نیستند، و یا ملت‌ها را نمی‏گذارند که تظاهرات کنند.
روز قدس، روزی است که باید سرنوشت ملت‌های مستضعف معلوم شود باید ملت‌های مستضعف در مقابل مستکبرین اعلان وجود بکنند، باید همانطور که ایران قیام کرد، و دماغ مستکبرین را به خاک مالید، و خواهد مالید، تمام ملت‌ها قیام کنند، و این جرثومه‌های فساد را به زباله‏دان‌ها بریزند. روز قدس، روزی است که باید همت کنند و همت کنیم که قدس را نجات بدهیم. روز قدس روزی است، که باید به این روشنفکرانی که زیر پرده با آمریکا و عمال آمریکا روابط دارند هشدار داد؛ هشدار به اینکه اگر از فضولی دست‏بر ندارند سرکوب خواهند شد. روز قدس فقط روز فلسطین نیست، روز اسلام است، و روز حکومت اسلامی است».
از رمضان سال ۱۳۵۸ به بعد، همه‌ساله در آخرین جمعه ماه رمضان، شاهد راهپیمایی گسترده مردمی هستیم که با شعارهای «مرگ بر اسرائیل»، خواستار رهایی بیت‏المقدس از چنگال نظام صهیونیستی می‏شوند و با حضور پرشور خویش، حمایت خود را از مردم فلسطین و مبارزات آنان تا آزادی قدس شریف اعلام می‏کنند. امام خمینی با این ابتکار، حرکتی شکوهمند در عرصه تحولات سیاسی قرن حاضر رقم زد و پس از وقوع انقلاب که عصاره استکبارستیزی داشت با نام نهادن روز قدس بر آخرین جمعه ما مبارک رمضان، روحیه استکبارستیزی را در میان مسلمانان تقویت کردند.
روز قدس را امام‌خمینی بر تارک تاریخ به یادگار گذاشت تا مردمان مسلمان جهان از ستمی که بیدادگران بر ملت مظلوم فلسطین روا می‏کنند، غافل نمانند.روز قدس، روز بازتاب خشم‌خروشان خلق‏های ستم‌دیده و طوفانی‌شدن غیرت‏های مقدس مردمی است که نفرت خویش را علیه اسرائیل غاصب با شعارهایشان ابراز می‏کنند. فردا روزی است که ملت‌های مسلمان انزجار خود را از ادامه اشغالگری رژیم صهیونیستی، فریاد می‌زنند. به همین مناسبت نظر چند تن از صاحب‌نظران و کارشناسان سیاسی را جویا شده‌ایم.
● یادآوری سه نکته
سیدرضا اکرمی عضو جامعه روحانیت مبارز تهران در پاسخ به پرسش خبرنگار ما در خصوص تاثیرات برگزاری ۳۰‌ساله روز قدس در کشورهای منطقه گفت: من در مورد روز قدس ۳ نکته را یادآوری می‌کنم:نخست آنکه معمار کبیر انقلاب حضرت امام‌خمینی قبل از پیروزی انقلاب در سال ۱۳۴۳ در مسجد اعظم قم خطاب به سران عرب و کشورهای اسلامی فرمودند: «سر نفت با یکدیگر دعوا نکنید فلسطین مغضوب است.»
اکرمی گفت: امام در هر فرصت دیگری هم نسبت به مسئله فلسطین احساس تکلیف می‌کردند که این غده سرطانی در منطقه حذف شود تا بعد از پیروزی انقلاب اسلامی که سفارت اسرائیل در تهران تبدیل به سفارت فلسطین شد و یاسر عرفات نیز به ایران آمد.عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به اینکه امام برای مردمی و مذهبی کردن موضوع آزادی فلسطین و قدس شریف، جمعه آخر ماه رمضان را به عنوان روز قدس اعلام کردند گفت: قصد امام این بود که این مسئله کم‌کم مردمی شده و ابتدا در ایران و سپس به تدریج در سایر کشورهای منطقه و اسلامی باب شود. اکنون نیز در همه کشورهای عربی و اسلامی روز قدس حداقل به صورت یک گردهمایی هم که شده برگزار و از رژیم صهیونیستی ابراز تنفر می‌شود.
