پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

هزینه ۶/۸ میلیارد دلاری نانوتکنولوژی


۲۶ مرداد ۱۳۸۳- طی سال ۲۰۰۴ دولت‌ها، شركت‌ها و سرمایه‌گذاران خطرپذیر در سراسر جهان بیش از ۶/۸ میلیارد دلار صرف تحقیق و توسعه نانوتكنولوژی خواهند نمود. بنابه گزارش Luxresearch تنها در سال جاری سرمایه‌گذاری ایالات متحده در این زمینه به بیش از دوبرابر سرمایه‌گذاری مشابه در HGP(Human Genome Project) خواهد رسید. این رقم فقط برای تحقیق و توسعه نانوتكنولوژی به بیش از ۶/۴ میلیارد دلار می‌رسد. تأثیر فراوان نانوتكنولوژی بر آیندهٔ اقتصاد جهان و رقابت‌های منطقه‌ای ناشی از اثرگذاری گستردهٔ آن بر تمامی صنایع اعم از شیمیایی، نساجی، رایانه تا ذخیرهٔ اطلاعات، حمل و نقل انرژی، نیرو، ایمنی و بهداشت است.
برآوردی از هزینه‌های نانوتكنولوژی
• ۳۵% در آمریكای شمالی (۶/۱ میلیارد دلار)
• ۳۵% در آسیا (۶/۱ میلیارد دلار)
• ۲۸% در اروپا
• ۲% در سایر نقاط جهان
پیش‌بینی می‌شود سال ۲۰۰۴ آخرین سالی باشد كه بخش‌های دولتی بیش از شركت‌های دیگر در این زمینه سرمایه‌گذاری می‌نمایند. همچنین انتظار می‌رود جهت‌گیری فعالیت‌ها به سمت توسعه كاربرد نانوتكنولوژی باشد، تا انجام تحقیقات زیربنایی. تصور می‌شود برخلاف گزارش‌های موجود، سرمایه‌گذاری خطرپذیر پیشرفت چندانی نداشته باشد. به عنوان مثال در نیمه اول سال ۲۰۰۴ رقم مربوط به آن ۷۹ میلیون دلار بوده كه نسبت به ارقام ۳۲۵ میلیون دلاری سال ۲۰۰۳ و ۳۸۶ میلیون دلاری سال ۲۰۰۲ كاهش نشان می‌دهد.
با این وجود [علی‌رغم كاهش جهانی سرمایه‌گذاری خطرپذیر] سهم ۶/۱درصدی نانو از كل این سرمایه‌گذاری‌ها طی این مدت تقریباً ثابت مانده است و باتوجه به رشد فعلی سرمایه‌گذاری‌ها به نظر می‌آید این رقم تا پایان سال ۲۰۰۴ به ۲۰۰ میلیون دلار برسد.
تاكنون تقریباً ۱۵۰۰ شركت در سطح جهانی برنامه‌های خود را برای تحقیق و توسعه نانوتكنولوژی اعلام داشته‌اند كه از این میان ۸۰ درصد آنها (۱۲۰۰ شركت) جدیداً وارد این عرصه شده‌اند و از بین آنها ۶۷۰ شركت متعلق به آمریكا می‌باشند. كه با توسعه آنها طی سال آینده انتظار تغییرات عمده‌ای در بازار تجارت نانو را داریم.
نكتهٔ دیگری كه لازم است به آن توجه شود پوشش خبری نانوتكنولوژی در رسانه‌های مختلف – اعم از دیدگاه‌های مثبت و منفی- است. این پوشش رسانه‌ای هم‌اكنون به طور نمایی در حال افزایش است. به طوری كه كاربرد واژه نانوتكنولوژی از ۱۹۰ بار در سال ۱۹۹۵ به ۷۳۱۶ بار در سال ۲۰۰۳ رسیده و انتظار می‌رود تا پایان سال ۲۰۰۴ به بیش از ۱۲۰۰۰ مورد برسد.
