دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

ائتلافی دیگر لازم است!


ائتلافی دیگر لازم است!
در حالی‌که حدود ده ماه به انتخابات مجلس هشتم باقی مانده است اظهارنظر فعالان سیاسی در مورد مراحل مختلف این انتخابات وارد فاز جدیدی شده و هر روز بر حجم آن افزوده می‌شود. در عین حال عده‌ای ورود به این بحث را زودهنگام می‌دانند اما اگر تجربه‌های حاصل از انتخابات گذشته به دقت مورد بحث قرار گیرد، با قاطعیت می‌توان گفت که زمان ده ماهه تا انتخابات، نه تنها دوره طولانی نیست بلکه برای ارائه برنامه‌ها، بر جلب اعتماد واقعی مردم، بسیار کوتاه نیز می‌باشد.
در سوی دیگر ماجرا، نحوه تشکیل ائتلاف‌های انتخاباتی، مورد توجه فعالان سیاسی قرار گرفته و به‌نظر می‌رسد آنچه برای اکثر سیاستمداران مهم می‌باشد حصول اطمینان از عدم پیروزی رقیب است اما هیچ‌یک از کسانی که در هفته‌های اخیر به اظهارنظر پیرامون انتخابات پرداخته‌اند، تاکنون هیچ اشاره‌ای به برنامه‌های خود برای اداره کشور نکرده‌اند و به این پرسش اساسی پاسخ نمی‌دهند که ”پس از انتخابات چه؟“ در حالی‌که مردم به‌خوبی می‌دانند اصولگرایان از سال ۷۹ تاکنون بر سه دوره از مجلس تسلط داشته‌اند و اصلاح‌طلبان نیز در فاصله سال‌های ۷۹ تا ۸۳، جناح اکثریت مجلس را تشکیل داده‌اند و لذا اینکه اصولگرایان حاکمیت خود بر مجلس را حفظ کنند و با قدرت به‌ اصلاح‌طلبان بازگردد، به شرطی ارزش دارد که مردم بدانند هر یک از این جناح‌ها در صورت ورود به مجلس و کسب اکثریت کرسی‌ها، کدامیک از مشکلات ملت را حل خواهند کرد و برای حل این مشکلات چه برنامه قابل اتکائی دارند؟
این موضوع در دوره هشتم مجلس از اهمیت خاصی برخوردار است. زیرا ۱۵ ماه ابتدائی از فعالیت آن مجلس با ۱۵ ماه پایانی دولت نهم همزمان است“ دولتی که گروهی حامیان آن را پدیده‌های جدید در دولت‌های مختلف پس از انقلاب می‌دانند، حوادث حدود ۲ سال اخیر نیز نشان می‌دهد که برخی از مسئولان دولتی، بسیاری از روش‌های موردعمل در ۲ دهه گذشته کشور را قبول ندارند و در حال حاضر نیز ترجیح می‌دهند دیدگاه‌ها و برنامه‌های خود را محور اداره کشور بدانند برای اثبات این مدعا نمونه‌های فراوانی وجود دارد.
اظهارنظر مردم رئیس‌جمهور در ماه‌های ابتدائی مسئولیت ”کسانی در مراکز تصمیم‌گیری نظام حضور دارند که نگاه آنها به آن طرف مرزها است“ و سخن جوانترین وزیر کابینه او که ”در دو دهه گذشته، سیاست خارجی ایران منفعلانه بوده است؛ و نیز تکرار ادعای فساد در دستگاه‌های مدیریتی در سال‌های گذشته، نشانه‌ایاز تلقی دولتمردان فهم نسبت به گذشته است مقاومت در برابر برخی دیدگاه‌های ابراز شده از سوی اکثیت مجلس و برخی اقدامات قوه‌قضائیه نیز قرینه‌ای از برداشت دولتمردان نهم نسبت به سایر دستگاه‌ها و سیاستمداران است کلام روز گذشته سخنگوی دولت که ”مجلس آمادگی همراهی با برنامه‌های دولت را در کل نداشت“ بهترین نمونه است که نشان می‌دهد دولتمردارن نهم، استقرار در محبوبیت نظام تصمیم‌گیری کشور و بهره‌گیری از این محوریت را حق مسلم خود می‌دانند و براساس این حق، همکاری سایر نهادها - حتی مجلس که به تعبیر رهبر فقید انقلاب ”در رأس همه امور است“ با دولت را یک وظیفه قطعی برای سایر قوای کشور، برمی‌شمارند. اکنون نیز هیچ نشانه‌ای از تغییر دیدگاه دولتمردان در ماه‌های آینده به چشم نمی‌خورد.
لذا قاعدتاً مجلس هشتم نیز در موضوعات مختلف خرد و کلان با چالش‌هائی مواجه خواهد بود که نتیجه آن سرگرم شدن اصلی‌ترین نهاد قانونگذاری و نظارتی کشور به امور جزئی به‌جای نقش‌آفرینی در تحولات عمده کشور می‌باشد.
در این شرایط، به‌نظر می‌رسد که بهترین راه برای تشکیل مجلس موفق و کارآمد، تغییر جهت ائتلاف‌های سیاسی وتشکل ائتلاف‌های جدید براساس میزان نزدیکی و دوری آنها با دیدگاه‌های ویژه دولت نهم است.
البته این ائتلاف‌ها، بایستی با کنار گذاشتن تعارفات معمول و به دور از کلی گرانبهاء بی‌حاصل به صراحت دیدگاه‌های خود در خصوص روش‌های مدیریتی، برنامه‌های اقتصادی، مبانی دیپلماسی خارجی و تعامل دولت نهم با رسانه‌ها و احزاب را با مردم در میان بگذارند. در غیر این‌صورت پس از انتخابات مجلس هشتم نیز بعضی از دولتمردان با تکرار ادعائی شبیه به آنچه پس از انتخابات دوره سوم شوراها مطرح کردند مدعی خواهند شد که ”منتخبان مجلس هشتم از جدی‌ترین حامیان برنامه‌های دولت هستند“ نگارنده بر این باور است که وجود این وضعیت، به معنای تداوم روابط پرچالش مجلس هشتم و دولت نهم و از بین رفتن یک فرصت ۱۵ ماهه دیگر - فاصله زمانی استقرار مجلس هشتم و پیان دوره مسئولیت دولت نهم - خواهد بود که بعید است هیچ سیاستمدار عافل و دلسوزی آن را بپسندد.
منبع : روزنامه آفتاب یزد


همچنین مشاهده کنید