چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

انتخابات پرهزینه پارلمانی در کویت


انتخابات پرهزینه پارلمانی در کویت
کمتر از یک ماه دیگر زنان و مردان کویتی برای انتخاب نمایندگان پارلمان جدید خود به پای صندوق های رای می روند. اصرار بر برگزاری انتخابات پارلمانی پس از آن صورت گرفت که به دستور امیر کویت، پارلمان قبلی منحل و قرار شد انتخابات مجلس «الامه» در ۱۷ ماه مه (۲۸ اردیبهشت) برگزار شود.
علت انحلال مجلس کویت نیز بر اثر استعفای دولت بود با این بهانه که قادر به همکاری با نهاد قانونگذاری نیست.
در حال حاضر همه چشم ها به انتخابات آینده مجلس الامه دوخته شده است که برای نخستین بار به جای اینکه در ۲۵ حوزه ثبت نام از کاندیداها انجام شود فقط در ۵ حوزه از آنها ثبت نام به عمل می آید. اپوزیسیون کویت، این امر را مانعی بر سر راه دموکراسی و اصلاحات در آن کشور که بخاطر آن مبارزه کرده به شمار می آورد.
گرچه افزایش حوزه های انتخابیه بر توانایی گروه ها یا احزاب برای سیطره بر کرسی ها می افزاید اما در مقابل، محدود شدن تعداد آنها فرصت بیشتری به گروه های کوچک و زنان برای دستیابی به جایگاهی در پارلمان فراهم می کند.
به هر حال اگر محدود شدن حوزه های انتخابیه مانعی در اصلاحات و دموکراسی در کویت به شمار می آید، باید گفت که این موضوع به تنهایی برای ایجاد تغییرات و دستیابی به دموکراسی کافی نیست.
همین موضوع بود که ترکیب پارلمان کویت را در گذشته رقم زد و باعث شد که جریان های قوم گرا، لیبرالی فمنیست ها و مانند آنها در دستیابی به صندلی های «مجلس الامه» شکست بخورند.
همچنین در این راستا، اخیراً شاهد درگیری هایی بین نیروهای امنیتی و اعضای برخی قبایل بودیم که بر برگزاری انتخابات فرعی که قانون آن را منع کرده است اصرار داشتند.
به هر حال لازم است که چند هفته ای صبر کنیم، تا ببینیم نتایج انتخابات آینده مجلس الامه چه خواهد بود.
● هزینه های تبلیغاتی کاندیداها
اوضاع و احوال کاندیداهای نمایندگی مجلس کویت صبح و عصر با یکدیگر تفاوت دارد، چرا که آنها صبح باید فاکتور تبلیغات انتخاباتی خود را پرداخت کنند و عصر نیز در مقابل مردم از گرانی که مردم را نقره داغ کرده است، شکایت کنند.
«خالد حسن» مدیرعامل یک شرکت تبلیغاتی در گفت وگو با خبرگزاری کویت گفت: براساس اوضاع و احوال، نمی توان رقم مشخصی برای هزینه های تبلیغاتی کاندیداها تعیین کرد، اما از طریق بررسی قیمت ها در وسایل ارتباط جمعی می توان بر روی نیم میلیون دینار (۱۷ میلیارد ریال) هزینه تبلیغاتی توافق کرد که هر کاندیدایی با توجه به افزایش مهار گسیخته هزینه های تبلیغاتی در این مورد می تواند هزینه کند.
به گفته این دست اندر کار تبلیغات، کاندیداها را از طریق هزینه های تبلیغاتی شان به سه گروه می توان تقسیم کرد