فعالیت بخش خصوصی
از ۳۰ شركت تحت پوشش DOW(Dow Jones Industrial Average ) هم‌اكنون ۶۳% در زمینهٔ تحقیق و توسعه نانوتكنولوژی سرمایه‌گذاری نموده‌اند. ۳۰% دیگر هم آمادگی خود را برای مشاركت در این‌باره اعلام داشته‌اند. از ۶۸ شركت پیشگام نانوتكنولوژی مورد بررسی در گزارش ۲۰۰۴، ۲۸% با DOW همكاری داشته‌اند.
این شیوهٔ مشاركت در سایر بخش‌ها و در صنایع مختلف رایج است ازجمله صنعت بیوتكنولوژی كه طی آن شركت‌های داروسازی بزرگ، هركدام از بخش‌های تخصصی امور تحقیق و توسعه خود را به شركت‌های كوچك‌تری كه روی آن موضوع تمركز كرده‌اند، واگذار نمودند.
با وجود این كه در سال ۲۰۰۳ تنها هشت مورد M&A(Merger and acquisition ) در زمینه نانوتكنولوژی رخ داده که البته همین مقدار نشان‌دهندهٔ یك رشد ۳۰۰درصدی طی سال‌های اخیر است. سه مورد مربوط به تجهیزات عمدهٔ نیمه‌رساناها و دو مورد دیگر به صنایع شیمیایی مربوط می‌شدند. از ابتدای سال ۲۰۰۴ تاكنون، سه شركت دیگر هم به این مواد اضافه شده‌اند و انتظار می‌رود تا ۵ سال آینده این روند به بیش از پنج برابر سطح فعلی برسد.
فعالیت‌های دولتی
در سطح ایالات متحده بیش از ۲۵۰۰ مورد تسهیلات دولتی بین تقریباً ۳۰۰ سازمان علمی توزیع شده است. آمریكا مدعی داشتن بیش از ۶۰ مركز آكادمی اصلی و ۵ شبكهٔ ملی (همكاری دانشگاه و صنعت) در زمینهٔ تحقیقات مربوط به نانوتكنولوژی است. از بین این مراكز، دانشگاه‌های كالیفرنیا، نیویورك و ماساچوست با بیش از ۳۷۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری طی سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۳ در رتبه اول می‌باشند. میزان سرمایه‌گذاری ایالت نیویورك در سال ۲۰۰۴ با رقمی معادل ۲۰۰ میلیون دلار از مجموع سرمایه‌گذاری‌های چین، هند و اسرائیل در زمینهٔ تحقیق و توسعه نانوتكنولوژی بیشتر خواهد شد. نكتهٔ قابل توجه آنكه بیش از ۲۰ ایالت آمریكا در این زمنیه فعال بوده و بیشتر از ۲۲ اتحادیه جدید در این مورد شكل گرفته است.
سرمایه‌گذاری خطرپذیر در نانوتكنولوژی
حضور ۱۰۹ شركت نوپا در عرصهٔ نانو از سال ۱۹۹۸، امنیت سرمایه‌گذاری خطرپذیر را در این مورد تضمین كرده است. این شركت‌ها در ۱۱۹ زمینهٔ تجاری درآمدی معادل ۱/۱ میلیارد دلار داشته‌اند. از میان سرمایه‌گذاران خطرپذیر تقریباً ۴۱% به الكترونیك و نیمه‌رساناها، ۴۰% به نانوبیوتكنولوژی، ۱۴% به نانومواد و مواد شیمیایی و ۵% هم به تجهیزات كارخانه‌ای و ابزارآلات پرداخته‌اند و پیش‌بینی می‌شود همین روند ادامه داشته باشد.