اکرمی مورد دوم را تاثیرگذاری جدی روز قدس بر شرایط فعلی اسرائیل دانست و گفت: در حال حاضر وضع این رژیم به جایی رسیده که اولمرت اعلام می‌کند رویای تشکیل اسرائیل بزرگ از نیل تا فرات منتفی است. به عبارت دیگر شعاری که بر سردر پارلمان اسرائیل نوشته شده امروز به افسانه و رویای مرده تبدیل شده است و این دستاورد کمی نیست.
اکرمی افزود: در مورد کشور غاصب اسرائیل هم عملیات ۳۳ روزه حزب‌الله لبنان در سال گذشته کار را به جایی رساند که هزار و یک مسئله درونی و نگرانی اقتصادی و اجتماعی برای این رژیم به وجود آورد که افزایش تعداد مهاجران از اسرائیل و سقوط کابینه‌های آن ازجمله این آثار است. این آثار نشان‌دهنده تاثیرگذاری مبارزات مردمی علیه رژیم اسرائیل است.نماینده تهران در مجلس با تاکید بر اینکه باید در دنیا به مردم این آگاهی داده شود که
۶۰ سال قبل بر روی نقشه جهان کشوری به نام اسرائیل نبوده بلکه فلسطین بوده است، گفت: طی ۶۰ سالی هم که از عمر این رژیم می‌گذرد روزی بدون جنایت سپری نشده است.
● بیداری اسلامی
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز با اشاره به اینکه روز قدس به عنوان ابتکار عمل و یادگاری از بنیانگذار کبیر انقلاب برجای مانده است گفت: این روز برای توجه مسلمانان ایران و جهان به جایگاه قدس و قبله اول مسلمانان به این نام، نامیده شده است و بر مسلمانان است که با زنده نگه‌داشتن نام قدس، ارزش‌های انقلاب را زنده نگه دارند.حسن سبحانی‌نیا، ادامه داد: نباید با گذشت زمان، مسلمانان در قبال مسئله فلسطین بی‌تفاوت شوند و تردیدی نیست نقشی که این روز در توجه به مظلومیت مردم آواره فلسطین دارد انکارناپذیر است.
وی با تاکید بر اینکه حضور مردم در راهپیمایی روز قدس می‌تواند حاوی چندین پیام برای مردم دنیا باشد، اظهار داشت: در وهله اول ملت ما نشان خواهد داد پس از ۳۰ سال، عهد و پیمانی را که با امام‌خمینی‌(ره) برای حفظ ارزش‌های انقلاب بسته، فراموش نکرده و قائل به احقاق حق ملت فلسطین است.سبحانی‌نیا افزود: پیام دیگری که روز قدس برای کسانی که با سیاست‌بازی قصد تضییع حقوق مردم فلسطین را دارند، همگامی ملت مسلمان است. اعتراض یکپارچه ملت‌های مسلمان، علیه سیاست‌های اشغالگرانه و برای آزادی قبله مسلمانان، به جهانیان می‌فهماند که مسلمانان در قبال مسئله فلسطین بی‌تفاوت نیستند.
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی، نکته داخلی حضور مردم در راهپیمایی روز قدس را توجه به بیانات رهبر معظم انقلاب دانست و تصریح کرد: در این روز تمام جریان‌ها و جناح‌های سیاسی نشان خواهند داد که با رهبری بر سر یک اصول ارزشی پیمان بسته و با این حرکت تجدید پیمان می‌کنند.
● مرکز مقدس عقیدتی
مریم بهروزی دبیر کل جامعه زینب(س) نیز با اشاره به ابتکار اعلام روز قدس از سوی امام برای جهان اسلام گفت: امام‌خمینی زمانی که نهضت خود را شروع کرد روی ۳ هدف متمرکز شدند، اول ایران اسلامی، دوم جهان اسلام و سوم جامعه بشری و مسئله فلسطین و روز قدس مربوط به جهان اسلام است که باعث ایجاد وحدت میان مسلمانان شده و می‌شود. وی افزود: انتخاب نام قدس، مرکز مقدس عقیدتی و سیاسی برای موحدین نیز معنای خود را دارد تا همه آنهایی که نسبت به این مرکز مقدس حساسیت دارند به حمایت از مردم مظلوم فلسطین برخیزند. بنابراین روز قدس روز مبارکی است که حضور گسترده مردم در راهپیمایی آن، این پیام را به جامعه بشری می‌دهد که مسلمانان برسر منافع دینی و اعتقادی خود با هم متحدند و استکبار جهانی را از پای درخواهند آورد.
