جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا


عمارت کلاه‌‌فرنگی باغ‌ نظر ، شیراز


این باغ با انبوه درختان سر به فلك كشیده سرو و نارنج در سال‌های پیش از سلطنت كریم‌خان زند احداث شده و وجه تسمیه آن معلوم نیست.
كریمخان زند عمارت كلاه‌فرنگی، ارگ،‌ دیوانخانه و بعضی از ساختمان‌های دیگر را در محوطه ‌آن بنا كرد. در دوره‌ قاجار نیز، حسین علی میرزای فرمانفرما، عمارتی در نزدیك عمارت «خورشید» احداث كرد.
در وسط باغ نظر كه متأسفانه هم اكنون قسمت بسیار كوچكی از آن به جا مانده و آن را «باغ موزه» می‌‌نامند، عمارت هشت ضلعی بسیار زیبایی ساخته شده كه به كلاه فرنگی مشهور است. كف این عمارت نزدیك به 1/5 متر از سطح باغ بالاتر است. در بیرون این عمارت،‌ كاشی‌كاری‌های ظریف و زیبا با رنگ‌های روشن وجود دارد كه قسمتی از آن نقش گل و بته و قسمتی دیگر نیز منظره شكارگاه و مجالس بزم است. در طرفین هر در، چهار مجلس گل و بته و بالای چهار گوشواره آن، چهار مجلس شامل بزم، شكار روی كاشی نقاشی شده است.
در داخل بنا، محوطه‌ای صلیب مانند با چهار شاه‌نشین وجود دارد كه بین شاه‌نشین‌ها نیز چهار گوشواره ساخته‌اند. در وسط محوطه،‌ حوضی از سنگ مرمر یكپارچه ساخته شده است.
دیوارهای محوطه وسط و اتاق‌های زاویه، مقرنس‌كاری است و نقاشی‌های بسیار زیبا دارد و از نظر هنری كم‌نظیر است.
روی بدنه و تاقچه‌های محوطه وسط، ده مجلس نقاشی به وسیله نقاشان دوره‌ زندیه كه معروف‌ترین آن‌ها «آقاصادق نقاش» بوده تصویر شده است.