دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

مروری بر فناوری نانو در اندونزی


اندونزی با بیش از ۲۲۵ میلیون نفر جمعیت یعنی۱۰۰ میلیون نفر بیش از ژاپن، كشوری است كه فناوری نانو را همانند صنعت به عنوان یكی از عرصه‌های مهم تحقیق و توسعه و مهندسی به حساب آورده است.
اولویت‌های وزارت تحقیقات و فناوری این كشور به دو حوزهٔ مربوط به برنامه‌های تحقیق و توسعه در زمینه غذا و انرژی اختصاص دارد. دیگر زمینه‌هایی كه در اولویت‌های بعدی قرار دارند عبارتند از: كشاورزی، بهداشت، محیط زیست، صنایع دریایی، زمینی و هوایی، اطلاعات و میكروالكترونیك، تولید مواد جدید، فناوری‌‌ زیستی، حمل و نقل و پشتیبانی (لجستیك)، فرهنگ و مسائل اجتماعی، توسعه سیستم‌ها و بخش‌های منطقه‌ای كه نیاز به توسعه دارند.
دكتر كوسمایانتو كادیمان وزیر تحقیقات و فناوری و رئیس سابق مؤسسه فناوری باندونگ (ITB۱: یكی از دانشگاه‌های برتر اندونزی است) دارای تخصص مهندسی، بر اهمیت فناوری نانو و فناوری زیستی در مهندسی و تحقیق و توسعهٔ اندونزی تأكید كرده و امیدوار است بتوان چگونگی تأثیر فناوری نانو و فناوری زیستی بر اولویت‌های فعلی از قبیل غذا و انرژی را بررسی و بیان نمود.
تاكنون این وزارتخانه چندین كارگاه و نیز فعالیت دیگر در این زمینه‌ها ترتیب داده است تا به بررسی این عوامل پرداخته و خود را برای برنامه‌ها و سیاست‌گذاری‌های مربوط به این زمینه آماده نماید. در حال حاضر آزمایشگاه‌ دولتی و نیز مركز تحقیق و توسعه علوم و فناوری مواد (RDCMST) مشغول ایجاد و تأسیس برنامه‌های مشتركی در زمینه تحقیقات فناوری نانو می‌باشند.
در بخش خصوصی هم دكتر مختار ریاضی كه مرد بسیار ثروتمندی است در ماه می ۲۰۰۴ اقدام به تأسیس مركز فناوری نانو و مهندسی زیستی مختار ریاضی (MRCNB) نموده است.
ساختمان این مركز هم‌اكنون در دست ساخت است و انتظار می‌رود تا می ۲۰۰۵ به اتمام برسد. كل سرمایه آن ۲۰ میلیون دلار است كه دكتر مختار ریاضی و گروه LIPDO كه یك گروه تجاری بزرگ در اندونزی شامل بانك لیپو، ماتاهاری رتییل، بیمارستان سیلوما گلانگاتر، شركت‌های امنیتی لیپو، ‌ لیپو تلكام، كیبل وژن، ‌ سی ‌ولد، ‌ دانشگاه پلیتاهارپان، سكولا پلیتا هاراپان و غیره می‌باشد، آن‌را تقبل می‌كنند. انتظار می‌رود با حمایت لیپو كه در زمینه بازار و تجارت و حمایت‌های تجاری بسیار قوی و فعال است، نتایج تحقیقات مركز مختار ریاضی بسیار مفید و كارآمد باشد.
قرار است MRCNB به عنوان مركزی با مدیریت مشترك تاجران آگاه و همراه با خلاقیت‌های علمی باشد تا به یكی از مهمترین مراكز تحقیقاتی اندونزی تبدیل شده و در سطح جهانی و بین‌المللی به واسطه كشفیات و تحقیقات علمی و نوآوری‌هایش در هر دو زمینه علوم بنیادی و كاربردی مورد توجه و تحسین قرار گیرد.
در حال حاضر این مركز به جذب نخبگان علمی اندونزی و سایر نقاط جهان مشغول است تا بتواند به اهداف زیر دست یابد:
الف) كاربرد فناروی نانو و فناوری زیستی برای حل مشكلات بهداشتی همچون سرطان و بیماری‌های استوایی، ایجاد اطمینان از در دسترس بودن غذا برای همه، حفاظت از منابع طبیعی، جستجو برای انرژی‌های جایگزین و دستیابی به روش‌های دلخواه فرآوری فلزات، سیمان، ‌ سرامیك و صنایع گیاهان دارویی(herb) و محصولات آرایشی؛
ب) ایجاد صنایع فناوری نانو و فناوری‌زیستی در اندونزی؛
ج) تربیت نسل آینده دانشمندان نخبه و جوان در زمینه فناوری نانو و فناوری‌زیستی و مهندسی زیستی ؛
د) ایجاد زمینه‌های تحقیقاتی مشترك بین موسسات داخلی و بین‌المللی؛
ه) تشویق دانشگاه‌های اندونزی به توجه بیشتر نسبت به این زمینه‌های تحقیقاتی؛
و) ارتقای سطح كیفی آموزش در اندونزی در زمینه علوم و فناوری‌نانو همچنین اكتشافات و نوآوری‌های مرتبط با آن و ارتقای سطح خدمات آموزش و نشریات مربوط به آن.
عمدهٔ فعالیت این مركز به مطالعه و تحقیق در زمینه استفاده و كاربرد اتم‌ها و مولكول‌ها با توجه به سه حوزهٔ راهبردی زیر است:
۱)‌ زیست‌شناسی سلولی و مولكولی؛
۲) پزشكی و بهداشت؛
۳)‌ مواد و تولید.
خصوصاً بخش مواد و تولیدات، شامل برنامه مربوط به مواد نانوساختاری و برنامه ساخت میكروسكوپ ‌STM، بیش از بقیه مورد توجه است.
برنامه ساخت مواد نانوساختاری عمدتاً متوجه تولید پوشش‌های نانوكامپوزیتی سخت و نیز نانوذراتی مانند نانولوله‌های كربنی، نانوبلورهای گرافیتی، مواد فوتوكاتالیزورها و سیلیكا (پركن PNC) می‌باشد.
این مركز همچنین از یك گروه مشاوران علمی قوی و مؤثر برخوردار است كه عباتند از: دكتر مختار ریاضی به عنوان رئیس، پروفسور كلاد كوهن تانودجی از اكول نورمال فرانسه، پروفسور هوگوشیر از دانشگاه لودویك ماكسی‌میلیان آلمان، پروفسور یاسوهی كویاما از دانشگاه كاوانسی گاكوئین ژاپن، پروفسور وپرك از دانشگاه فنی مونیخ آلمان، ‌ پروفسور ماوكوئن وو، وزیر علوم ملی تایوان، و دیگران.
این گزارش بر اساس مصاحبه‌ای با پروفسور یوهانس سوریا، سرمایه‌‌گذار و مدیر ارشد اجرایی مركز فناوری ‌نانو و مهندسی‌زیستی مختار ریاضی، و دكتر سیاهریل از مركز تحقیق و توسعه علوم و فناوری مواد، تهیه شده است.

منابع :

http://www.nanoworld.jp/apnw/articles/۳-۱.php
منبع : ستاد ویژه توسعه فناوری نانو


همچنین مشاهده کنید