بهروزی درباره تاثیر برگزاری روز قدس طی ۳۰ سال اخیر برسرنوشت این ملت نیز گفت: مردم مظلوم فلسطین که تاکنون برای نجات کشورشان مبارزه می‌کردند اکنون از حمایت و پشتیبانی میلیون‌ها مسلمان نیز برخوردار شده‌اند.
دبیرکل جامعه زینب با اشاره به اینکه کار صهیونیست‌ها در اشغال سرزمین فلسطینی‌ها و کشتن روزانه آنها و خراب کردن خانه‌هایشان نباید بی‌جواب گذاشته شود اضافه کرد: تا قبل از اعلام روز قدس، تصوری که در دنیا از مبارزات فلسطینی‌ها وجود داشت جنگ‌طلبی و اغتشاش‌گری بود در حالی که امام حق آزادی برای مبارزه با اشغالگری را به رسمیت شناخته و آن را به عنوان یک کار ارزشی و حقی انسانی مطرح کردند و افکار عمومی جهان به این قضیه جلب شد که مردم فلسطین حق دارند از خودشان و سرزمین‌شان دفاع کنند ولو اینکه بکشند و یا کشته شوند در حالی که استکبار جهانی و صهیونیست‌ها، شهدای فلسطینی را تروریست می‌خواندند. امام این نگرش را عوض کردند.
نماینده سابق مجلس، پیروزی حزب‌الله لبنان در جنگ ۳۳ روزه علیه اسرائیل را باعث ضعف و زبونی رژیم صهیونیستی عنوان کرد و گفت: حمایت‌ها و پشتیبانی‌های مسلمانان از مبارزات مردم فلسطین باعث شد که مردم فلسطین قوی‌تر و مصمم‌تر از گذشته مقابل صهیونیست‌ها بایستند و زمینه پیروزی خود را فراهم کنند.
● مسئله ارزشی
اعلام جمعه آخر ماه مبارک رمضان به نام روز قدس حاوی این نکته بود که، توجه به مسئله فلسطین از محدوده مرزهای ایران خارج شد و به همه جهانیان تعمیم یافت.بادامچیان ضمن بیان این مطلب تصریح کرد: بحثی که امام مطرح کردند برگرفته از نص صریح قرآن و آیه ۴ سوره اسراء است که به فسادهای قوم بنی‌اسرائیل می‌پردازد، وی گفت: امام از همین بحث استفاده کردند و در حقیقت ارزشی قرآنی به مسئله فلسطین و قدس دادند.
قائم مقام دبیرکل حزب مؤتلفه اسلامی تاکید کرد: توجه امام به مسئله فلسطین از چند جنبه قابل بررسی است، اول اینکه مسئله فلسطین و ظلم بی‌حد رژیم غاصب اسرائیل به مردم فلسطین تبدیل به امر مردمی شد و هرچیزی که مردمی باشد، ماندگار است. به همین علت این موضوع رنگ کهنگی نمی‌گیرد.بادامچیان نکته دوم را ایمانی کردن مسئله فلسطین دانست و اظهار داشت: وقتی انگیزه‌ها خدایی می‌شود، موضوع آن انگیزه، شکل ارزشی می‌یابد و رنج‌ها و سختی‌ها هیچ‌کدام در از بین بردن انگیزه افراد برای رسیدن به هدف، تاثیر نخواهد داشت.بادامچیان در پایان یادآور شد: مسئله نجات قدس، تنها به مسلمانان مربوط نمی‌شود، بلکه از آن جهت که آزادی یک سرزمین از دست ایادی ظلم مطرح است، مورد توجه غیرمسلمانان نیز قرار می‌گیرد.
