پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

احمدی نژاد و ابهامات یک گفت وگو


احمدی نژاد و ابهامات یک گفت وگو
سخنان اخیر محمود احمدی نژاد رئیس جمهور درباره گرانی، بازتاب های مختلفی داشته است. شاید مهمترین نتیجه مثبت این گزارش، این باشد که نشان می دهد که رئیس جمهور سعی دارد هر چند ماه یک بار با حضور در رسانه ملی، گزارشی از عملکرد خود را ارائه دهد. این امکان البته در گذشته کمتر فراهم بود. به عنوان نمونه در دوره ریاست جمهوری سید محمد خاتمی، او کمتر امکان استفاده از این فرصت را داشت که شاید حاصل اختلا ف نظر صدا و سیما با رئیس جمهور وقت بود. هر چند که اعتقاد من بر این است که اگر خاتمی برای حضور در رسانه ملی پافشاری می کرد، به دلیل جایگاه حقوقی او، مانعی نمی توانست برای این کار وجود داشته باشد. هر چند که به هر حال در شرایط فعلی، به دلیل حمایت صدا و سیما از دولت نهم ، حضور مکرر رئیس جمهور در صدا و سیما چندان عجیب به نظر نمی رسد. اما دومین نتیجه مثبت اظهارات اخیر رئیس جمهور، پذیرش برخی اشتباهات دولت از سوی احمدی نژاد بود. احمدی نژاد که قبلا گرانی را انکار می کرد و حتی سال گذشته از نمایندگانی که در مجلس در مورد گرانی از او توضیح می خواستند دعوت کرده بود به میوه فروشی محله او در نارمک بروند واز آنجا که میوه ارزان است خرید کنند، این بار گرانی و تورم را انکار نکرد. حتی او سخن برخی از کارشناسانی را که افزایش تورم را حاصل افزایش نقدینگی و افزایش هزینه های دولت می دانستند تایید کرد.
احمدی نژاد حتی به اشتباه بانک مسکن در مورد پرداخت گسترده وام به متقاضیان بدون در نظر گرفتن عرضه،که هم به نقدینگی دامن زد و هم قیمت مسکن را افزایش داد نیز اعتراف کرد. همه اینها نکات مثبتی از گزارش عملکرد رئیس جمهور است که نشان می دهد درک او از شرایط اقتصادی کشور دقیق تر شده است. اما با این وجود هنوز چند نکته مبهم در گزارش او دیده می شود:
۱) رئیس جمهور در سخنان خود از این که بانک ها به وظایف خود عمل نکرده و به نقدینگی در جامعه دامن زده اند انتقاد کرد. پرسش اینجاست که مگر بانک ها تحت نظارت دولت فعالیت نمی کنند و مگر در امور خود با دولت هماهنگ نیستند؟ مگر دولت برای افزایش هماهنگی بانک ها، کلیه مدیران عامل بانک ها را تغییر نداد؟ آیا همین امر برای افزایش هماهنگی بانک ها با دولت کافی نبود؟ از طرف دیگر بانک ها در مقابل وعده های بی شمار دولت در سفرهای استانی به مردمی که خواستار وام بانکی هستند چه باید بکنند؟ آیا می توانند دستور رئیس جمهور را بی پاسخ بگذارند؟ اصلا چرا در مورد آثار منفی وعده های سفرهای استانی روی افزایش نقدینگی و تورم هیچ سوالی مطرح نشد؟
۲) احمدی نژاد تمایل فراوانی دارد تا با سخنانی عامه پسند، توجه عامه را به اظهارات خود جلب کند که در نوع خود، نکته ای منفی نیست. اما اگر این نوع سخن گفتن باعث نیمه کاره ماندن توضیحات و رد شدن از ابهامات شود چندان مطلوب به نظر نمی رسد. مثلا در گزارش اخیر، احمدی نژاد در بخشی از سخنان خود گفت: وقتی واردات می کنیم می گویند تولید داخل نابود شد و وقتی واردات نمی کنیم می گویند اجناس گران شد. در این جا رئیس جمهور، ابهام را پابرجا می گذارد و به این نکته اشاره نمی کند که چرا با افزایش تولید داخلی و ساماندهی آن، زمینه را برای کاهش واردات فراهم نمی کند یا چرا وزارت جهاد کشاورزی و وزارت بازرگانی در خیلی از موارد با هم هماهنگ نیستند؟
۳) آقای احمدی نژاد دراین گفت وگو بار دیگر از سیل هجمه رسانه ها به دولت انتقاد کرد و گفت: قبلا از این خبرها نبوده است. گویا ایشان فراموش کرده اند که در زمان ریاست جمهوری سیدمحمد خاتمی، چون برنامه ها و شعارهای اصلی دولت، سیاسی بود، روزنامه های منتقد دولت همه روزه بر طبل انتقاد از دولت خاتمی و تخریب آن می زدند و آن را در رفع مشکلا ت اقتصادی و معیشتی مردم ناتوان می دانستند. حالا البته آن روزنامه های منتقد دولت اصلاحات تبدیل به طرفداران دولت شده اند.
۴) رئیس جمهور محترم گویا تمایل زیادی به ابهام در سخن گفتن دارد. چرا که باز هم برخی جریان ها را متهم کرد که منافع ملی را رعایت نمی کنند. اما معلوم نشد این جریانات، چه افراد یا گروه هایی هستند.
۵ ) آقای احمدی نژاد در بخشی از سخنان خود، یکی از عوامل افزایش قیمت مسکن را افزایش تقاضا به دلیل افزایش جمعیت و محدود بودن عرضه خواند. اما خبرنگار سوال نکرد که پس چرا رئیس جمهور سال گذشته از وجود امکانات لازم در کشور برای افزایش جمعیت تا ۱۲۰ میلیون نفر سخن می گفت؟
۶) در این گفت وگو دو موضوع غیراقتصادی هم مطرح شد که پاسخ های رئیس جمهور به آن هم جالب توجه است. نخست در مورد مناقشه فدراسیون فوتبال که رئیس جمهور صراحتا اعلام کرد که خود از علی آبادی خواسته برای ریاست فدراسیون ثبت نام کند و این یعنی دستور رئیس جمهور عاملی برای تداوم تعلیق فوتبال بوده است. دومین نکته هم در مورد موضوع تکراری اجلاس شورای همکاری خلیج فارس بود که باز هم رئیس جمهور، اصرار بر موفقیت آمیز بودن حضور خود در آن نشست داشت و منتقدان را افرادی کم اطلاع ارزیابی کرد، اما همان شب و پیش از آغاز گفت وگوی رئیس جمهور، شاهد موضع تهدید آمیز دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس بودیم که شرط بررسی پیشنهادهای ۱۲ گانه احمدی نژاد در اجلاس را باز پس دادن جزایر سه گانه به امارات اعلام کرد!
ای کاش رئیس جمهور پاسخی برای این پرسش ها داشت و ای کاش در این گفت وگوی خبری، شاهد طرح پرسش های صریح تری بودیم.
نویسنده : کیان راد
منبع : روزنامه مردم سالاری