جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

در کلام دیگران


در کلام دیگران
●رهبرمعظم انقلاب :ایدئولوژی اسلامی بدون گرایش انحرافی
مرحوم استاد شهید مطهری با صراحت ایدئولوژی اسلامی متكی به متون اسلامی و بدون هیچ گرایش به چپ و راست مطرح می نمود. از اول حساسیت عجیبی روی تفكر التقاطی داشت و آن وقت كه همه با تفكرات التقاطی برخوردهای سطحی داشتند او با كمال سختگیری روی جا ی جای این تفكر می ایستاد و آن را مردود می شمرد كه در این زمینه نمونه های بی شماری از ایشان به یاد دارم. در جلسه ای قرار شده بود كه شركت كنندگان هر كدام كه آمادگی دارند متنی را به عنوان زمینه جهان بینی اسلام تهیه كنند. چند نفر متنی تهیه كردند از جمله آن چند نفر یكی من بودم. در این متن ویژگی های اندیشه اسلامی را ذكر كرده بودم : اندیشه اسلامی ، ضد استعماری، ضد استبدادی و در آخر اضافه كرده بودم اندیشه اسلامی ضدالحادی است. یادم نمی رود كه ایشان از این قسمت خیلی خوششان آمده بود و بارها به خود من گفتند كه این نكته ضدالحادی نكته دقیق و بسیار ظریفی بود كه شما مطرح كردید؛ زیرا هر اندیشه ای هر فصلی از فصول جهان بینی كه اندك گرایش به زمینه های تفكر الحادی داشته باشد جزء جهان بینی اسلامی نیست.
●شهید آیت الله بهشتی: آرمان های
شهید مطهری درباره حوزه
یادم است كه در سال ۱۳۲۶ كه در قم با آقای مطهری وآقایان دیگر علاوه بر درس و بحث و كارهای طلبگی مان همیشه به فكر سامان دادن به روحانیت و پربار كردن این نهاد اسلامی اجتماعی بودیم، در همان سال یك حركتی را در یك جمع حدود ۱۸ نفری انجام دادیم كه زمینه ای بود برای همكاری بیشتر و پردوام تردر جلسه ها و بحثهای مختلف. همواره این سخن می رفت كه باید برای عظمت فكری و معنوی و تعالی اخلاقی و سامان یافتن هرچه بیشتر روحانیت تلاش كرد. در سال ۱۳۴۰ پس از فوت مرحوم آیت الله بروجردی جمعی برای بحث و گفتگو پیرامون مرجعیت و روحانیت در تهران به وجود آمد. مجموعه بحث ها در همین كتاب بحثی درباره مرجعیت و روحانیت تنظیم و چاپ شد. شوری بود در همه برای اینكه باید برای رشد روحانیت و سازماندهی آن تلاش كرد. این شور و علاقه در ایشان و در همه ما همیشه حضور و جود دارد و همیشه در این اندیشه ایم كه چه خدمتی باید در این راه انجام دهیم. مرحوم آقای مطهری در آخرین سال های زندگیشان بر آن شدند كه سفرهایی مرتب به قم بروند و با شروع بحثهای پرمحتوا برای طلاب درس خوانده تر و فاضل تر، حركتی را در راه غنای فكری حوزه دنبال كنند و توسعه بدهند، حركتی كه چه بسا می توانست به ساماندهی های دیگر بیانجامد. دریغا كه این حركت پر بركت ایشان با شهادتشان ناتمام ماند.
●حجت الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی :
مطهری و تكوین انقلاب اسلامی
ایشان پلی شده بود بین دانشگاه، فیضیه، روحانیت و قشر دانشگاهی و حتی بازاری . سال ۴۱ كه مبارزاتشان شروع شد نقش درجه بالایی داشت. چهار پنج نفر بودند كه سرپرستی گروه موتلفه را در شكل دادن به مبارزات اسلامی در سال ۴۱ و ۱۵ خرداد ۴۲ به عهده داشتند. آقای مطهری جزو گروه پنج نفری بود كه می گرداندند و حتی واسطه بود بین امام واینها بود. روی هم رفته باید سهم قابل توجهی برای ایشان در شكل گیری مبارزات اسلامی كه منجر به پیروزی انقلاب اسلامی شد قائل باشیم. سال آخر هم كه سال اوج اعتراضات و مبارزات بود ایشان در كانون و كادر مركزی گرداننده این جریانات سال آخر بود . وقتی هم می رسیم به تشكیل حكومت اسلامی، ایشان از طرف امام مامور شده بودند .امام چهار پنج تا اسم به ایشان داده بودن كه ایشان آمدند هسته اصلی شورای انقلاب را تشكیل دادند و بعد همان بود كه كم كم توسعه پیدا كرد كه حكومت قانون گذاری و اجرایی بعد از انقلاب را اجرا كردند . حتی وقتی امام از پاریس برگشتند ، ایشان با همه گرفتاریهایی كه داشتند (عضو شورای انقلاب بودند، عضو گروه سرپرست اداره منزل امام هم بودند) چون آن روز اداره منزل امام فوق العاده اهمیت داشت به این كار پرداختند و درماه های اول تشكیل حكومت اسلامی ایشان نقش بعد از امام را داشتند ایشان جزو آن چهار پنج نفر بودند.
منبع : روزنامه همشهری