● راهکار مردمی
حشمت‌الله فلاحت پیشه نیز اهمیت روز قدس را در انسجام اعتراض‌های مسلمانان به غصب سرزمین‌های اشغالی دانست و تاکید کرد: پس از آنکه برای اولین بار در تاریخ فلسطین اشغالی، یعنی پس از ۱۹۱۷ میلادی که قدرت‌ها در پشت سر اسرائیل قرار گرفتند اعتراض همیشگی ملت‌های مسلمان به غصب سرزمین‌های اشغالی شکل منسجم‌تری به‌خود پیدا کرد. به این معنا که اگر پیش از اعلام آخرین جمعه ماه مبارک رمضان به‌عنوان روز قدس، اعتراض‌های مسلمانان جهت غصب سرزمین‌های اشغالی، جسته گریخته و ناهماهنگ صورت می‌گرفت، با ابتکار امام راحل و جمهوری اسلامی ایران، این اعتراض‌ها شکل هماهنگ‌تری به‌خود گرفت.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: اعتراض مسلمانان در واقع به روند کاذب و انحرافی ملت‌سازی‌ در فلسطین اشغالی بوده است. به این معنا که صهیونیست‌ها برای اینکه به اهداف خودشان برسند، گردهم آوردن یهودیان دنیا را بهانه قرار دادند و در سرزمین‌های اشغالی ساکن کردند که عملیات و حاکم‌سازی‌ یهودیان در سرزمین‌های فلسطینیان همواره مورد اعتراض مسلمانان بوده و در آخرین جمعه ماه مبارک رمضان مسلمانان جهان یکپارچه، اعتراض‌شان را به بزرگترین غصب تاریخ اعلام می‌کنند.
وی با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب در خطبه‌های نماز جمعه افزود: رهبر معظم انقلاب نیز روز قدس را فرصت مناسبی برای اعلام مواضع جهان اسلام در مقابل غاصبان قدس شریف دانستند و ضمنا با پایان دادن به بگومگو‌هایی که به خاطر یک اظهار نظر در داخل کشور صورت گرفته بود مردم را دعوت به استقبال از این روزکردند.
نماینده اسلام آباد غرب تاکید کرد: روز جهانی قدس همچنین وحدت نظر میان نخبگان جامعه ایران و مردم را شکل می‌دهد.
وی با اشاره به کهنه شدن تمام دکترین‌ها و طرح‌های مختلفی که از سوی قدرت‌های بزرگ دنیا برای مشروعیت بخشیدن به رژیم غاصب اسرائیل مطرح می‌شود گفت: در طول سه دهه اخیری که جمهوری اسلامی ایران آخرین جمعه ماه مبارک رمضان را به‌عنوان روز قدس نامیده است دکترین‌ها و طرح‌های مختلفی از سوی قدرت‌های بزرگ دنیا مطرح شده است اما هیچ کدام از این دکترین‌ها و تئوری‌ها نتوانستند موضوع را به نفع اسرائیل حل کنند در حالی که روز جهانی قدس که از سوی جمهوری اسلامی ایران مطرح شد با گذشت ۳۰ سال هنوز زنده است و علت آن هم پیوند عمیقی است که با عقیده و مذهب مسلمانان دارد.
عضو کمیسیون امنیت ملی در نهایت افزود: برخلاف راهکارهای سیاسی غرب که از سوی دولت‌های غربی ارائه می‌شود، راهکارهایی که امام راحل ارائه می‌کردند، راهکارهای مردمی بود. روز جهانی قدس یکی از همین راهکارهاست و امروز توان و کارایی آن کاملا مشخص است.
● آرمان یک ملت
حمیدرضا ترقی معاونت روابط بین‌الملل حزب مؤتلفه اسلامی درخصوص تاثیر ۳۰ ساله برگزاری روز قدس بر معادلات منطقه‌ای و به ویژه رابطه اسرائیل و فلسطینی‌ها گفت: روز قدس روز دفاع از آرمان فلسطین است، این روز آرمان یک ملت را به آرمان یک امت تبدیل کرد و فرهنگ و استراتژی مقاومت را از جبهه فلسطین به کل جهان اسلام منتقل کرد. ترقی با اشاره به اینکه طی یک سال اخیر رخدادهای گوناگونی که در رابطه با فلسطین پدید آمده حاکی از شکست طرح‌های متعدد صلح خاورمیانه از سوی کشورهای عربی و آمریکا است، گفت: روز قدس تعیین‌کننده خط‌مشی آینده مبارزات ملت فلسطین است.
