یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

دلگیری قم از تهران


دلگیری قم از تهران
«قمی»ها از «رئیس جمهور» و دولت او ناخرسند هستند. این برای چندمین بار است که روابط قم- تهران تیره می شود. یک بار «رئیس جمهور از ورود بانوان به ورزشگاه آزادی دفاع کرد» و در مقابل آن اکثر مراجع تقلید و علمای ارشد موضع گرفتند؛ مرحوم آمیرزاجواد تبریزی، فاضل لنکرانی، صافی گلپایگانی و مکارم شیرازی این مساله را غیرشرعی دانستند و جامعه مدرسین در اجلاسیه خود در کرمانشاه موضع گرفت و حتی مصباح یزدی، روحانی ارشد حامی احمدی نژاد هم در پیامی شفاهی از طریق دو شاگردش «محمدناصر سقای بی ریا» و «مرتضی آقاتهرانی» نیز از این اقدام رئیس جمهور گلایه کرد.
رئیس جمهور هم بعد بر این واکنش ها تاملی چندروزه کرد تا اینکه مقام رهبری از وی خواستند که اقدام را عملی نکند. پس از ارسال نامه به پاپ از سوی محمود احمدی نژاد، آیت الله العظمی صافی گلپایگانی از مراجع ارشد تقلید موضعی صریح گرفت و این اقدام رئیس جمهور را با وجود اظهارات پاپ علیه «اسلام» «اشتباه بزرگ» عنوان کرد.
این اقدام هم در زمره رفتارهایی است که علمای قم را نگران کرد. آخرین بار نیز اسفندیار رحیم مشایی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی و جهانگردی در مراسمی در ترکیه حضور یافته بود که حضور در این مراسم بازتاب هایی داشت. اگرچه هنوز مراجع تقلید موضعی شفاف در برابر این مساله نگرفته اند، اما روحانیون ارشد نسبت به این رفتار دولت نهم انتقاد کردند.«سید محمد غروی» که سخنگویی جامعه مدرسین از تشکل های اصولگرا را بر عهده دارد در این باره به آفتاب گفت که مسائلی که از سوی برخی نزدیکان احمدی نژاد صورت می گیرد شائبه بی توجهی رئیس دولت نهم به دغدغه های دینی مذهبی حوزه های علمیه را تقویت کرده است.
وی به «نامه احمدی نژاد به پاپ بندیکت شانزدهم» و «ماجرای اسفندیار رحیم مشایی» و «دستور صدور اجازه ورود زنان به استادیوم های ورزشی» اشاره کرد و گفت؛ «مردم مسلمان و علما و بزرگان حوزه نمی توانند تکرار این قبیل مسائل را تحمل کنند.» هرچند غروی روز بعد از گفت وگو با آفتاب در نمابری به دفتر روزنامه اعلام کرد که:
۱) دست کم دو بار تاکید کردم که آنچه نقل می کنید از شخص بنده باشد نه به عنوان سخنگوی جامعه مدرسین، در حالی که آنچه منتشر شد به عنوان سخنگو بوده است.
۲) درست است محتوای کلی سخن حقیر تحریف نشده است لیکن اگر نوار سخن اینجانب موجود باشد در جمع از نرمی برخوردار است در حالی که در آنچه نقل شد درشتی ملاحظه می شود که معمولاً عادت من در مصاحبه ها چنین نیست.
۳) لازم به توضیح است که آنچه ذکر شد منافاتی با جنبه های مثبت دولت آقای احمدی نژاد و شخص ایشان ندارد، لیکن از آنجا که این مساله به صورت دیگری متاسفانه حل نشد لازم دیدم در پاسخ به سوال خبرنگار، پرده از آن بردارم تا دغدغه به صورت معضله در نیاید.
۴) اینجانب نام آقای احمدی نژاد را هر جا بردم با احترام بوده است ولی آنچه منتشر شد اینچنین نیست امید است اصلاح گردد.»
