دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

عوامل بی خوابی


عوامل بی خوابی
عوامل بی خوابی متعدد و بسیار هستند. بالا رفتن سن یكی از متداول ترین آنها است. بی خوابی اغلب در افرادی كه بیش از ۶۰ سال سن دارند و احتمال بروز بی خوابی در افرادی كه سابقه افسردگی دارند نیز نسبت به سایر افراد بیشتر است، همچنین در افرادی كه دچار استرس و اضطراب هستند یا تحت درمان دارویی قرار دارند.
افرادی كه دچار بی خوابی هستند ممكن است از مشكلات مربوط به خواب دیگری نیز رنج ببرند مانند توقف تنفس در خواب، به خواب رفتن ناگهانی و یا سندروم پاهای بی قرار.
اما خوشبختانه در خیلی از موارد بی خوابی را می توان با ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی و نحوه زندگی درمان كرد. البته از آنجا كه بی خوابی عوامل بسیار متعددی دارد و عاملی ثابت برای آن وجود ندارد، درمان ثابتی را نیز نمی توان برای آن در نظر گرفت.
راحتی جای خواب خود از عوامل مهم در خواب راحت است. رختخوابی راحت و ضدآلرژی می تواند تاثیر شگرفی بر روی كیفیت خواب داشته باشد. به طور معمول هرچه تشك سفت تر باشد خواب بر روی آن راحت تر است و استفاده از ملحفه های ضدآلرژی تنفس بهتر و در نتیجه خواب راحت تری را موجب می شود.
پس از فراهم كردن رختخواب مناسب سكوت كامل را در محل خوابتان تامین كنید. وسایل پرسروصدا مانند ساعت هایی كه صدای تیك تاك بلندی دارند را از اتاق تان دور كنید. اگر نمی توانید سروصدای مزاحم را حذف كنید از گوشی های مخصوص استفاده كنید.
دمای اتاق خواب تان نیز تاثیر بسزایی در كیفیت خواب دارد. دمای اتاق را حدود ۲۰ درجه سانتیگراد تنظیم كنید. گرما یا سرمای بیش از حد می تواند مانع خواب راحت و موجب بروز بی خوابی شود. دمای بدن ما به صورتی تنظیم شده است كه در ساعات ابتدایی بعدازظهر به بالاترین اندازه و در ساعت اولیه صبح حدود ۳ تا ۴ بامداد به پایین ترین حد می رسد.
اتاق خواب همچنین باید تاریك باشد. از این رو بهتر است از كركره یا پرده های ضخیم برای تاریك كردن اتاق در ساعاتی كه هوا روشن است استفاده كنید.
تغییرات در رژیم غذایی هم می تواند روی خواب تاثیر گذار باشد. به عنوان مثال كافئین و غذا هایی كه حاوی آن باشند احتمال بروز بی خوابی را افزایش می دهند. متخصصین تغذیه و سلامتی توصیه می كنند آخرین فنجان چای یا قهوه را حدود ۱۰ ساعت پیش از وقت خواب میل كنید. داروهایی كه تاثیرات بیش فعالی روی كودكان می گذارند نیز می توانند موجب بی خوابی یا بد خوابی در كودكان شوند. غذاهای بسیار تند و ادویه فراوان نیز ممكن است چنین تاثیراتی داشته باشند.
افراد به لحاظ نیاز و نحوه خواب به دو گروه تقسیم می شوند كه تحت عنوان جغدها و چكاوك ها نامگذاری شده اند. ساعت بیولوژیكی بدن جغدها ساعات دیروقت شب را به عنوان وقت خواب اعلام می كند كه آنها مایلند دیروقت بخوابند و دیر از خواب بیدار شوند.
این افراد اغلب به راحتی و به سرعت از خواب بیدار می شوند. جغدها اگر زود به رختخواب بروند زمان زیادی طول خواهد كشید كه به خواب بروند و یا چنانچه صبح زود از خواب بیدار شوند احساس كم خوابی خواهند داشت.
چكاوك ها در عوض ترجیح می دهند در ساعات اولیه شب به خواب بروند و صبح زود از خواب بیدار شوند. چكاوك ها سریع به خواب می روند و خوابشان به سرعت عمیق می شود. اما اگر شب تا دیروقت بیدار بمانند نیز اغلب صبح زود از خواب بیدار می شوند و در نتیجه احساس كم خوابی خواهند داشت. شما جزء هر گروه كه باشید برای داشتن خوابی كافی و آسوده بهتر است مطابق ویژگی های فردی و فیزیولوژیك خودتان ساعات و مقدار ساعات مناسب خوابتان را تنظیم كنید. به این ترتیب كمتر دچار مشكل بی خوابی خواهید شد.
منبع : روزنامه شرق