سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

غزه در بحران خاموشی


غزه در بحران خاموشی
با فرو رفتن غزه در تاریکی و وخیم تر شدن اوضاع زندگی فلسطینی ها که از یک سو تحت حملات اسرائیل قرار دارند و از سوی دیگر به وسیله اسرائیل و کشورهای غربی تحریم شده اند، کشورهای عربی و مسلمان به همراه توده های مردم خواستار دخالت جامعه جهانی برای پایان دادن به این بحران شدند. همزمان با دعوت سران کشورهای اسلامی برای برپایی کنفرانس های فوق العاده در برخی از پایتخت های عربی تظاهرات گسترده یی به حمایت از فلسطینی های محصور در غزه برپا شد. به گزارش منابع خبری دیروز قرار بود نمایندگان دائمی اتحادیه عرب اجلاسی فوق العاده را در قاهره ترتیب داده و موضوع محاصره غزه توسط اسرائیل و نحوه پایان دادن به آن را بررسی کنند. همچنین ایران از سازمان کنفرانس اسلامی خواست اجلاسی را به همین مناسبت در تهران برگزار کند که تا لحظه تنظیم این گزارش خبری از این دو کنفرانس نیامده است. احسان اوغلو دبیرکل کنفرانس اسلامی ضمن محکوم کردن تهاجمات اسرائیل هنوز پاسخی به دعوت ایران نداده است. منابع دیپلماتیک می گویند عربستان خواهان برگزاری نشستی فوق العاده از سران کشورهای عرب در فوریه آینده است تا طی آن مسائل مربوط به فلسطین و لبنان بررسی شود. بعضی منابع نزدیک به عربستان سعودی می گویند این کشور در نظر دارد طرحی را برای رسیدگی عاجل به این دو موضوع ارائه دهد.
● تظاهرات مردمی
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره همزمان با تشدید شرایط در غزه و تعطیل شدن اصلی ترین نیروگاه تولید برق در این منطقه به دلیل عدم ارسال سوخت و کمبود امکانات درمانی و فشارهای اقتصادی، تظاهرات گسترده یی در بعضی از کشورهای عرب برپا شد. فلسطینی های مقیم رام الله و بیت لحم در محکومیت تجاوزات اسرائیل به غزه تظاهرات کردند. در مغرب، هزاران نفر از طرفداران جنبش های اسلامی در شهر طنجه در شمال کشور تظاهرات کردند و خواستار دخالت مجامع بین المللی برای پایان دادن به این بحران شدند. در پایتخت اردن ده ها نفر در برابر دفتر سازمان ملل متحد تجمع کردند و ضمن محکومیت حملات اسرائیل از دولت های عرب خواستند در این باره دخالت کنند. این تظاهرات به دعوت گروه های وابسته به «جبهه العمل الاسلامی» روز گذشته نیز جریان داشت. در برج البراجنه واقع در بیروت نیز ده ها نفر برای محکوم کردن حوادث غزه تظاهرات کردند. در مصر، گروه های اسلام گرا و در راس آنها، گروه اخوان المسلمین کنفرانس مطبوعاتی را برگزار و جنایات اسرائیل را محکوم کرد. همچنین گروهی از اسرای فلسطینی در بند زندان های اسرائیل در اعتراض به جنایات این رژیم و تحریم نوار غزه دست به اعتصاب غذای یک روزه زدند.