نایب دبیر حزب موتلفه در شهر قم و عضو شورای مرکزی این تشکل نیز درباره این اتفاقات دولت نهم در مواجهه با «قم» واکنش نشان داد گفت؛ «دولت باید به نظر مراجع در حوزه های دینی توجه بیشتری کند و با مشاوران و مسوولانی که هویت دینی نظام اسلامی را خدشه دار می کنند، بدون تعارف برخورد کند. در مسائل فرهنگی، سیاست تساهل و تسامح پذیرفتنی نیست و رئیس جمهور باید با اتفاقاتی مثل قضیه مشایی رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برخورد کند.»
«محمد خرسند» در مورد نامه رئیس جمهور به پاپ نیز گفت؛ «نوشتن نامه از سوی رئیس جمهور به پاپ که در سال رسول اعظم به پیامبر اکرم(ص) توهین کرد و افکار عمومی جوامع اسلامی نظر مثبتی نسبت به او ندارند، کار اشتباهی بود که اگر در این زمینه با حوزه و مراجع مشورت می شد، به طور قطع انجام نمی گرفت.» از سوی دیگر یکی از شاگردان مصباح یزدی به سخن آمد و در مورد رفتار دولت گفت؛ «تکرار بعضی رفتارها و حرکات از سوی دولتمردان - مثل مساله رحیم مشایی - باعث ایجاد تصورات نامناسبی از دولت آقای احمدی نژاد در میان حوزه علمیه قم می شود.» محسن غرویان در مورد وظیفه حوزه علمیه در برابر این مساله افزود؛ «حوزه علمیه به عنوان یک نهاد دینی و مردمی تکلیف شرعی دارد که به دولتمردان امر به معروف و نهی از منکر و خطا را گوشزد کند.»
او در پایان هشدار داد؛ «توده مردم ایران متدین هستند و وقتی که بین دولت و حوزه علمیه فاصله بیفتد، مردم به سمت علما خواهند آمد.» این انتقاد همگی به علتی نهفته در دولت بازمی گردد. دول گذشته همواره از مشاوری برای رئیس جمهور در امور روحانیون از افرادی با خط سیاسی کمرنگ سود می جستند و بیشتر به دنبال افرادی بودند که در حوزه توانایی تاثیرگذاری و تعامل داشته باشند.
از سوی دیگر رئیس جمهورهای سابق اکثراً روحانی بودند و این عاملی در جهت ارتباط قوی میان دولت و روحانیون بود، اما «احمدی نژاد» هم مکلا است و هم مشاوری را در امور روحانیون انتخاب کرد که سال ها در امریکا زیسته است و کمتر در حوزه علمیه قم جایگاهی دارد. «محمدناصر سقایی بی ریا» ۲۵ سال با «محمدتقی مصباح یزدی» مرتبط است و از شاگردان ارشد او به حساب می آید. او برای اولین بار با روی کار آمدن دولتی که با «استاد» همفکر و هم رای است، پای در میدان های اجرایی و دولتی گذاشت.
او از «موسسه در راه حق» با «مصباح» ارتباط داشت و در حدود سال ۷۲ به همراه ۱۳ نفر از دوستانش همچون «مرتضی آقاتهرانی» و «علی مصباح» به دیار غرب رفت تا دانش تئوریک خود را با حمایت های «موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی» تحت مدیریت «آیت الله محمدتقی مصباح یزدی» گسترش دهد. بی ریا از همان آغاز در کنار گذراندن دکترای علوم تربیتی در دانشگاه «هیوستون» امریکا امام جمعه این شهر از ایالت های تگزاس شد.
شاید این ویژگی شخصیتی مشاور رئیس جمهور در امور روحانیون باعث شده است که ارتباط قوی میان تهران و قم صورت نگیرد. به گونه یی که «سیدمحمد غروی» عضو ارشد تشکیلات سیاسی و حوزوی جامعه مدرسین از تشکیلات اصولگرا به سخن آمد و گفت؛ «رئیس دولت نهم از مشاوران مناسب و خوبی حداقل در حوزه برخوردار نیست.»
منبع : روزنامه اعتماد