شکست مذاکرات محمود عباس و سلام فیاض با تل‌آویو، شکست طرح امیرعبدالله در رابطه با حل مسائل فلسطین و شکست کنفرانس آناپولیس به‌رغم پیگیری‌های مکرر آمریکا و رایس در منطقه و تداوم شهرک سازی توسط رژیم صهیونیستی به‌رغم نظر اعراب و اتحادیه عرب نشان‌دهنده آن است که راه‌حل‌های آمریکا و اعراب جوابگوی حل مسائل فلسطین نبوده و تنها استراتژی موفق، مقاومت اسلامی ملت فلسطین است که توانست اولین ضربه را در لبنان و دومین ضربه را در غزه به صهیونیست‌ها وارد کند.
بنابراین تاثیر برگزاری روز قدس در چند زمینه می‌تواند مورد دقت قرار گیرد:
۱) جهانی کردن مقاومت اسلامی
۲) جهانی‌سازی آرمان فلسطین و دفاع از این ملت مظلوم
۳) ایجاد این باور در همه مبارزان اسلامی که آمریکا و اسرائیل قابل شکست هستند و اتحاد جهان اسلام می‌تواند به نابودی قدرت‌های بزرگ و ضداسلامی بینجامد.معاون بخش روابط بین‌الملل حزب مؤتلفه اسلامی درخصوص آثار برگزاری این روز بر روی ایران نیز گفت: با توجه به اینکه این روز در همه کشورهای اسلامی برگزار می‌شود آثار وحدت بخش بر جهان اسلام دارد و بین کشورهای اسلامی و مسلمانان اشتراک‌نظر و موضع در این خصوص به وجود می‌آورد و از آنجا که ایران بانی روز قدس است تاثیر کلی این اشتراک‌نظر برپشتیبانی امت اسلامی از خط‌مشی ایران در حل مسائل فلسطین خواهد بود.وی تداوم برگزاری روز قدس را موجب به وجود آمدن سیل حرکت سیاسی ملت‌های اسلامی و تبدیل آن به حرکتی برای درهم شکستن قدرت صهیونیست‌ها که می‌تواند طومار اسرائیل را درهم پیچد ارزیابی کرد.
● جایگاه رفیع قدس
نام‌گذاری روز قدس توسط امام‌خمینی تاکیدی بر جایگاه رفیع فلسطین در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است.
ابو سرور مسئول تبلیغات و اطلاع‌رسانی جنبش حماس در تهران از همه مسلمانان خواست تا با حضور گسترده در راهپیمایی‌های روز قدس سیلی محکمی بر سیاست‌های جنگ‌طلبانه رژیم صهیونیستی و تجاوزات آن علیه ملت فلسطین بزنند.
وی با اشاره به اینکه این روز به نام یکی از مقدس‌ترین اماکن یعنی قدس و در یک روز مبارک یعنی آخرین جمعه ماه رمضان نام‌گذاری شده است گفت: ما انتظار داریم مسلمانان ضمن آرزو و دعای خیر برای ملت فلسطین، با حضور در راهپیمایی با مظلومان فلسطین ابراز همبستگی کنند. ابو سرور همچنین از دولت مصر درخواست کرد که برای کمک به پایداری و مقاومت ملت فلسطین علیه اسرائیل، گذرگاه «رفح» را بر روی فلسطینیان بگشاید و سیاست اسرائیل برای محاصره غزه را ناکام گذارد.
مسئول تبلیغات جنبش حماس در تهران از سازمان‌های بین‌المللی نیز خواست تا حداقل به اصول و مبانی خود در منشور جهانی سازمان ملل پایبند باشند چرا که در این منشور آمده است ملت‌های تحت اشغال می‌توانند اشغالگران را از سرزمین خود اخراج کنند.وی ابراز امیدواری کرد سازمان ملل و سایر نهادهای بین‌المللی با محکوم کردن اشغالگران صهیونیستی و تجاوزات این رژیم به مناطق مسکونی فلسطینی‌ها از مردم مظلوم فلسطین دفاع کنند.
مجید مهرابی
منبع : روزنامه همشهری