شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

نگاهی به فیلم کودک و فرشته ساخته مسعود نقاش زاده


نگاهی به فیلم کودک و فرشته ساخته مسعود نقاش زاده
«کودک و فرشته» از معدود فیلم های دفاع مقدس در جشنواره امسال است که به بخش مسابقه راه یافته اند. این بار هم حماسه مقاومت بی نظیر مردم دلاور خرمشهر در روزهای آغازین جنگ تحمیلی و از قلم شیوای محمدرضا گوهری مورد توجه مسعود نقاش زاده به عنوان کارگردان و بازنویس فیلمنامه قرار گرفته تا فیلمی دیگر در باب حماسه دفاع مقدس تولید شود، تولیدی که هنوز که هنوز است، در شان دفاع مقدس ما صورت نمی گیرد و این مساله تنها به «کودک و فرشته» منحصر نیست.
نگارنده بر این باور است که موضوعاتی مثل «دفاع مقدس» در ورود به عالم گسترده و شگرف هنر به ویژه هنر هفتم، نیاز به «اتاق فکر» دارد تا در آن و با حضور نمایندگانی از همه نمادهای ذی ربط، تمام تلاش برای به نتیجه رسیدن هر چه بهتر تولید صورت گیرد. درد دل های کارگردانان، فیلمنامه نویسان و دست اندرکاران سینمای دفاع مقدس موید همین نکته است که هر کدام به نوعی، از کمبودها می نالند. شاید «بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس» در کنار «انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس» بهترین جا برای برنامه ریزی جهت تشکیل این اتاق فکر است تا در آن علاوه بر استفاده از تمامی تجربیات انجام شده تا امروز و در کنار راه اندازی بحث «آموزش» برای کارگردانان جوان، تازه کار و خلاق، حداکثرتلاش برای تامین نظر دست اندرکاران فیلم در تهیه امکانات و انجام مشاوره های لازم دیده شود. در آن صورت است که می توانیم امیدوار باشیم در آینده ای نزدیک یا دور، شاهد رشد کیفیت سینمای دفاع مقدس باشیم.
با این حال، «کودک و فرشته» در جشنواره امسال و با همت مشترک بنیاد سینمایی فارابی و سیما فیلم بر پرده نشست تا یادآور خاطرات تلخ و شیرین اکران فیلم«روز سوم» باشد.
اگر از برخی کاستی های فیلم نامه مانند«کشته شدن سرباز عراقی به دست مصطفی هنگامی که قصه شلیک به فرشته را دارد» بگذریم، باید گفت نقطه ضعف اسامی«کودک و فرشته» مانند بسیاری دیگر از فیلم های دفاع مقدس در نوع کارگردانی، میزانسن و دکوپار و طراحی صحنه است که به نظر می رسد می توانست با حضور چند مشاور با تجربه، حل شود.
به بیان دیگر«کودک و فرشته» در یک نگاه کلی، بدون مشکل به نظر می رسد اما«جزئیات» فیلم در نیامده است.
استفاده از المان های مختلف در فیلم از جمله گلدان یا فرفره عالی است و حتی سکانس پایانی فیلم، یکی از بهترین سکانس های پایانی فیلم های دفاع مقدس است اما جزئیاتی مانند طراحی های صحنه که بعضا بسیار شیک و تمیز درآمده اند یا لهجه عجیب و غریب قاسم زارع یا نوع شهادت لیلا یا تعقیب و گریز فرشته و سربازان عراقی، بسیار قابل بحث می نمایند.
«کودک و فرشته» که با بازی خوب شبنم مقدمی، مالک حدپور سراج و افشین هاشمی، یادآور فیلم خوب«فرزند خاک» است، می توانست با کمی درایت و تدبیر بیشتر، یکی از بهترین فیلم های جشنواره امسال لقب بگیرد که البته چنین نشده است.
کوتاه سخن آن که دفاع مقدس هشت ساله ما، سرشار از صحنه های دراماتیک و سینمایی است که می تواند همچنان سینمای ما را تغذیه کند و چه بهتر آن که با تشکیل یک «اتاق فکر»، این حرکت با کیفیت و استحکام بیشتری انجام شود. چنین باد

نویسنده : حسن حائری
منبع : روزنامه مردم‌سالاری


همچنین مشاهده کنید