یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

نکاتی درباره سرمازدگی


سرما را جدی بگیرید! داشتن شال، كلاه، دستكش و سایر تجهیزات مخصوص فصل زمستان باعث می‌شود كه از سرمازدگی در امان بمانید. این مشكل بویژه در مناطق سردسیر رایج تر است و زمانی اتفاق می‌افتد كه بافتهای پوست یخ بزند. چنین وضعیتی در اثر قرار گرفتن طولانی مدت در هوای سرد رخ می‌دهد و یا حتی ممكن است فردی بعد از چند دقیقه قرار گرفتن در درجه حرارت فوق العاده پایین دچار سرمازدگی شود، بویژه در مناطق كوهستانی و آنهایی كه به كوهنوردی در زمستان یا رفت و آمد در چنین نقاطی علاقه مندند باید بیشتر به نكات ایمنی توجه كنند.
بادهای سرد احتمال بروز سرمازدگی را افزایش می دهد، چون حركت هوا بسرعت گرمای بدن را از سطح پوست بدن می زداید. بعلاوه عواملی چون خستگی، گرسنگی و كم شدن آب بدن قدرت مقابله با سرمازدگی را از بین می برد.
به طور معمول دستها و پاها بیشتر در معرض مواجه شدن با سرمازدگی قرار دارند، چون بسرعت گرما را از دست می دهند، اما نكته جالب اینجاست كه بسیاری از آسیب های ایجاد شده توسط سرمازدگی در هنگام گرم شدن مجدد بدن بعد از قرار گرفتن در معرض سرما اتفاق می افتد.
● علائم سرمازدگی
▪ سفید و سخت شدن پوست بدن
▪ درد
▪ بی حس شدن نقاطی كه دچار سرمازدگی شده اند
▪ لكه لكه شدن پوست
▪ تاول زدن پوست
▪ قرمز شدن پوست بعد از گرم شدن مجدد
▪ از بین رفتن بافت كه بستگی به شدت سرمازدگی دارد.
● شدت سرمازدگی
اگر مایع داخل تاولهای پوست شفاف بود، احتمال بهبودی كامل وجود دارد، اما تاولهای انباشته از خون نشاندهنده آسیب جدی و عمیق تری به بافتهای بدن است. این وضعیت «قانقاریای خشك» نام دارد. «قانقاریای مرطوب» زمانی ایجاد می شود كه پوست نرم و خاكستری به نظر آید. به هر حال پوستهای قانقاریایی شده سرانجام از بدن جدا می شوند، ولی در بعضی موارد برای از بین بردن آنها عمل جراحی مورد نیاز است.
● كمكهای اولیه
بسیاری از آسیب های ناشی از سرمازدگی در هنگام گرم شدن مجدد بدن اتفاق می افت. كمكهای اولیه در مورد شخصی كه دچار سرمازدگی شده عبارتند از:
▪ پوست را به آرامی در آبی با درجه حرارت ملایم گرم كنید.
▪تمام بدن فرد سرمازده را در معرض گرما قرار دهید.
▪ فشار روی قسمتهای آسیب دیده را از بین ببرید یا از ایجاد فشار بیشتر جلوگیری كنید. مثلاً اگر فردی دچار سرمازدگی شد، او را از راه رفتن منع كنید.
▪ به شخصی كه دچار سرمازدگی شده، اجازه ندهید سیگار بكشد، چون نیكوتین رگهای خونی را منقبض می‌كند.
▪ قسمتهای سرمازده را مالش ندهید، چون به دنبال آن بافتهای بیشتری صدمه می بینند.
▪- به تاولهای ایجاد شده اصلاً دست نزنید.
▪ بعد از گرم شدن مجدد، قسمتهای آسیب دیده را با باندهای تمیزی پانسمان كنید.
▪ در مرحله بعد، سعی كنید به یك پزشك مراجعه كنید.
گرم شدن و یخ زدن مجدد خطرناك است
اگر سرمازدگی بعد از كمكهای اولیه مجدداً اتفاق بیفتد، خطرناك است. بنابراین عاقلانه نیست كه بعد از گرم شدن نقاط آسیب دیده مجدداً آنها را در معرض سرما قرار دهید. در چنین وضعیتی، آسیب بیشتری به پوست وارد می شود. پس اگر پاها دچار سرمازدگی شده بود و فرد چاره ای جز راه رفتن نداشت، بهتر است كه با پاهای یخ زده راه برود تا اینكه یخ بافتها آب شده و دوباره فرد به هوای سرد قدم بگذارد. در نتیجه این بی توجهی آسیب جدی تر ناشی از فشار به پاها وارد می شود.
● معالجه در بیمارستان
فردی با سرمازدگی شدید باید در بیمارستان درمان شود و معمولاً چنین اقداماتی در مورد وی انجام می‌شود:
▪ گرم كردن دستها و پاها در آب گرم
▪ سنجش گردش خون در مناطق آسیب دیده
▪ تجویز دارو برای جلوگیری از عفونت
▪ شست و شو و ضد عفونی با آنتی بیوتیك
▪ تزریق واكسن كزاز
▪ خشك و استرلیزه نگه داشتن نقاط سرمازده
▪ استفاده از داروهای خوراكی یا تزریق های وریدی برای بهبود گردش خون
▪ استفاده از غذاهای مقوی
▪ جراحی بعد از یك هفته تا یك ماه برای برداشتن پوستهای سیاه و مرده
● پیشگیری از سرمازدگی
اگر شما آمادگی كافی برای مواجهه با سرما را نداشته باشید، حتی مدت كوتاهی قرار گرفتن در هوای سرد می تواند خطرناك باشد. لرزیدن، احساس سرما یا بی حس شدن بدن علائم هشدار دهنده ای هستند كه نشان می دهند بدن بیش از حد حرارت خود را از دست داده است. چند راه ساده برای جلوگیری از سرمازدگی عبارتند از:
▪ از قرار گرفتن طولانی مدت در هوای سرد جلوگیری كنید.
▪ چند لایه لباس بپوشید. در این صورت گرمای بدن نسبت به حالتی كه فقط یك لباس حجیم پوشیده باشید، بیشتر حفظ می شود.


گردآوری و ترجمه: آناهیتا درودیان
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید