چهارشنبه, ۲۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 15 May, 2024
مجله ویستا

همان ساز سال کهنه را می‌نوازند!


همان ساز سال کهنه را می‌نوازند!
در نهمین دوره ریاست‌جمهوری برای پایان دادن به این خیل ناکامی‌ها جبهه اصلا‌حات فراز و فرودهایی را برای دستیابی به یک اجماع کامل پشت‌سر گذاشت و تلا‌ش‌های انجام‌شده برای وحدت انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلا‌می نهایتا به صف‌بندی بین ائتلا‌ف و اعتماد ملی منجر گردید که تا ۴ سال آینده از حضور جدی نمایندگان خود در پارلمان بازماندند و اینک تشکیل هیات موسس ائتلا‌ف امیدهای زیادی برای به هم پیوستن تمامی جریان اصلا‌حات با راهبرد شورای حکمیت ایجاد کرده است.اما بیم و نگرانی همچنان این روزها بر حامیان این جبهه حاکم است که خیلی هم این اضطراب خالی از فهم نیست زیرا علل بی‌اعتمادی از پیمان‌شکنی‌ها پدید آمده و هنوز پس از واگذاری انتخابات شورای دوم پایداری بر پیمان‌ها تجربه نشده است و از همین رو باید حق را به جانب حامیان حیرت‌زده داد. با نزدیکی به عملیاتی شدن منشور ائتلا‌ف زمزمه‌های زدودن قاعده‌مندی ائتلا‌ف به‌ویژه راهبرد حکمیت در حال شکل‌گیری است و تراوش‌های ذهنی و کلا‌می با این عناوین عرصه را بر عزم جدی عرضه‌کنندگان این پیشنهاد تنگ‌تر می‌کند
- ! اگر خاتمی نیامد دیگر هیچ؟- اگر خاتمی آمد حکمیت را نمی‌پذیریم و کروبی خود انصراف می‌دهد.
- اگر خاتمی و کروبی در حکمیت ماندند، معلوم است که خاتمی از آن بیرون می‌آید!؟
- اگر کروبی انتخاب نهایی ائتلا‌ف شود، رای ندارد-! هر کسی با خاتمی نیست اصلا‌ح‌طلب نیست!، هر کسی با ما نیست چنان و بهمان است! و... آیا این شیوه، شاهد و ناظر بر پاسداری از آرمان ائتلا‌ف است!؟ یا پاشیدن آن به شمار می‌رود. گمان می‌رود گزینه تخریب برای عدم تکریم حقایق همواره همت پیش روی جمعی است که از گذشته عبرت نمی‌گیرند و همان ساز سال کهنه را می‌نوازند! حافظه تاریخی انتخابات و در جریان آن گفت‌وگوهای رسانه‌ای، مطبوعاتی و سخنرانی‌ها را به فراموشی نخواهد سپرد و در دلا‌یل عدم حمایت از کاندیداتوری مهدی کروبی هرگز مطرح نشد که ایشان اصلا‌ح‌طلب نیست، مدافع حقوق شهروندی نیست، مدیریت، شجاعت، کیاست و سابقه مبارزاتی ندارد، با امام نبوده است، بلکه شیپور شوم تهاجم به شیخ اصلا‌حات اینگونه به صدا درآمد که کروبی رأی ندارد!؟ و باز هم همین روایت روانی را تکرار کردند. پیدا است که بیم و امید بر دل‌ها حادث می‌شود.
نتایج انتخابات دوره نهم ریاست‌جمهوری گواه محبوبیت نامزد حزب اعتماد ملی است و آنهایی که با فضاسازی کاذب نتیجه حکمیت را از هم‌اکنون می‌خواهند جهت‌دار جانبداری کنند عنایت به اصول و فنون دموکراسی را در عمل پاس دارند، اولا‌ً از مردم برای غلط درآمدن تحلیل‌ها از اینکه کروبی از نامزد آنها در دوره پیشین بیشتر رأی آورد عذرخواهی کنند، ثانیاً‌اگر قبول دارند رای‌آورترین نامزد در بین نامزدهای اصلا‌ح‌طلب باید خروجی ائتلا‌ف باشد، نتایج انتخابات گذشته، آخرین سند داوری فراتر از نظرسنجی است اما با این وصف اعتقاد وافر داریم که به‌دور از حاشیه‌سازی خردجمعی که نهایتا ممکن است سرنوشت نامزد نهایی اصلا‌ح‌طلبان را در شورای حکمیت رقم زند باید حریم بانی آن حفظ شود. خب روشن است که وقوع چند گزاره محتمل است و در هر مورد گروهی حزبی، یا جریانی از میزان منافع‌شان کاسته یا به آن افزوده می‌شود اما برآیند برآمده از خردجمعی و تمکین به آن منافع ملی را دربرخواهد داشت:
۱) خاتمی ورود به انتخابات نمی‌کند در این صورت سوال اساسی این است که طرفداران شعار یا خاتمی یا هیچ، حاضر به ادامه ائتلا‌ف هستند یا خیر؟
۲) خاتمی به انتخابات وارد می‌شود؛ در احتمال اعمال این گزاره آقای کروبی اعلا‌م کرده‌اند هر تصمیمی را که شورای حکمیت با مسیر منطقی و دور از جوسازی به آن دست یافت می‌پذیرم. آیا حامیان جناب آقای خاتمی نیز می‌پذیرند بین این دو بزرگوار شورای حکمیت به مباحثه، نقد و تصمیم‌گری بپردازند، یا راه مستقل از ائتلا‌ف را طی خواهند کرد؟
۳) اگر فرد ثالثی از شورای حکمیت بیرون آمد، آنگاه حامیان خاتمی راه جدایی یا توافق جمعی را خواهند پیمود؟ نباید از ابهام نتیجه ائتلا‌ف به ادامه شیوه‌های گذشته اقدام کرد که محصول آن به توقف توامان ظرفیت‌های همه گروه‌ها خواهد انجامید و بی‌شک اصلا‌ح‌طلبان به خودی خود در آستانه شکست قرار خواهند گرفت. شخصیت جناب آقای سیدمحمد خاتمی محترم و عزیز است. سرمایه عظیمی برای نه‌تنها اصلا‌ح‌طلبان که برای کشور محسوب می‌شود و لا‌جرم باید از فضای مجازی پیش‌رویمان که متصور است به سرعت عبور کرده و به یک فضای حقیقی که تصویر واقعی از اتفاقات را رونمایی می‌کند بپردازیم و آن این است که بر اساس منشور ائتلا‌ف نامزدهای اصلا‌ح‌طلب و به ویژه آقای خاتمی تا ۲۰ آذرماه فرصت دارند که تصمیم نهایی را جهت ورود یا عدم ورود به انتخابات اعلا‌م نمایند. پرواضح است ایشان بین دو گزینه آمدن و نیامدن یکی را انتخاب می‌کند اما هر انتخابی چندین سناریو را برای شخصیت‌های ملی به ویژه با خصوصیتی چون دو دوره ریاست‌جمهوری می‌سازد و حداقل انتظار این است که تخریب‌ها و یقه‌گیری از دیگران را به جهت حمایت از یک نامزد دیگر برای پیمودن راه درست ائتلا‌ف تخطئه کنیم.
اسماعیل گرامی‌مقدم
منبع : روزنامه اعتماد ملی