یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

نیات شرکت کنندگان در نشست شرم الشیخ


نیات شرکت کنندگان در نشست شرم الشیخ
ترکیب شرکت کنندگان در نشست روز سه شنبه شرم الشیخ که تحت عنوان بازسازی غزه برگزار شد نشان از آن دارد که این نشست بیش از آنکه بازسازی غزه را مدنظر داشته باشد نشستی با اهداف سیاسی برخی کشورهای عرب و دولت های غربی بود.
سرانجام بعد از مدت ها رفت و آمد دیپلماتیک علنی و سری مسئولان اسراییلی، غربی و عربی به مصر و دیدار با عمرسلیمان رئیس سرویس اطلاعاتی مصر و حسنی مبارک رئیس جمهور مصر برای اتفاقات جنگ غزه و تلاش برای محدود کردن بیشتر جنبش حماس، نشست بین المللی موسوم به بازسازی غزه با حضور نمایندگان بیش از ۷۰ کشور جهان از جمله هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا و سازمان های منطقه ای و بین المللی رسما کار خود را در منطقه خوش آب و هوا و تفریحی شرم الشیخ که محل اجلاس های بین المللی است آغاز کرد. علاوه بر هیلاری کلینتون، خاویر سولانا مسئول روابط خارجی اتحادیه اروپا و وزرای خارجه انگلیس، آلمان، ایتالیا، چک، دانمارک و وزرای خارجه چند کشور عربی از جمله عربستان سعودی حضور داشتند. در این زمینه مسائل و سؤالات مهمی وجود دارد:
۱ ) اگر چه اجلاس غزه تحت عنوان بازسازی غزه عنوان شده است اما مقامات شرکت کننده در این اجلاس بیشتر سیاسی هستند تا اقتصادی و این مسئله نشان می دهد که اهداف این نشست بیش از آنکه اقتصادی باشد، سیاسی است.
۲) به نظر می رسد همه تلاش ها بر این است که حماس به عنوان نماینده قانونی مردم غزه که در جریان جنگ ۲۲ روزه نیز در مقابل اسراییل قرار داشت از صحنه سیاسی حذف و کمک هایی که قراراست تحت عنوان بازسازی غزه ارائه شود صرفا از طریق عباس ابومازن و حکومت خودگردان صورت پذیرد، این در حالی است که حماس درخواست نموده که سازمان ملل مسئولیت بازسازی را برعهده بگیرد. پیام این اقدام به حماس و گروه های مقاومت روشن است و آن اینکه اگر دنبال دریافت این کمک ها و بازسازی مناطقی هستید که اسراییل نابود کرده ، راهش مسیری است که عباس ابومازن رفته است! و هیلاری کلینتون صراحتا گفت که موضع دولت آمریکا درباره حماس بستگی به سه شرط دارد: شناسایی اسراییل، پایان مقاومت مسلحانه و پذیرش توافقات صورت گرفته بین عباس ابومازن و اسراییل.
۳ ) شش مقام عالیرتبه اروپایی یعنی گوردون براون نخست وزیر انگلیس، نیکلا سارکوزی رئیس جمهور فرانسه، آنجلا مرکل صدراعظم آلمان، سیلویو برلوسکونی نخست وزیر ایتالیا، لوئیس زاپاترو نخست وزیر اسپانیا و مایرک توپولانیک نخست وزیر چک اخیرا در نشستی تعهد کردند که امکانات و تجهیزات لازم برای کنترل مرز غزه را با کمک مصر و آمریکا در اختیار رژیم صهیونیستی قرار دهند. ایهود اولمرت هم اعلام کرد که نامه ای را از اتحادیه اروپا دریافت نموده که رهبران اروپایی قول داده اند مانع از قاچاق سلاح به غزه خواهند شد و اکنون همین کشورها برای کمک به غزه در شرم الشیخ حضور به هم رسانده اند!
۴ ) تونی بلر نخست وزیر سابق انگلیس در دیدار خود از غزه و در یک مدرسه که توسط اسراییل تخریب شده گفت: اینها مردمی هستند که لازم است از این به بعد کانون تمام توجه ما برای صلح باشند. مشخص نیست که تاکنون کانون توجه غرب برای صلح چه بوده است؟ و آیا می شود به تونی بلر اعتماد کرد؟
۵ ) البته اقدام غربی ها و اسراییل و برخی کشورهای عربی برای محدود کردن حماس درست از زمان آغاز آتش بس در غزه صورت گرفت و هیچکدام از مسئولان غربی و سازما ن های بین المللی حتی بان کی مون دبیرکل سازمان ملل، سولانا و تونی بلر که برای مشاهده میزان خرابی های غزه به این منطقه رفتند حاضر به ملاقات با مسئولان حماس نشدند. بان کی مون دبیرکل سازمان ملل از کشورهای عرب خواست بر محور عباس ابومازن برای کمک به بازسازی غزه متحد شوند و اعلام کرد که با وجود اختلاف عربی در این خصوص هیچ تضمینی وجود ندارد که چنین جنگی دوباره رخ ندهد!
۶ ) اکنون سوال اینجاست حال که حماس در این اجلاس غایب است چرا اسراییل در آن حاضر نشده است؟ و چگونه است که سازمان های بین المللی توانستند دولت عراق را به خاطر حمله به کویت تحت فشار قرار دهند و سهمی از درآمدهای نفتی این کشور را که حق مردم عراق است جدا نموده و به حساب کویت واریز نمایند - که تاکنون حدود ۱۴ میلیارد دلار از درآمدهای نفتی عراق به کویت داده شده است - اما اسراییل که عامل اصلی تخریب زیرساخت های اساسی غزه است و حتی ساختمان ها و دفاتر مربوط به سازمان ملل در غزه را نابود کرده است نباید تاوان این خسارت و یا حداقل بخشی از آن را بپردازد؟ آیا نباید اسراییل مسئولیت این اقدام خود را بپذیرد؟ چه کسی مسئول شهادت بیش از ۱۳۰۰ انسان بیگناه و زخمی شدن ۵۰۰۰ نفر دیگر از جمله کودکان و بی خانمانی صد هزار نفر دیگر است؟
۷ ) سوال مهم دیگر این است که ساختمان ها و زیرساخت های غزه چگونه قرار است بازسازی شوند در حالی که رژیم صهیونیستی حتی از ورود مصالح ساختمانی مانند سیمان، گچ، آهن آلات، سیم های کابل، آلومینیم، شیشه و ... هم به نوار غزه ممانعت می کند؟! براساس اطلاعاتی که روزنامه صهیونیستی هاآرتص اخیرا فاش کرد اسراییل از سازمان ملل و سایر گروه های کمک کننده خواسته است فهرست کامل کالاها و افرادی که قرار است برای بازسازی غزه وارد فلسطین شوند را اعلام نمایند! و صراحتا به آنها اعلام نموده که این فهرست، فهرستی طولانی خواهد بود.
به هر حال به نظر می رسد اهداف این نشست فراتر از یک نشست اقتصادی برای کمک جهت بازسازی غزه است بلکه در این اجلاس قرار است چهره برخی از کشورهایی که در جریان جنگ غزه به شدت تیره و چرکین شده است با وعده کمک به بازسازی خرابی های غزه شسته شود و شاید پروژه های دیگری برای خاورمیانه تدوین گردد.
منبع فارس
منبع : روزنامه جوان