۵% از شركت‌های نوپای مورد حمایت سرمایه‌گذاران خطرپذیر توانسته‌اند ۲۲% كل سرمایه‌گذاری‌ها را به خود جذب كنند كه ۵ شركت خصوصی برتر آنها عبارتند از: Forngier Carbon, Molecular imprints, Quantum Dot, nanosys, Catalytic Solution.
از سال ۲۰۰۱ تاكنون این شركت‌ها در مجموع ۲۴۶ میلیون دلار افزایش سرمایه‌ داشته‌اند كه تقریباً ۲۲% كل سرمایه‌گذاری‌ خطرپذیر را در زمینهٔ نانو شامل می‌شود. این آمار و ارقام نشان‌دهنده موضع محتاطانه شركت‌های سرمایه‌گذار خصوصی است.
آنچه این شركت‌های نوپا به دنبالش هستند كسب درآمد و جذب سرمایه بیشتر است. درآمد سالانه شركت‌هایی كه بیشترین سرمایه‌ها را به خود جذب كرده‌اند بین ۱۰ تا ۲۰ میلیون دلار است. از بین ۵ شركت نانوتكنولوژی كه بیشترین درآمد سالیانه را دارند سه شركت به فعالیت درزمینه مواد شیمیایی، یك شركت داروسازی و یكی هم در زمینهٔ تجهیزات كارخانه‌ای نیمه‌رسانا مشغول‌ به كار هستند.
در سال ۲۰۰۴ دو سرمایه‌گذاری اولیه(IPO: Initial Pulbic Offering) در بازار نانوتكنولوژی آمریكا شكل گرفت. یكی شركت Immunicon بود كه در زمینهٔ ذرات مغناطیسی مورد استفاده در تشخیص سرطان فعالیت داشت و دیگری شركت Lumera بود كه به توسعه نانوپلیمرها می‌پردازد.
موارد سرمایه‌گذاری
موارد عمده و كلیدی كه طی ۱۲ ماه آینده در آنها سرمایه‌گذاری خواهد شد عبارتند از:
- تلفیق نانومواد و عرضه صنعتی آنها
- رقابت شركت‌های فناوری پایه جهت دریافت امتیازات انحصاری IP
- سرمایه‌گذاری خصوصی و دولتی بر تجهیزات كارخانه‌ای
- ورود شركت‌های نانوتكنولوژی به عرصه فناوری اطلاعات (IT) با ابداع روش‌های جدید
- ابداع روش‌های جدید در علوم زیستی برمبنای نانوتكنولوژی برای تشخیص و درمان سرطان
- توسعه پیل‌های خورشیدی برمبنای نانوتكنولوژی به طوری كه از لحاظ هزینه با پیل‌های امروزی قابل رقابت بوده و بتوان آنها را به عنوان جایگزین به حساب آورد.
نانوتكنولوژی به طور مستقیم و غیرمستقیم در صنایع بزرگ جهان تأثیر خواهد گذاشت. این تأثیرات از صنایع شیمیایی و به‌خصوص صنعت فولاد آغاز می‌شود. به عنوان مثال شركت‌ آلمانی Germany&#۰۳۹;s Nanogate Technologies پوشش‌ محافظ تقویت‌شده در مقیاس نانو تولید كرده كه می‌تواند در تولید سطوح سرامیكی ضدخش و ضدلك دستشویی‌ها و ظرفشویی‌ها به كار رود. به این ترتیب صنعت ۳۶ میلیارد دلاری مواد شوینده و پیمانكاران نظافتی در معرض تهدید جدی واقع می‌شود. در گزارش سال ۲۰۰۴ نانوتكنولوژی، موارد دیگری از اثرات مستقیم و غیرمستقیم نانوتكنولوژی بر صنایع دیگر، ازجمله صنایع دفاعی، الكترونیك، زیست‌فناوری، انرژی و داروسازی ذكر شده است.

منابع :
https://www.globalsalespartners.com/lux
نویسنده :
Lux Research
منبع : ستاد ویژه توسعه فناوری نانو