۱) گروه کم هزینه که کل هزینه تبلیغاتی آنها از ۵۰ هزار دینار میلیارد (یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون ریال) تجاوز نمی کند و اکثراً به سمت تبلیغات روزنامه ای می روند به نظر آنها که ارزان تر است.
۲) گروه دوم گروهی هستند که هزینه تبلیغاتی آنها بین ۵۰ تا ۵۰۰ هزار دینار است و اکثر کاندیداها به این قشر تعلق دارند.
۳) اما گروه سوم، گروهی هستند که سرمایه تبلیغاتی آنها از ۵۰۰ هزار دینار بیشتر است و در واقع هزینه تبلیغاتی آنها محدود نیست و به بیشتر از یک میلیون دینار نیز می رسد. برای اینکه خواننده با هزینه های تبلیغاتی کاندیداها در کویت آشنا شود ذکر ارقام زیر لازم و ضروری است: در حال حاضر چاپ آگهی در صفحه اول در اندازه یک چهارم صفحه ۶۰۰۰ دینار (۲۰۴ میلیون ریال) و در صفحات داخلی ۱۰۰ دینار هزینه در بردارد.
اما با توجه به نزدیک شدن انتخابات در اواخر اردیبهشت ماه، روزنامه ها نیز قیمت آگهی های خود را حتی تا ۵۰ درصد افزایش داده اند.
در مورد تبلیغات رادیو تلویزیونی باید گفت: هزینه های گران آگهی های تلویزیونی همانند آتشی است که کاندیداها را می سوزاند. مثلاً برای یک آگهی ۱۵ ثانیه ای که ۴۱۰ مرتبه طی یک ماه پخش خواهد شد حدود ۴۰ هزار دینار درخواست شده است.
کانال های ماهواره ای کویت نیز مبلغی نزدیک به ۱۰۰ هزار دینار (۳۴۰ میلیون ریال) مطالبه می کنند و به قول معروف هر کس بیشتر بپردازد، بیشتر دیده خواهد شد.
حال اگر یک کاندیدای پارلمان کویت بخواهد از طریق ارسال پیامک تلفن همراه برای خود تبلیغ کند باید هزینه ای معادل ۶ تا ۱۰ هزار دینار بپردازد.
رادیو نیز از این مسئله دور نمانده است و برای هر وعده تبلیغاتی ده ثانیه ای ۱۲۰ دینار و ماهیانه رقمی ۶ تا ۴۸ هزار دینار مطالبه کرده است.
به گفته کارشناسان دست اندر کار تبلیغات هزینه تبلیغاتی کاندیداها در سال ۲۰۰۶ نزدیک به ۲.۲ میلیون دینار معادل ۸ میلیون دلار بود.
اما با توجه گرانی روز افزون و لجام گسیخته در کویت، پیش بینی ده ها میلیون دلار هزینه تبلیغات انتخاباتی کاندیداها، دور از ذهن نیست.
● ثبت نام ۳۸۰ کاندید
با پایان ثبت نام از کاندیداهای نمایندگی پارلمان کویت ۳۸۰ نامزد در مهلت قانونی اقدام به ثبت نام در حوزه های پنجگانه کردند.
در حوزه اول ۸۴ نفر (۸۰ مرد و ۴ زن) در حوزه دوم ۵۹ نفر (۵۶ مرد و ۳زن) در حوزه سوم ۶۵ نفر (۵۴ مرد و ۱۱زن) در حوزه چهارم ۹۸ نفر (۹۳ مرد و ۵زن) و در حوزه پنجم ۷۴ نفر (۷۰ مرد و ۴زن) اقدام به ثبت نام برای انتخابات پارلمانی کردند.
جالب توجه اینکه نام ۱۱ نماینده سابق مجلس الامه دراین لیست دیده نمی شود که احتمالا رأی قبیله خود را در مرحله انتخابات فرعی کسب نکرده یا اینکه از ثبت نام برای نمایندگی پارلمان منصرف شده اند. مجلس الامه کویت دارای ۵۰ نماینده است که در انتخابات این دوره با تغییر قانون انتخابات نامزدها در حوزه های پنجگانه ثبت نام و پس از آن در رقابتهای انتخاباتی شرکت خواهندکرد.
منبع: خبرگزاری ها
منبع : روزنامه کیهان


همچنین مشاهده کنید