شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

وقتی نفس می گیرد


وقتی نفس می گیرد
آسم یك بیماری مزمن همراه با حملات مكرر خس خس و تنگی نفس است .این بیماری در تمام سنین می تواند وجود داشته باشد، اما ۵۰ درصد از موارد، كودكان زیر ۱۰ سال هستند.آسم بیشتر در پسران رخ می دهد تا دختران ، اما در آسمی كه در بزرگسالی آغاز می شود زنان سهم بیشتری دارند.
● علایم شایع
آسم معمولاً با احساس فشردگی در قفسه سینه و تنگی نفس ، خس خس سینه به هنگام بازدم ، سرفه ، بخصوص در شب ، معمولاً همراه با خلط غلیظ ، شفاف و زرد، همراه است كه با تنفس سریع و سطحی به هنگام نشستن بهتر می شود.ایجاد مشكل در تنفس ، انقباض عضلات گردن، آبی شدن پوست ، خستگی زیاد، تنفس صدادار شبیه خرخر، ناتوانی در صبحت كردن ، تغییرات ذهنی و روانی ، از جمله بی قراری یا گیجی هم از علایم شدید این بیماری است.
● علل
التهاب و اسپاسم ناشی از آن در مجاری هوایی (نایژه ها و نایژك ها)، و به دنبال آن ورم مجاری هوایی و غلیظ شدن ترشحات ریه (خلط ) موجب كاهش یا بسته شدن راه عبور هوا به ریه ها می شود.عواملی كه می توانند این تغییرات را ایجاد كنند عبارتند از: مواد آلرژی زا مثل گرده گیاهان ، گرد و غبار، شوره بدن حیوانات ، كپك ها یا بعضی از غذاها، عفونت های ریوی مثل برونشیت ، مواد آلاینده موجود در هوا، مثل دود و بوهای مختلف ، قرار گرفتن در معرض موادشیمیایی یا سایر مواد، در قالب مواجهه شغلی .
● عوامل افزایش دهنده خطر
وجود سایر بیماری های آلرژیك ، مثل اگزما یا تب یونجه ، سابقه خانوادگی آسم یا آلرژی های دیگر، قرار گرفتن در معرض آلاینده های خطر، سیگار كشیدن ، مصرف بعضی از داروها مثل آسپیرین ، استرس های مختلف (عفونت های ویروسی ، ورزش ، ناراحتی عاطفی ، بوهای زیانبار، و دود تنباكو) از مهمترین عوامل افزایش خطر هستند.
● راه های پیشگیری
از مواد آلرژی زای شناخته شده و آلاینده های هوا دوری كنید.
داروهایی كه به منظور پیشگیری از بروز حملات آسم تجویز می شوند را به طور منظم مصرف كنید و توجه داشته باشید كه حتی اگر احساس می كنید مشكلی ندارید، مصرف داروها را قطع نكنید، از مصرف آسپیرین خودداری كنید.به دنبال عوامل آغازكننده حمله آسم بگردید و از آنها دوری كنید. نرمش های آسوده سازی و شل كننده عضلات و نیز حركات كمك كننده به تخلیه ترشحات تنفسی را انجام دهید.
● عواقب مورد انتظار
علایم را می توان با درمان و پایبندی جدی به اقدام های پیشگیرانه كنترل كرد. نیمی از كودكان آسمی نهایتاً خوب خواهند شد.در صورتی كه درمان انجام نشود، حملات شدید ممكن است مرگبار باشند.
● درمان
اقدام های تشخیصی ممكن است عبارت باشند از: آزمایش خون ، بررسی های مربوط به كار ریه و بررسی های مربوط به آلرژی كه معمولاً به كمك آزمون های پوستی انجام می گیرند.
مراقبت اورژانس و بستری كردن در موارد حملات شدید آسم ، روان درمانی یا مشاوره ، در صورتی كه آسم با استرس ارتباط داشته باشدحتی المقدور مواد آلرژی زا و آزاردهنده را از خانه و محل كار حذف كنید. داروهایی را كه به طور منظم استفاده می كنید همیشه به همراه داشته باشید.به هنگام حملات بنشینید.در زمان هایی از سال كه مواد آلرژی زا در محیط فراوان هستند در منزل بمانید.
● رژیم غذایی
برای این بیماران رژیم خاصی توصیه نمی شود، اما از خوردن غذاهایی كه به آنها حساسیت دارید خودداری كنید.روزانه حداقل ۳ لیتر آب بنوشید تا ترشحات رقیق باقی بمانند.
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید