دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

برنده انتخابات فرانسه کیست؟


برنده انتخابات فرانسه کیست؟
پیروزی دو حزب سنتی چپ و راست و همچنین تعداد مشاركت كنندگان در انتخابات از جمله نكات قابل تحلیل انتخابات اخیر ریاست جمهوری فرانسه است در این دور از انتخابات دو نامزد حزب سنتی فرانسه از جناح گلیست ها به تنهایی بیش از ۵۵درصد آرا را جلب كردند.
این مطلب گویای این واقعیت است كه كماكان دو حزب سنتی در فرانسه تعیین كننده باقی مانده اند. احزابی كه در انتخابات سال ۲۰۰۲ با حذف «لیونل ژوسپن» سوسیالیست از دور دوم انتخابات و ورود «ژان ماری لوپن» رئیس حزب جبهه ملی می رفت كه تضعیف شود ضمن این كه كوتوله های سیاسی اغلب با كمتر از پنج درصد متحمل شكست شدند
به گونه ای كه روزنامه های فرانسه نوشتند نامزدهای كوچك بزرگترین بازنده های این انتخابات بودند.
به عنوان نمونه «الیوه بزانسنو» كاندیدای حزب كمونیست انقلابی ۲/۴ «فیلیپ دویلیه» از جنبش برای فرانسه ۳/۲«ماری ژرژبوفه» رئیس حزب كمونیست ۹/۱ «دومنیك ووانه» از حزب سبزها ۶/۱درصد «ارلت لاگیه» از حزب مبارزه كارگری ۴/۱«جوزه بوفه» از جنبش ضدجهانی سازی
۳/۱درصد «فدریك نیوز» نماینده شكارچیان و صیادان ۲/۱درصد «جرالد شیواغدی» از حزب كارگران ۴/۰ درصد كسب كردند.اغلب این نامزدهای كوچك از جناح چپ هستند كه اعلام كرده اند در دور دوم برای شكست ساركوزی به رویال رأی خواهند داد.
این احزاب هر چند اعتقادی به برنامه های رویال ندارند ولی برای شكست دادن ساركوزی و مانع شدن از پیروزی وی به رویال رأی خواهند داد.
برنامه مبارزاتی این عده، حمله تبلیغاتی به ساركوزی و بی اعتبار كردن وی است البته فیلیپ دویلیه نامزد جنبش ملی كه حزب راست و مخالف شدید مهاجران است و به بهانه مخالفت با اسلامی كردن فرانسه از ورود مهاجران مسلمان به شدت انتقاد می كند به خاطر اختلافاتی كه با ساركوزی دارد گفت كه از وی حمایت نخواهد كرد «فرانسوا بایرو» رئیس حزبی میانه «یوداف» با كسب ۵۵/۱۸درصد نیز اگر چه نتوانست به دو دوم راه یابد اما میزان آرای خود را در مقایسه با سال ۲۰۰۲ كه به سختی به حدود هفت می رسید سه برابر كرد.
برخی این میزان رأی را ناشی از تصمیم فرانسویانی می دانند كه در لحظه آخر تصمیم گرفته و به بایرو رأی داده اند ولی پاره ای دیگر معتقدند كه این میزان رأی سفید موید آن است كه تعداد فرانسوایان خسته از دو حزب سنتی كه خواهان نوع دیگری از زندگی سیاسی و حاكمیت هستند روبه افزایش است.
باید توجه داشت كه میزان آراء پیروز در دور دوم انتخابات بسیار مهم خواهد بود و هر دو حزب از هم اكنون برای كسب آرای طرفداران این حزب دست به رقابت زده اند.
البته بایرو تاكنون در بسیاری از مواضع موضع واگرایانه ای به جریان راست داشته است كه نمونه آن همنوایی وی با سوسیالیست ها در جریان استیضاح «دومینیك دویلپن» درباره رسوایی «كلیر استریم» بود اما در هر صورت حزبی راست است.
بایرو همواره با شركت در انتخابات با پشتوانه سیاسی به دست آمده در انتخابات در عرصه سیاست تأثیرگذاری می كند و بعید نیست كه این سیاستمدار فرصت طلب با اخذ وعده هایی از یكی از دو جناح پشتیبانی خود را از آنان اعلام كند.
نامزد جنجالی بعدی «ژان ماری لوپن» رئیس حزب جبهه ملی است كه با كسب ۵۱/۱۰ آرا با توجه به سن و سال زیادی كه دارد به نظر می رسد كه دیگر نخواهد توانست رویای خود را برای ورود به الیزه عملی كند.
وی پس از اعلام نتایج در تلویزیون ظاهر شد و گفت دیدگاه من كه فكر می كردم فرانسوی ها خواستار تغییر هستند اشتباه بود. به نظر می رسد شكست این حزب همانگونه كه لوپن تلویحا بدان اشاره كرده است بیانگر اشتباه محاسبه این حزب در كارآمدی شعارهای تند ناسیونالیستی بود اگر چه این ۱۰درصد آرا كسب شده هم در دور دوم انتخابات تأثیرگذار خواهد بود.
ضمن اینكه با شعارهای تندی كه ساركوزی در زمینه مهاجرت داده است به نظر نمی آید كه طرفداران این حزب كه راست افراطی محسوب می شوند به سگولن رویال رأی دهند كه حزبی چپ محسوب می شود.
در هر صورت ژان ماری لوپن در پنجمین دور شركت خود در انتخابات از سال ۱۹۷۴ نتیجه بدی را گرفت كه حتی وی یك میلیون رأی كمتر از انتخابات سال ۲۰۰۲ كسب كرد.
شركت گسترده مردم فرانسه نیز از نكات قابل توجه در این دور از انتخابات ریاست جمهوری فرانسه بود.
براساس آمار وزارت كشور فرانسه حدود ۸۵درصد واجدان رأی در انتخابات ریاست جمهوری شركت كردند و این در حالی است كه میزان شركت مردم در انتخابات سال ۲۰۰۲ ۶/۷۱ درصد بود.
این مشاركت بالا چند سؤال را مطرح می كند، اول این كه آیا این حضور گسترده نشانه استقبال فرانسویان به سیاست است و اینكه آیا احساس مسئولیت به مشكلات و بحران هایی كه فرانسه با آن مواجه است آنها را به سمت صندوق های رأی كشاند و یا قصد آنان از شركت گسترده احیای سنت قدیمی احزاب یعنی پیشی گرفتن دو حزب سنتی چپ و راست این كشور است.براساس آخرین نظرسنجی ها برای مرحله دوم انتخابات نیكولا ساركوزی با ۵۴درصد و سگولن رویال با ۴۶درصد در رتبه نخست و دوم قراردارند و به زودی مبارزات انتخاباتی خود را با شدت پیگیری خواهند كرد.
ضمن اینكه در این دوره بر خلاف دوره گذشته شاهد مناظره بین دو نامزد درباره دیدگاه های آنها نیز خواهیم بود.
منبع : روزنامه کیهان