● هشدار خالد مشعل
گروه های فلسطینی به رغم اختلافاتی که دارند به طور قاطع خواستار توقف حملات اسرائیل و لغو تحریم ها علیه غزه هستند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، محمود عباس از اسرائیل خواست تحریم های علیه غزه را فوراً ملغی سازد و اجازه ورود سوخت را برای تسهیل زندگی مردم بی گناه این منطقه صادر کند. نبیل ابوردینه سخنگوی تشکیلات خودگردان به نقل از عباس گفت؛«اسرائیل باید تحریم را لغو کند تا بیمارستان ها و نیروگاه های برق بتوانند به مردم خدمت رسانی کنند زیرا زندگی آنان به مخاطره افتاده است.» ابوردینه افزود؛ «اگر اسرائیل ظرف چند ساعت آینده تحریم ها را لغو نکند، این مساله را در شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح می کنیم.» از سوی دیگر خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس با سخنان شدید اللحنی که از تلویزیون الجزیره پخش شد به رهبران عرب هشدار داد که اگر در هر لحظه یک فلسطینی در نوار غزه بمیرد، آنها در برابر خدا مسوول خواهند بود. وی ادامه داد؛«چنانچه مردم فلسطین را یاری ندهید، خدا شما را نخواهد بخشید، همان طور که مردم تان و مردم فلسطین نیز شما را هرگز نخواهند بخشید.» وی از دولت های اردن و مصر خواست با احساس مسوولیت هر چه بیشتر برای پایان دادن به این وضعیت وارد عمل شوند زیرا به گفته او به دلیل بستن گذرگاه ها و ممانعت از ورود دارو و غذا و سوخت مردم این منطقه با مرگ تدریجی روبه رو هستند. وی خطاب به مقامات تشکیلات خودگردان گفت؛ در این لحظه تاریخی خداوند و جنبش حماس شما را نخواهند بخشید اگر به پای میز مذاکره ننشینید، اختلافات را کنار نگذاشته و برای بازگرداندن وحدت ملی تلاش نکنید. مشعل همچنین از عربستان سعودی خواست جهت حل بحران فلسطین اقدامی مشابه نشست گروه های فلسطینی در مکه ترتیب دهد. مشعل خطاب به ایهود اولمرت نیز گفت؛ «خوشحال نباشید و گمان نکنید که مردم فلسطین در غزه شکست خواهند خورد. ای تروریست های قاتل، مردم ما به آینده سیاسی شما پایان خواهند داد.»
● دخالت کشورها
برای پایان دادن به بحران غزه کشورهای منطقه به همراه مجامع بین المللی دخالت کرده اند تا اسرائیل به تحریم های موجود پایان دهد. حسنی مبارک رئیس جمهور مصر تلفنی با ایهود اولمرت نخست وزیر اسرائیل گفت وگو کرد و نسبت به ادامه این وضعیت هشدار داد. همچنین احمد ابوالغیط وزیر خارجه مصر تلفنی با خالد مشعل گفت وگو کرد. عبدالرحمان العطیه دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس با درخواست از جامعه جهانی به ویژه کشورهای عربی برای کمک به فلسطینی ها به شدت از اقدامات اسرائیل انتقاد کرد. پیش از این دبیرکل سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا نیز نسبت به وضعیت اسفبار غزه ابراز نگرانی کردند و خواستار جلوگیری از وقوع یک «فاجعه انسانی» در این منطقه شدند. ملک عبدالله پادشاه اردن با صدور بیانیه یی از کشورهای اروپایی خواست برای پایان دادن به بحران غزه دخالت کنند. اعضای شورای امنیت به درخواست تشکیلات خودگردان فلسطین قرار است طی نشستی اوضاع غزه را بررسی کنند. همچنین قرار است روز چهارشنبه نشست ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو با هدف بررسی اوضاع انسانی بحران زده در غزه برگزار شود. درگیری های غزه از هفته گذشته شروع شد و اسرائیل با حملات هوایی خود دست کم ۴۰ فلسطینی را به شهادت رساند و تعدادی را مجروح کرد. همزمان با این تهاجمات، اسرائیل گذرگاه های ورودی به غزه را به طور کامل بست و ارسال سوخت، دارو و مواد غذایی را به این منطقه قطع کرد. در اثر فشارهای اسرائیل مرزهای غزه با مصر نیز بسته شده است. روز یکشنبه اصلی ترین نیروگاه برق غزه تعطیل شد و این منطقه را در تاریکی فرو برد. با قطع برق زندگی در غزه فلج شد و مجروحان از دارو و خدمات رسانی محروم شدند.
منبع : روزنامه اعتماد